Burgerii cu ceapă caramelizată sunt pur și simplu un spectacol culinar. Carnea de vită, ceapa caramelizată, feliile de brânză și sosul aioli cu usturoi dau un gust deosebit.
Sunt o alegere excelentă atât în weekendurile petrecute cu familia sau prietenii, cât și în zilele obișnuite, când apare pofta de ceva bun și sățios, ce poate da senzația de confort.
Acești burgeri pot deveni cu ușurință preferații oricui. Carnea de vită, ceapa caramelizată, feliile de brânză și sosul aioli cu usturoi și ierburi aromatice dau împreună un gust deosebit preparatului, ce este nu doar savuros, ci și plin de nutrienți.
Rețeta de burgeri cu ceapă caramelizată
Ingrediente
Ingrediente pentru burgeri
- 500 de grame de carne de vită tocată slabă
- O jumătate de lingură de ulei
- O lingură de unt nesărat
- Patru felii de brânză cheddar sau brânza preferată
- 4 chifle
- Frunze de salată verde
Ingrediente pentru sosul aioli
- 100 de grame de maioneză
- Două linguri de busuioc tocat
- Două linguri de pătrunjel tocat
- O lingură de mărar tocat
- Doi căței de usturoi tocați mărunt
- Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Ingrediente pentru ceapa caramelizată
- ceapă roșie tăiată în felii subțiri
- Două linguri de unt
- Două linguri de zahăr brun
- Trei linguri de whisky sau vermut, sau orice băutură alcoolică ori oțet balsamic
- O linguriță de sos de soia
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
Cum se fac sosul aioli și ceapa caramelizată
Se începe cu pregătirea sosului aioli. Modul de lucru este extrem de simplu. Într-un bol, se amestecă bine maioneza, busuiocul, pătrunjelul, mărarul, usturoiul, în cantitățile precizate mai sus, și piperul negru proaspăt măcinat, mai mult sau mai puțin, după gust. Apoi, se acoperă vasul și se pune în frigider.
Pentru ceapa caramelizată, mai întâi, se topește untul într-o tigaie, la foc mediu – mare. Se adaugă ceapa roșie tăiată felii. Se lasă în tigaie până când începe să se rumenească. Apoi, se adaugă zahărul brun, acoolul și sosul de soia. Se amestecă și se mai lasă pe foc pentru aproximativ trei minute. Se condimentează cu sare și piper, după gust. Se mai amestecă până când ceapa devine moale și rumenă.
Cum se fac burgerii
Se împarte carnea de vită în patru părți egale. Se formează patru bile din carne. Separat, se încinge o tigaie mare de fontă sau o tigaie grill, la foc mediu – mare. Când tigaia este fierbinte, se unge cu ulei. Se pune și untul. Va ieși fum, așa că trebuie să se lucreze repede.
Se așază una dintre bilele de carne de vită în tigaie și se aplatizează cu o presă de burger, o spatulă sau fundul unui borcan, o dată sau de două ori. Grosimea chiftelelor trebuie să fie de aproximativ 1,5 centimetri sau mai puțin.
În cele din urmă, se asezonează cu sare și piper și se repetă procesul cu celelalte bile de carne de vită. Fiecare burger se gătește timp de două – trei minute, după care se întorc, se dau cu sare și pe partea cealaltă și se mai gătesc două minute. Se adaugă brânza și se lasă la topit aproximativ 60 de secunde.
Se scot burgerii de pe foc. Se ung chiftelele cu sos aioli și se acoperă cu câte o frunză de salată verde. Se adaugă carnea peste, împreună cu ceapa caramelizată. Se servesc imediat, cât sunt calzi.