Suntem în plin sezon al cireșelor, așa că o rețetă simplă de compot de cireșe este binevenită. Piețele, supermarketurile, ca să nu mai vorbim de grădini, sunt pline de cireșe, de toate soiurile. 

Fie că alegeți cireșe obișnuite, cireșe pietroase, cireșe amare sau cireșe galbene, puteți face un compot delicios, pe care să îl păstrați peste iarnă. AICI v-am arătat cum să faceți dulceață de cireșe, așa că e momentul și pentru un compot delicios și aromat. 

Compot de cireșe
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

2 kg cireșe 400 g zahăr 1,5 litri apă 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare

Spălați bine cireșele cu apă rece. Lăsați-le într-un vas, acoperite cu apă, cel puțin o oră. Scurgeți apa și alegeți cireșele pentru compot. Îndepărtați codițele și așezați cireșele în borcane, lăsând o margine liberă, fără să le umpleți până sus.

Pentru sirop puneți apa, zahărul și vanilia într-o oală pe foc. Fierbeți până când zahărul s-a topit și încă 2-3 minute. Opriți focul și turnați siropul peste cireșe, după ce s-a răcit puțin.

Înfiletați sau capsați bine borcanele, după care le puteți steriliza, pentru a se păstra bine peste iarnă. Puneți borcanele în cuptorul preîncălzit la 150 de grade. Opriți focul și lăsați borcanele acolo până când se răcesc complet.