Supă cremă cu urzici proaspete, deliciosă, ușor de făcut si foarte sănătoasă. După ce încercați urzicile o să le gătiți constant.
Verdețurile de sezon reprezintă surse excelente de vitamine, acid folic, fier și alte substanțe nutritive de care organismul are nevoie, mai ales primăvara. Spanacul și urzicile sunt cele mai la îndemână pentru a fi incluse în alimentație și, odată cu venirea primăverii, piețele și supermarketurile sunt pline de verdețuri proaspete.
Dar ele se găsesc și în varianta congelată, tot timpul anului și chiar voi le puteți stoca la congelator odată cumpărate. Nu trebuie decât să le opăriți și să le puneți în pungi.
Supa cremă pe care v-o propunem astăzi se poate face din urzici proaspete sau congelate, este delicioasă, ușoară și foarte sănătoasă.
Supa cremă de urzici este populară totuși primăvara când urzicile proaspete sunt abundente. Este un mod delicios de a valorifica beneficiile acestei plante. Se poate face și din urzici congelate, este delicioasă, ușoară și foarte sănătoasă.
Urzicile sunt plante sălbatice găsite în zonele umede și fertile, precum marginile drumurilor, păduri și grădini. Ele sunt ușor de recunoscut datorită perilor înțepători de pe frunze și tulpini.
Sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv:
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina K
- Calciu
- Fier
- Potasiu
Urzicile pot fi înlocuite cu spanac sau alte frunze verzi, pentru o supă cremă delicioasă pe întreg parcursul anului.
Rețeta de supă cremă de urzici
Ingrediente
- 500 grame urzici proaspete sau congelate
- 300 grame cartofi
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri ulei
- un cubuleț unt
- sare
- piper
- 1,5 l supă de legume sau apă
- 500 ml lapte
- 200 ml smântână lichidă
Mod de preparare
Dacă urzicile sunt proaspete, curățați-le și opăriți-le în apă cu sare. Dacă sunt deja opărite sau congelate, lăsați-le într-o strecurătoare.Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Curățați cartofii și tăiați-i cubulețe. Puneți ceapa și usturoiul la călit într-un vas cu puțin ulei. Când s-au călit, adăugați urzicile scurse de apă, cartofii cuburi, supa de legume sau apă fierbinte, sare și piper și amestecați.
Lăsați să fiarbă până când cartofii s-au înmuiat, apoi adăugați laptele încălzit. Lăsați supa încă 10 minute pe foc, să scadă.
Opriți focul și lăsați supa să se răcorească câteva minute, după care o puteți pasa cu ajutorul unui blender cu picior. Când supa este pasată, adăugați treptat smântâna lichidă și untul. Acestea au rolul de a oferi cremozitate supei și de a o face mai fină.
Potriviți de sare și piper și serviți supa cu crutoane, cu puțin parmezan ras sau simplă. Poftă bună!
Cum să servești supa cremă de urzici
Această supă cremă de urzici se servește fierbinte, pentru a te bucura de aroma sa delicată și consistența cremoasă.
- Adaugă o lingură de smântână proaspătă în farfurie, pentru un plus de savoare și cremozitate.
- Prepară crutoane crocante din pâine prăjită tăiată cubulețe, aromate cu usturoi sau ierburi.
- Ornează supa cu frunze de mentă proaspătă, pătrunjel tocat sau creaăî verde, pentru un plus de prospețime și aromă.
- Un strop de ulei de măsline extravirgin picurat deasupra supei intensifică aroma și oferă un plus de eleganță.
Poți adăuga și un pic de zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime.
Supa cremă de urzici se poate păstra la frigider timp de 3-4 zile și se poate reîncălzi cu ușurință.