Pilaful de orez negru cu legume este o mâncare sănătoasă și delicioasă, combinând orezul negru cu legume proaspete și ierburi aromatice. Acest amestec savuros și plin de nutrienți vă va satisface atât papilele gustative, cît și nevoile nutriționale.

Pilaf de orez negru cu legume

Dacă nu ați mai gustat orez negru până acum, vă așteaptă o surpriză, pentru că acesta are un gust aparte, mai ales atunci când este pregătit cu legume. Dacă ați mai gătit această cereală integrală ce mai este cunoscută și drept „orezul interzis”, puteți descoperi în această rețetă câteva sfaturi utile referitoare la modul de preparare.

Cu nuanța sa violet închis, orezul negru este o formă cultivată de orez sălbatic și există de peste 9.000 de ani. Originar din China și răspândit în alte părți ale Asiei și în toată lumea, acesta ar avea cele mai puternice proprietăți antioxidante dintre toate soiurile de orez și reprezintă o sursă bună de nutrienți, antioxidanți, proteine, fibre și fier.

Orezul negru mai este denumit și „orezul interzis” și „orezul împăratului”, pentru că pe vremea Chinei antice acesta era considerat atât de hrănitor încât era rezervat exclusiv regalității, pentru a le asigura capetelor încoronate longevitatea și sănătatea.

În cele din urmă, orezul negru a devenit disponibil pentru toată lumea și a ajuns până în zilele noastre să fie considerat de multe persoane sinonim cu sănătatea și viața lungă.

Orezul negru ar trebui să fie clătit înainte de a fi gătit?

Unii dintre bucătarii celebri, precum Martha Stewart, nu recomandă clătirea orezului negru înainte de a-l găti, invocând faptul că acest lucru i-ar putea spăla substanțele nutritive. Cu toate acestea, alți bucătari sugerează că este necesară clătirea pentru a elimina o parte din excesul de amidon ce face ca orezul să aibă o textură gumoasă.

Dacă vă hotărâți să îl spălați, măsurați-l și puneți-l într-o strecurătoare cu ochiuri fine și clătiți-l sub jet de apă rece. Pe măsură ce apa curge prin orez, veți vedea că acesta devine mov închis. Fiți siguri că acest lichid vă va păta hainele și blaturile, așa că aveți grijă să nu îl împrăștiați peste tot.

Ar trebui ca orezul negru să fie pus la înmuiat înainte de a-l găti? Dacă da, cât timp?

Răspunsul scurt la această întrebare este nu. Cu toate acestea, ca și în cazul majorității cerealelor integrale, înmuierea înainte de gătire are unele beneficii.

Deși nu este necesar să înmuiați cerealele înainte de a le găti, înmuierea are beneficiile sale, inclusiv eliminarea unei părți din acidul fitic prezent în mod natural, care inhibă absorbția mineralelor, și descompunerea unora dintre proteinele greu digerabile. În plus, înmuierea cerealelor reduce substanțial timpul de gătire.

Dacă vă decideți să înmuiați orezul negru înainte de a-l găti, amestecați o cană de orez în trei căni de apă într-un bol și lăsați-l să stea o oră sau peste noapte. Rețineți că timpul de gătire va fi mai scurt dacă îl înmuiați. Timpul total de gătire va depinde de cât timp îl lăsați la înmuiat. Cu cât se înmoaie mai mult, cu atât se va găti mai repede.

Acestea fiind spuse, puteți găti orezul negru fără să-l înmuiați. Diferența dintre orezul negru înmuiat și cel neîmbibat cu apă va fi timpul de gătire plus beneficiile menționate mai sus.

Rețeta de pilaf de orez negru cu legume

Preparare 10 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 200 de grame de orez negru
  • 400 de mililitri de apă sau supă de legume
  • Două linguri de ulei de măsline
  • O ceapă mică tocată mărunt
  • 2 morcovi mici tăiați în bucățele de câte aproximativ 85 de grame fiecare
  • Două tulpini de țelină verde tăiate în bucăți mici de câte aproximativ 50 de grame fiecare
  • Un cățel de usturoi
  • Frunze proaspete de cimbru
  • 50 de grame de afine uscate sau stafide tocate grosier, opțional

Mod de preparare

Mai întâi, gătiți legumele: Puneți uleiul vegetal la încins într-o cratiță medie cu capac, la foc mediu spre mare. Adăugați ceapa, morcovii, țelina și prăjiți-le timp de cinci minute sau până când se înmoaie. Adăugați usturoiul, frunzele de cimbru proaspăt, o mână de merișoare uscate și sotați timp de 30 de secunde.

După aceea, adăugați orezul negru și apa sau supa și condimentați cu sare și piper. Aduceți la punctul de fierbere, reduceți focul la mediu spre mic și fierbeți timp de 30 de minute sau până când tot lichidul este absorbit.

Dacă preferați, completați cu cimbru proaspăt sau frunze de pătrunjel, după gust. Tot ce vă mai rămâne de făcut este să serviți.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun pilaf de orez negru cu legume

Atunci când gătiți orez negru, țineți cont de faptul că acesta pătează hainele, ustensilele de gătit și chiar blaturile de lucru. Așadar, aveți grijă când îl manipulați. Atenție! Țineți cont de faptul că timpul de gătire poate varia ușor în funcție de marca de orez negru pe care o folosiți.

Gătitul orezului negru cu legume este recomandat, deoarece acestea completează textura sa asemănătoare cu cea a nucilor și îl face și mai aromat. Puteți servi literalmente acest fel de mâncare de unul singur drept un fel de mâncare vegan și fără gluten sau ca o garnitură la oricare dintre rețetele preferate pentru prânz sau cină.

În plus, puteți schimba legumele folosind această rețetă de bază de pilaf de orez negru ca punct de plecare. Ar trebui să fiți cu ochii pe ea pentru a vă asigura că are suficientă apă și că nu se lipește de fundul vasului.

De asemenea, după ce orezul este complet gătit, toate legumele devin negre, motiv pentru care este necesară puțină „cosmetizare” a preparatului pentru a-l face să aibă un aspect apetisant.

În cazul în care gătiți orezul negru în prea mult lichid și îl lăsați acolo, în loc să scurgeți excesul de lichid, vă veți alege cu un orez prea moale.

Alte idei de rețete de orez negru

Există foarte multe moduri în care puteți folosi orezul negru fiert. Îl poți adapta cam la orice rețetă ce folosește quinoa, orez brun și chiar orez sălbatic. Iată câteva sugestii:

  • Puteți adăuga o ceașcă de orez negru fiert în orice rețetă de salată pentru a o transforma într-una sățioasă și nutritivă.
  • Serviți-l la micul dejun, turnând pur și simplu lapte de migdale sau lapte de cocos cald sau rece peste el și acoperindu-l cu nuci și fructe.
  • Puteți servi această rețetă de orez negru la oricare dintre mesele dumneavoastră, fie cele cu carne de pui sau alt tip de carne, fie cele vegetariene, ca garnitură de cereale.

Cum se păstrează orezul negru cu legume

În cazul în care v-a rămas orez negru gătit, îl puteți pune într-un recipient pe care să îl închideți etanș și îl puteți păstra în frigider până la patru zile. Atenție! Este important ca orezul să fie la temperatura camerei atunci când îl puneți la frigider.