- Ce sunt urzicile
- Ceaiul de urzică – sub ce formă îl găsim și ce valoare nutrițională are
- Ce beneficii poate avea ceaiul de urzică pentru sănătate
- Cum se prepară ceaiul de urzică
- Ce trebuie să știi înainte de a bea ceai de urzică
- Ce efecte adverse poate avea ceaiul de urzică
- Ceaiul de urzică în sarcină
Infuzarea plantelor uscate pentru a obține ceai datează de mii de ani. Se crede că acest obicei a apărut pentru prima dată în China, fiind folosit în scopuri medicale.
În prezent, avem zeci de tipuri de ceai, iar oamenii îl beau din diverse motive, care nu au neapărat legătură cu impactul asupra sănătății.
Ceaiul este plăcut la gust, aromat, are proprietăți calmante sau stimulatoare și, să nu uităm, unele tipuri de ceai au beneficii dovedite asupra sănătății.
Unul dintre cele mai populare ceaiuri din plante este ceaiul de urzică.
Ce sunt urzicile
Urzica este o plantă întâlnită mai ales în nordul Europei și în Asia. Denumirea sa științifică este Urtica Dioica.
Planta are frunze în formă de inimă și flori de culoare galben sau roz. Tulpina este însă acoperită cu niște firicele minuscule, care eliberează substanțe chimice usturătoare atunci când sunt atinse.
De obicei se folosesc frunzele, tulpina sau rădăcina plantei de urzică. Acestea pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri etc.
Oamenii au folosit ceaiul de urzică pe post de medicament, timp de secole întregi. Cercetările moderne susțin, de asemenea, multe dintre beneficiile pe care se spune că le are ceaiul de urzică pentru sănătate.
Ceaiul de urzică – sub ce formă îl găsim și ce valoare nutrițională are
Ceaiul de urzică este cumpărat de cele mai multe ori la pliculeț, însă oricine îl poate face, din frunze uscate de urzică.
Are o aromă de iarbă, pământoasă și poate fi neplăcut la gust pentru cei care nu sunt obișnuiți cu el. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, cercetările s-au concentrat mai mult asupra rădăcinii de urzică decât asupra frunzelor.
Există însă și studii care au analizat proprietățile specifice ale ceaiului din frunze de urzică, pentru o mai bună înțelegere a beneficiilor acestuia.
Calorii și informații nutriționale
Nutrienții care se găsesc în ceaiul de urzică sunt, în general, diluați, pentru că se folosește o cantitate mică de plantă, care este infuzată într-o cană cu apă.
Un plic de ceai de urzică, de exemplu, preparat cu 300 ml de apă fiartă conține aproximativ:
- Calorii: 1 kcal
- Proteine: 0 g
- Grăsime: 0 g
- Carbohidrați: 0 g
- Fibre: 0 g
Chiar dacă frunzele de urzică au o gamă largă de vitamine și minerale, concentrația lor este diluată semnificativ în ceai. Totuși, ceaiul de urzică este o sursă de vitamina A și vitamina K.
Ce beneficii poate avea ceaiul de urzică pentru sănătate
Cercetările moderne asupra ceaiului de urzică s-au concentrat pe analiza beneficiilor potențiale pentru sănătate ale acestui ceai.
Se crede că aceste beneficii sunt legate de compușii biologici activi din planta de urzică. Frunzele acesteia sunt o sursă bună de terpenoide, carotenoide, acizi grași și alte substanțe.
Unele dintre beneficiile pe care cercetătorii le-au atribuit ceaiului de urzică sunt:
Sprijină sănătatea ochilor
Ceaiul de urzică are concentrații mari de beta-caroten și vitamina A, care îmbunătățesc vederea și sănătatea ochilor. Beta-carotenul se găsește în alimentele de culoare portocalie și roșie și este esențial pentru o vedere sănătoasă.
Poate atenua durerile
Ceaiul de urzică poate diminua simptome precum durerea, datorită proprietăților sale atiinflamatoare. Consumul de ceai de urzică vă poate ajuta să scăpați de durerile de cap, precum și de durerile cronice de articulații.
Inhibă stresul oxidativ
La fel ca alte ceaiuri din plante, ceaiul de urzică are o cantitate mare de antioxidanți, care previn stresul oxidativ. Acesta este cel care determină descompunerea celulelor și împiedică funcționarea corespunzătoare a acestora. Stresul oxidativ este accelerat de radicalii liberi, care sunt responsabili pentru îmbătrânirea prematură și declanșarea unor boli neurologice și nu numai.
Reduce riscul de infecție
Potrivit unui studiu publicat în Science Direct, ceaiul de urzică are proprietăți antimicrobiene, antiulceroase și antibacteriene care pot proteja organismul de infecții.
Ameliorează durerile articulare
S-a dovedit că urzicile sunt eficiente în ameliorarea durerilor articulare asociate cu osteoartrita. Ceaiul de urzică poate fi consumat în paralel cu antiinflamatoarele pentru această boală.
Cercetările s-au concentrat în special pe proprietățile frunzelor de urzică înăbușite. În ceea ce privește ceaiul, este nevoie de teste suplimentare pentru a determina dacă are efect și în ceea ce privește ameliorarea durerilor articulare.
Potrivit unui studiu publicat în Science Direct, ceaiul de urzică are proprietăți antimicrobiene, antiulceroase și antibacteriene care pot proteja organismul de infecții.
Tratamentul diabetului
Extractul de frunze de urzică s-a dovedit a avea activitate anti-diabetică în studiile efectuate pe animale. S-a constatat că acest tip de ceai ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și, de asemenea, la scăderea colesterolului.
Ajută la reglarea zahărului din sânge
Ceaiul din frunze de urzică conține un compus numit UD-1 care se pare că ar acționa în mod similar cu insulina din organism. Sunt necesare însă mai multe studii, dar oamenii de știință sunt de părere că urzica poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.
Îmbunătățește sănătatea aparatului respirator
Urzica a fost folosită zeci de ani ca remediu naturist pentru tratarea alergiilor sezoniere și a unor afecțiuni respiratorii ușoare. Un studiu realizat pe 98 de participanți a arătat că administrarea de frunză liofilizată de urzică poate ajuta la ameliorarea simptomelor de alergii respiratorii.
Cum se prepară ceaiul de urzică
Puteți cumpăra ceai de urzici vrac, la pliculețe sau puteți usca frunze de urzici culese de voi, pe care mai apoi le fărâmițați și le folosiți pentru a prepara ceaiul.
- Adăugați o linguriță plină de frunze de urzică uscate la 300 ml apă fiartă.
- Acoperiți vasul și lăsați la infuzat pentru 5 minute.
- Strecurați ceaiul și serviți-l ca atare sau îndulcit, rece sau cald, după preferință.
Beți o cană de ceai la început, pentru a testa reacția organismului și pentru a vă asigura că nu aveți nicio reacție adversă la acesta.
Ce trebuie să știi înainte de a bea ceai de urzică
Dacă știți că aveți un istoric de alergii sau urmați un anumit tratament medicamentos, discutați cu medicul înainte de a consuma ceai de urzică sau orice fel de ceai sau suplimente pe bază de plante.
Chiar și ingredientele naturale pot provoca reacții alergice sau pot interacționa cu anumite medicamente pe care le luați. În plus, unele plante pot face mai mult rău decât bine persoanelor care au anumite probleme de sănătate.
Ce efecte adverse poate avea ceaiul de urzică
Urzica este o plantă considerată sigură pentru consum, atât sub formă de preparat culinar, cât și sub formă de ceai.
Totuși, în cazuri excepționale, au fost raportate unele efecte secundare.
Interacțiuni medicamentoase
Deoarece conține vitamina A și K, ceaiul de urzică poate interfera cu medicamentele pentru fluidizarea sângelui. De asemenea, acest ceai poate scădea nivelul de zahăr din sânge.
Consumul acestui ceai în paralel cu medicamentele pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge poate face ca acest nivel să scadă prea mult, ducând la amețeli și chiar leșin.
Dacă aveți probleme cu retenția de apă sau afecțiuni precum edemele, evitați, de asemenea, să beți ceai de urzică. Acesta este un diuretic natural și poate interfera cu medicamentele pentru retenția de apă.
Indigestie și probleme ale tranzitului
Ocazional s-au raportat tulburări ale sistemului digestiv în urma consumului de urzică (rădăcină și suc de urzică).
Deși în legătură cu ceaiul nu au fost observate astfel de efecte secundare, dacă vă provoacă probleme ale tractului digestiv, opriți administrarea acestui tip de ceai.
Ceaiul de urzică în sarcină
Femeile însărcinate nu ar trebui să bea ceai de urzici, pentru că acesta poate provoca contracții uterine care pot duce la avort spontan sau la naștere prematură.
Întrebați medicul care vă urmărește sarcina dacă este indicat să consumați ceai de urzici.