Ciorbe din ardeal

Ciorbe din ardeal retete: cum gatesti ciorbe din ardeal si cele mai gustoase retete de reteta de haiose din ardeal, ciorbe gustoase, ciorbe simple, ciorbe rapide, ciorbe acre, ciorbe usoare, ciorbe ardelenesti, ciorbe bune, ciorbe romanesti, ciorbe traditionale.

Reteta de post din Ardeal: lapte de bou

4 cani de seminte de dovleac, decojiteun litru de apa/ laptesare

Zacuscă de fasole din Ardeal

Zacusca de fasole ardelenească este un fel de mâncare hrănitor și sățios. Vezi care sunt ingredientele și cum se prepară.

Găluște cu prune super pufoase. Rețeta tradițională din Ardeal

Descoperă secretul găluștelor cu prune perfecte cu această rețetă tradițională. Învață cum să faci găluște cu prune pufoase și delicioase.

Placinta cu brinza ca in Ardeal

1 kg fainadrojdie proaspataapa calduta100 ml ulei

Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal

Pentru aluat (ies aprox. 40-45):Aluat I:600 gr. faina;3 galbenusuri;2 linguri zeama de lamaie;2 linguri lapte batut;1 lingurita rasa sare;1 lingurita zahar;vanilie;apa minerala cat cuprinde;AluatII:500 gr. osanza/hai (untura fina de porc) cruda, macinat  (sau unt);200 gr. faina;Pentru umplutura:Magiun de prune sau alt gem gros (caise).

Ciorba din gat de curcan

1 ceapa 1 morcov 1 tulpina de telina 1 cartof,mijlociu gat de curcan,taiat bucati apa sare, piper patrunjel verde fidea lamaie

Ciorba din os de porc

6 bucati os porc, 2 cepe, 2 morcovi, 1/2 telina, 1 pastarnac, 4 cartofi, 50 g orez, 1 l bors, 1 cutie rosii decojite, sare, piper, 1 ou,verdeata

Ciorbita de sfecla rosie cu perisoare din branza

Pentru 4 persoane: 1-2 cartofi mai mari, 1 pastarnac sau patrunjel radacina, 2 ceapa mari, 2 morcovi, 4 sfecle de marime potrivita, 1-2 tije de telina sau capatana Perisoare din branza: 500 gr branza de vaci bine scursa, 2 linguri de orez, 1 lingura plina de faina, 2 galbenusuri

Ciorba de vacuta

500g carne de vaca, 1 morcov, 1 telina mica, 2 ardei grasi, 2 rosii ( 3 linguri de zarzavat de ciorba din borcan) 2 linguri de bulion, 2 cepe, o legatura de leustean, apa, sare, 150 g taitei1 ou, 100 g smantana

Ciorbă din aripi de curcan

Cirobele sunt alegerea preferată pentru un prânz sănătos și gustos a românilor. Se pot face într-o mulțime de feluri, cu sau fără carne, dulci sau acre. Cele mai gustoase rămân însă ciorbele de carne, acrite cu puțin borș.  Ciorba de curcan, în special, este un extrem de gustoasă și sănătoasă. Aripile de curcan dau un gust nemaipomenit ciorbei, mai ales dacă folosiți carne de curcan de țară. Dar vă asigurăm că veți obține o ciorbă delicioasă și cu carne cumpărată. 

Ciorba cu perisoare din carne de pui

600 g carne tocata de pui, 200 ml suc rosii, piper ,1 ceapa ,1 morcov, 1 ardei , o bucata de telina ,2-3 cartofi , 50 g orez 500 ml borș ,patrunjel, 1 ou , piper

Placinta pe lespede,ca la noi in Ardeal

-1kg faina -50g drojdie -1 lingurita sare -1 lingura zahar -2 linguri ulei Umplutura Se caleste varza ,taiata ,inputin ulei,se pune sare,piper,atenti ,vrza in placinta se pune rece Se pot pune si alte umplaturi:branza dulce,branza sarata

Ciorba cu carne de pasare

500g carne de pasare, 1 morcov,1 telina mica,2 ardei grasi, 2 rosii (3 linguri de zarzavat de ciorba din borcan) 2 linguri de bulion, 1 ceapa, o legtaura de leustean, 1 cartof, apa, sare, 150 g taitei1 ou, 100 g smantana

Ciorba cu cartofi si afumatura

- 1 ceapa mare- 1 morcov mare- 7-800 gr cartofi- 4-5 bucati taiate din coasta afumata sau scarita- 4-5 linguri ulei- 1 lingura piper boabe- 1/2l zeama de varza sau bors- 2 oua- 1 leg. patrunjel verde- 1 lingura sare- 100 gr smantana

Ciorba din ciolan de porc

700 g ciolan porc 1 ceapă mica ¼ praz 1 pastarnac 1 morcov 1/2 telina mica cca 1 ardei rosu (eu am avut de la congelator) suc de rosii o mana orez delikat bors leustean (de la congelator) patrunjel

Luscos cu fasole

1 varza mica, 1 ceapa, 300 gr fasole alba uscata, 1 morcov, zarzavat pentru ciorbe, 300 ml bulion, vegeta, 2 lg faina, boia de ardei dulce, 50 ml ulei, marar, cimbru

Ciorba de varza cu costite afumate

1 varza, 500 gr. costite afumate, 1 ceapa, 300 ml bulion, cimbru, vegeta, sare, piper, smantana,2 lg zarzavat pentru ciorbe, 20 ml ulei, 2 lg faina

Ciorba de loboda

7-8 legaturi de loboda rosie, proaspata 1 legatura de stevie obtional 2 morcovi potriviti 2 cartofi 1 telina mica (radacina si cateva frunze) 1 pastarnac 1 legatura leustean verde 1 legatura patrunjel 1 ceapa uscata obtional 1 legatura ceapa verde 2 fire de usturoi verde 1 dovlecel 1 l bors 4 galbenusuri 2 oua Delikat Putin ulei pentru calit Smantana din belsug (250-400)

Ciorbica de pastai

Pastai, cartofi, telina, ceapa, morcov, supa sau apa, rosii, ulei, sare, verdeata tocata

Ciorba americana de fasole si arahide

150 g arahide, 1 leg ceapa verde, 200 g telina, 2 cartofi mijlocii, 1 l.s. ulei de arahide, 500 g rosii (din conserva), eventual putina supa de legume din plic, 3 l.s. frunze de cimbru tocate, 3 l.s. cimbru tocat, 800 g fasole uscata (din conserva), sare, piper proaspat, 5 picaturi tabasco 1/2 leg coriandru (sau frunze de patrunjel)

Ciorba de post

1kg cartofi150g ceapa100g morcovi50g patrunjel radacina30g pasta de tomate750ml bors1 legatura leustean verdesare dupa gust

Ciroba de potroace

1 tacam de pui1 ceapa mare2 morcovi1 telina1 pastarnac1 cana de orez500 ml bors1 legatura leusteansare

Bors de gogonele

600 gr gogonele3-4 cartofi3-4 morcovi2 cepe1 sfecla rosie frunze de telinaleusteansare, piper, ulei

Ciorba Cu Dovlecei De Post

Cantitatile de legume sunt in functie de oala, cantitatile de mai jos sunt pentru o oala de 5 l: -ardei verde si/sau rosu si/sau galben 1-2 bucati -ceapa 1 mare pentru ciorba la fiert si 1 medie la sfarsit - radacina de telina 1 jumate -albitura 1 bucata -morcovi 2 bucati -cartofi 4 medii -verdeata: patrunjel, leustean cate o legatura din fiecare -dovlecei 2-3 -bulion -bors - sare, ulei

Zama ardeleneasca de os afumat cu tarhon

scarita afumata,ceapa, morcovi, patrunjel, telina, orez, tarhon, galbenus de ou, smantana.

Ciorba de salata ca la Brasov

4 buc. salata, cateva bucatele de slanina, 500 g iaurt, 200 g smantana4 oua, 2 linguri faina, usturoi, marar

Bors de afumatura

600 gr. costita afumata (scarita) 3-4 cartofi 3 cepe mici 700 ml smantana 2-3 linguri zarzavat pentru ciorbe 1 legatura patrunjel verde fidea, sare de lamaie

Avgolemono - supă grecească de pui cu ouă

Fiecare bucătărie internațională are un fel original de a prepara supa de pui, mâncarea care nu lipsește de pe nicio masă  în familie. Astăzi vorbim despre cea mai bună supă grecească de pui, o supă densă și cremoasă, dreasă cu ou și acrită cu zeamă de lămâie. Deși am fi tentați să credem că ciorba a la grec pe care o știm cu toții este supa tradițională grecească, nu este tocmai așa. Cea mai populară supă de pui din bucătăria grecească este Avgolemono, o supă care nu conține deloc smântână (spre deosebire de ciorba a la grec), ci doar un amestec de ouă și zeamă de lămâie. 

Ciorbita cu afumatura

Oase de vita Ceva afumatura (eu am pus coasta si slanina)1 ceapa zdravana1 telina mica1 albitura1 ardei gras rosu2 cartofi1 legatura leusteanCateva rosii

Ciorba cu perisoare si leustean

200 g carne tocata de miel,2 morcovi, o telina, o radacina de patrunjel, ceapa verde, o cana de orez, smantana, un ousaresuc de lamaieleustean

Ciorba cu spanac

Pentru 5 portii:spanac proaspat - 500 gceapa - 100 gardei gras - 50 gmorcovi - 50 gorez - 20 gpasta de tomate - 50 gulei - 50 mlbors - 1 lleustean verde - 1 legaturasare dupa gust

Ciorbă de perișoare a la grec

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Dar dacă v-ați plictisit de varianta clasică, puteți opta pentru o ciorbă de perișoare a la grec, foarte gustoasă și aromată. Ciorba de perișoare a la grec este o combinație între ciorba clasică de pui a la grec și ciorba de perișoare. Dacă vă place ideea de ciorbă cu smântână, dar și perișoarele, atunci această ciorbă se va transforma rapid în preferata voastră.  Se poate face cu orice fel de carne, dar noi am ales astăzi să facem perișoarele din carne de curcan.

Ciorba taraneasca de vita

2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov,1 patrunjel, 1/2 telina, 1 mana fasole tucara, 1/4 varza mica, 2 cartofi, 2 rosii, verdeata (marar, patrunjel, leustean), sare.

Supa crema de naut cu ghimbir

450 g naut din conserva100 g telina3 radacinipatrunjelsmantana dulceghimbirpiper

Ciorba de pui cu ciuperci

2 cepe mari uscate o legatura de ceapa verde;1 ardei rosu;2 morocovi; o telina mica; 2 cutii de ciuperci;1 piept mare de pui;concentrat de legume;piper;verdeata;bors;rosii 4;bulion 2 linguri;ulei 2 linguri.

Fasolada - ciorbă de fasole în stil grecesc

Ciorba de fasole este una dintre cele mai cunoscute și apreciate ciorbe din bucătăria românească. Dar nu este o ciorbă care se regăsește doar la noi, ci și în alte bucătării internaționale. La greci, de exemplu, găsiți ciorbă de fasole cu denumirea Fasolada. Se face ușor, puțin diferit de varianta românească, și este excelentă alături de o bucată de pâine proaspătă, unsă cu puțin ulei de măsline. 

Ciorba de varza cu afumatura

½ varza noua proaspata2 morcovi1 ceapa½ telina500 gr afumatura (costita, scarita)500 ml zaravat1 l bors100 ml ulei1 leg. patrunjel

Ciorbă de spanac cu afumătură

Ciorba de spanac dreasă cu smântână și afumătură este o rețetă specific ardelenească, foarte gustoasă și potrivită în perioada aceasta.  În piață a apărut spanacul proaspăt, așa că nu există perioadă mai potrivită decât aceasta ca să vă bucurați de verdețurile de sezon. Ciorba de spanac cu afumătură seamănă cu ciorba de salată, dar dacă vă place spanacul, trebuie neapărat să o încercați!

Ciorba de ardei

500 g carne tocata, 2 linguri orez, 8 ardei, 100 g smantana, 200 ml bulion sau 2 linguri pasta de rosii, 2 oua, 1 lingurita boia dulce 2 morcovi, 100 g telina

Ciorba de macris cu orez

- 300 gr macris (eu am folosit congelat) - 100 gr orez - carne de pui/curcan/porc - 200 gr smantana - 2 galbenusuri - sare/vegeta

Supa crema de rosii

o ceapadoi catei de usturoiun morcov150 g telinarosii decojite din conserva.1,5 l apapainefrunze proaspete de busuiocsarepiper

Ciorba de salata dreasa cu ou

1 salata mare 1 ceapa potrivita 1 morcov potrivit 1 pastarnac mic 1/2 ardei gras verde suc de rosii 1 lingura delikat 1 lingura bors magic 1 legatura patrunjel 2 oua sare

Ciorba de pui cu tarhon

Pentru patru portii:doi morcovidoua linguri de uleio jumatate de piept de puiun pastarnacdoua cepeun ardei graszeama de lamaie

Ciorba de praz

4 bucati praz - taiate4 morcovio telina potrivita2 ardei grasi3 radacini de patrunjel500g cartofi1l zeama varza sau bors3-4 linguri ulei de maslineo legatura marar maruntitun varf de lingurita sare

Ciorba de loboda dreasa cu ou

2 cepe uscate,1 morcov,2 legaturi ceapa verde,5 legaturi mari de loboda,1 cartof,1 legatura leustean verde,2 oua,o lingura de sare,un varf de cutit sare de lamaie,3-4 linguri ulei.

Yayla Çorbasi - ciorbă turcească de iaurt

Bucătăria turcească este destul de asemănătoare cu cea românească, mai ales în ceea ce privește ciorbele și mâncărurile tradiționale. O mulțime de mâncăruri sunt inspirate din bucătăria otomană, iar această ciorbă de iaurt își face loc, timid, și între mâncărurile noastre. Ciorba de iaurt sau Yayla Corbasi este un remediu excelent pentru răceală și seamănă, ca mod de preparare, cu ciorba a la grec, mult mai cunoscută la noi. 

Supa sanatoasa din legume de vara

apa (2l),ceapa (1 buc),dovlecel,mazare (o mana),conopida (6 buchetele)rosii (3-4 buc.),sare,telina (1/2 buc),varza (2 frunze),verdeata.

Ciorbă țărănească de pui. Rețeta clasică, cu multe legume

Vezi cum se prepară o ciorbă țărănească de pui, gustoasă și sănătoasă, cu multe legume și o explozie de arome și de culori în farfurie. Cea mai bună alegere pentru un prânz perfect.

Ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai gustoase și sățioase ciorbe pe care le puteți prepara. Nu este greu de făcut iar rețeta aceasta este fix ceea ce căutați!

Ciorbă de fasole servită în pâine

Ciorba de fasole este unul dintre acele preparate care ne aduce aminte de gustul mâncării de acasă, făcută de mama sau bunica. Dacă vă place ciorba de fasole, trebuie să încercați această rețetă, servită în pâine. Ciorbă fierbinte, într-un bol crocant de pâine, pe care îl puteți mânca pe măsură ce mâncați din ciorbă. Sună delicios, nu-i așa? Multe restaurante servesc ciorba de fasole așa, iar astăzi ne-am gândit să vă propunem o rețetă pe care să o faceți acasă. Pâinea suport o puteți cumpăra, pentru a vă fi mai simplu, sau o puteți face voi, dacă aveți timp și răbdare. Totuși, ciorba este foarte gustoasă servită din pâine pe vatră, pe care o găsiți în supermarketuri.