O rețetă de compot de pere, foarte simplă și aromată, pentru care aveți nevoie doar de câteva ingrediente.

Compot de pere. Rețeta clasică

În plin sezon al fructelor românești, rețetele de compoturi și dulcețuri sunt întotdeauna binevenite, pentru că vă puteți bucura de aroma fructelor preferate și în restul anului, când nu le mai găsiți în stare proaspătă.

Astăzi vă propunem o rețetă de compot de pere, foarte simplă și aromată, pentru care aveți nevoie doar de câteva ingrediente. Ideal ar fi să alegeți pere mai puțin coapte, nu pere moi, pentru că acestea se vor mai înmuia și în contact cu siropul cald și în timpul fierberii și își vor pierde din textură.

Cum faci acasă compot de pere

Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 2 kg pere
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 500 g zahăr
  • un baton vanilie
  • 1,5 l apă

Mod de preparare

Spălați bine perele și tăiați-le pe jumătate. Puteți face compotul cu pere cu tot cu coajă, sau le puteți curăța. Depinde de preferințele voastre.

Curățați semințele și mijlocul, care este tare, cu ajutorul unui cuțit. Curățați părțile lovite sau moi și tăiați perele în jumătăți sau sferturi, în funcție de cât sunt de mari.

Puneți perele într-un vas cu apă rece, pentru a nu-și schimba culoarea cât timp pregătiți siropul.

Pentru sirop, puneți apa, zahărul, vanilia și zeama de lămâie într-un vas pe foc. Lăsați să fiarbă aproximativ 5 minute, sau până când zahărul s-a topit. Lăsați siropul să se răcească măcar 10 minute.

Așezați perele în borcane sterilizate în prealabil, astfel încât să încapă cât mai multe bucăți. Turnați siropul răcit peste pere, astfel încât să le acopere complet și borcanul să fie plin.

Închideți etanș borcanele și puneți-le într-o oală încăpătoare, în care ați pus un prosop sau o lavetă.

Turnați apă și aveți grijă ca borcanele să nu se atingă între ele. Puneți borcanele să fiarbă la foc potrivit. Lăsați 10 minute după ce apa a dat în clocot. Este important să lăsați compotul să se răcească în oală și să nu mutați borcanele decât după ce s-au răcit complet.