Această salată de cartofi dulci este demnă de o masă sau ca garnitură pentru o ocazie specială - mai ales dacă adăugați și puțin bacon!

Salată de cartofi dulci cu miere și lămâie

Combinația perfectă: cartof dulce auriu, rucola, brânză feta sau de capră, nuci pecan și un strop de dressing cu lămâie și miere.

Combinația dintre frunzele proaspete și piperate de rucola, cartoful dulce cu marginile caramelizate, nucile pecan cu feta sărată, apoi finisată cu dressingul de miere cu lămâie este irezistibilă. O singură înghițitură și veți vrea din ce în ce mai mult!

Deși cartoful dulce este deja dulce, se potrivește perfect cu un dressing cu miere și lămâie. Mierea diminuează din acreala lămâii și, în același timp, o îngroașă, astfel încât dressingul să se lipească de salată.

Cel mai bun mod de a coace cartofii dulci

Cartofii dulci la cuptor sunt atât de suculenți și moi în interior și rumeniți frumos la exterior. Nu există o altă legumă care se caramelizează atât de bine.

Coacerea legumelor scoate în evidență dulceața lor naturală. Iar cartofii dulci sunt o legumă atât de bogată în nutrienți. Sunt plini de fibre, vitamina A și vitamina C. În plus, soiurile portocalii și mov de cartofi dulci sunt bogate în antioxidanți care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi.

Rețeta de salată de cartofi dulci cu miere și lămâie

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

Pentru cartofi

  • 600 - 700 g de cartofi dulci, curățați de coajă (2 cartofi medii)
  • 1,5 linguri de ulei de măsline

Pentru salată

  • 100 g rucola 
  • 70 g nuci pecan
  • 1 linguriță de ulei
  • 100 g bacon, tocat mărunt
  • 60 g brânză de capră sau feta

Dressing de miere și lămâie

  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de suc de lămâie, proaspăt
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 220°C.

Tăiați cartoful dulce în felii de 1,5 cm grosime. Tăiați rondelele mai mari pe jumătate (în semicercuri).

Puneți-le într-un bol, stropiți-le cu ulei, presărați-le cu sare și piper. Se amestecă bine pentru a se acoperi. Se toarnă într-o tavă de copt.

Se gătesc timp de 20 de minute, apoi se întorc pe partea cealaltă și se mai lasă la cuptor încă 10 minute sau până când devin aurii.

Între timp, puneți ingredientele pentru dressing într-un borcan, amestecați cu o linguriță (pentru a dezlipi mierea de baza borcanului), apoi agitați bine până se combină.

Prăjiți nucile pecan într-o tigaie uscată, la foc mediu-mare, timp de 3 minute sau până când se simte un miros de nucă.

Scoateți nucile pecan din tigaie și încălziți 1 linguriță de ulei. Adăugați baconul și gătiți până când devine auriu.

Pentru asamblare, puneți totul într-un bol, păstrând o parte din bacon, nuci pecan și brânză de capră pentru decor. Stropiți cu cea mai mare parte din dressing, apoi amestecați ușor.

Se transferă într-un bol de servire, se ornează cu restul de bacon, nuci pecan și brânză de capră. Se stropește cu restul de dressing. Poftă bună!

Trucuri pentru cea mai bună salată de cartofi dulci

Lăsați cartofii dulci să se răcească înainte de a amesteca totul. Dacă asamblați salata când cartofii sunt fierbinți de la cuptor, rucola se va ofili. Așa că trebuie lăsați să se răcească înainte de a amesteca toate ingredientele. În acest fel, rucola va fi încă proaspătă atunci când o veți mânca.

Adăugați dressingul în ultimul moment. Această rețetă este una excelentă pentru masa de prânz, dar dacă o faceți în avans, păstrați dressingul separat până când serviți masa. Dacă adăugați dressingul prea devreme, salata se va înmuia.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 240 de grame de salată de cartofi dulci cu miere și lămâie are 392 calorii.

  • Calorii

    392kcal

  • Proteine

    10g

  • Carbohidrați

    39g

  • Zaharuri

    16g

  • Fibre

    7g

  • Grăsimi

    24g

  • Grăsimi saturate

    5g

  • Colesterol

    22mg

  • Sodiu

    330mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.