Ciorbe și supe de post. 23 rețete simple și rapide, pe gustul tuturor

Dacă vă numărați printre persoanele care aleg să renunțe la carne, ouă, lapte și la toate produsele de origine animală, în general, atunci ar fi bine să știți câteva lucruri despre perioada postului.

În perioada postului, organismul trece prin schimbări bruște și trebuie să se adapteze din mers. Îl privăm de proteina animală, cea mai importantă sursă de proteină, așa că trebuie să avem grijă să introducem în alimentație alte surse de proteine vegetale, pentru a nu ne da peste cap metabolismul.

De ce să mâncăm ciorbe și supe în post

O ciorbă sau o supă este varianta ideală la care puteți apela pentru prânz, atunci când țineți post. Bucătăria românească și cea internațională abundă în rețete de ciorbe și supe de legume, care se adaptează acestei perioade. Ciorbele și supele vă asigură aportul de substanțe nutritive, datorită legumelor care se regăsesc în ele.

În funcție de rețetă sau de preferință, puteți face ciorbe simple, din câteva ingrediente, gata într-o oră sau rețete care necesită puțin mai mult timp și pricepere în bucătărie.

Supele cremă reprezintă o categorie aparte, pentru că sunt delicioase, consistente, se fac rapid și nu trebuie să vă mai faceți griji pentru ce veți mânca la prânz.

O supă sau o ciorbă de post este întotdeauna bine-venită, pentru că nu riscați să apelați la alimente rapide și nesănătoase, cum ar fi cartofii prăjiți, pateul vegetal sau șnițelele din soia.

Există o mulțime de idei de ciorbe și supe de post, pe care le puteți alege în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le aveți la îndemână în momentul respectiv.

Ciorbe de post

Ciorbele de post sunt, probabil, cele mai cunoscute din bucătăria românească. Ciorbă de fasole, ciorbă de legume, ciorbă de cartofi, ciorbă de praz, ciorbă de dovlecei... și lista poate continua.

Ciorbele de post se fac ușor, din ce legume aveți în momentul respectiv și le puteți combina cum vă place.

1 din 23

Ciorbă de fasole de post, fără ciolan sau afumătură, dar deosebit de savuroasă.

2 din 23

O ciorbă de legume de post, simplă, delicioasă și foarte sănătoasă. Puteți adăuga orice alte lume vă plac și aveți la îndemână în casă, cum ar fi dovlecel, morcovi, țelină, vânătă etc.

3 din 23

Ciorba de fasole este una dintre cele mai cunoscute și apreciate ciorbe din bucătăria românească. Dar nu este o ciorbă care se regăsește doar la noi, ci și în alte bucătării internaționale.

La greci ciorba de fasole poartă denumirea de Fasolada. Se face ușor, puțin diferit de varianta românească, și este excelentă alături de o bucată de pâine proaspătă,

4 din 23

O ciorbă de legume delicioasă, ușor de făcut și pe care o puteți adapta la preferințele voastre. O puteți personaliza în funcție de gusturi și vă puteți bucura de ea chiar dacă țineți post sau nu.

5 din 23

Ciorba de varză este cel mai cunoscut aliment recomandat în diete. Regimul de slăbit pe bază de ciorbă de varză este unul foarte eficient, datorită numărului mic de calorii pe care îl are această ciorbă. Dar o puteți prepara oricând, fără să țineți dietă sau post.

Supe de post

Ceva mai ușoare decât ciorbele, supele au avantajul că vă ajută și la slăbit. Să ne gândim numai la celebra supă de varză, pe care oricine a ținut vreodată cură de slăbire a încercat-o.

Ca mod de preparare, supele sunt foarte asemănătoare cu ciorbele. Se fac rapid și pot fi servite atât calde, cât și reci, pentru că sunt la fel de gustoase.

6 din 23

Supa cu găluște poate fi făcută și în varianta de post, din legume. Trebuie să renunțați la oul din găluște, dar acestea vor ieși pufoase și aromate și fără ou.

7 din 23

Cu un continut foarte ridicat de fibre, fasolea neagra este o baza excelenta pentru supe care te ajuta sa slabesti sanatos.

8 din 23

Este o reteta simpla si un mod minunat de a prepara telina.

9 din 23

La fel de eficienta pentru scaderea in greutate, supa de ceapa este o alternativa mai gustoasa la cea pe baza de varza.

10 din 23

Una dintre cele mai populare supe de dietă, supa de varză este ideală și atunci când ții post.

11 din 23

Rapida, gustoasa si foarte sanatoasa. Este supa ideala, mai ales în perioada postului cand ai nevoie de multe vitamine si minerale.

12 din 23

Gazpacho este o reteta spaniola pentru supa rece, cu tot felul de legume. Aceasta versiune contine sparanghel si castravete.

13 din 23

Supa Miso sau Miso Soup este un preparat care nu lipsește de pe mesele japonezilor. Se mănâncă la toate mesele, inclusiv la micul dejun, în cantități mici. Rețeta originală se face cu un anumit tip de alge și nu lipsește brânza tofu.

Această rețetă de supă miso este de post și conține ghimbir, morcov și varză în loc de alge. Este o sursă excelentă de vitamine și un boost pentru sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece.

14 din 23

Atunci când v-ați săturat de supele și ciorbele clasice din bucătăria românească, vă puteți inspira oricând din bucătăriile internaționale, unde găsiți o mulțime de rețete delicioase de supe și ciorbe de post, fără carne.

Această rețetă de supă este una de origine marocană, aromată, condimentată și parfumată. Este o sursă excelentă de proteine și substanțe nutritive, datorită lintei și cartofului dulce. De asemenea, este o alegere excelentă pentru prânz și pentru vegetarieni sau cei care țin post.

15 din 23

Borșul rusesc este o ciorbă extrem de gustoasă și de simplu de făcut, pe care trebuie să o încercați.

Gustul acrișor, ușor iute, se potrivește perfect, mai ales în sezonul rece, pentru a ține la distanță răcelile.

16 din 23

Rapida, gustoasa si foarte sanatoasa. Este supa ideala in zilele de post sau dupa perioadele in care nu ai fost tocmai ponderat cu mancarea.

Supe cremă de post

În sfârșit, am ajuns la capitolul nostru preferat - supe cremă. Acestea ocupă o categorie aparte în cadrul rețetelor de post și există zeci de feluri de a vă bucura de ele.

Supele cremă se fac ușor, nu trebuie să vă stresați prea mult cu tocatul legumelor, pentru că oricum le veți pasa. Supele cremă sunt sățioase și un bol este suficient pentru prânz, chiar și pentru persoanele care nu se satură doar cu un fel de mâncare.

Supele cremă merg cel mai bine alături de crutoane, dar le puteți savura și simple. Rețetele sunt foarte versatile și le puteți adapta, combina sau reinterpreta cum vă place.

De exemplu, puteți combina supa cremă de roșii cu supa cremă de linte. Vă asigurăm că gustul vă va cuceri!

17 din 23

Daca masa ta din zilele de post a devenit cam plictisitoare, poti adauga putina culoare cu aceasta supa aromata.

18 din 23

Supa cremă de linte este o rețetă de inspirație orientală, extrem de gustoasă și care a devenit cunoscută în toate bucătăriile lumii. Este gustoasă, sățioasă, se face ușor și este o idee excelentă pentru prânz sau cină.

19 din 23

Dacă vă plac supele cremă, trebuie neapărat să o încercați pe aceasta, supa cremă de ardei copți. Gustul bogat nu se compară cu al niciunei alte supe cremă. Datorită ardeiului copt, supa va avea un gust ușor de fum și o savoare puternică.

Pentru supa cremă de ardei copți puteți folosi ardei din congelator sau ardei copți pe loc, nu va fi nicio diferență de gust. Aroma puternică de va simți și într-un caz, și în celălalt.

20 din 23

Supa cremă de legume coapte se face foarte simplu, nu are nevoie de foarte multă atenție și este extrem de gustoasă.

Se poate improviza foarte ușor, în funcție de ce legume aveți prin frigider și nu este neapărat nevoie să respectați o anumită rețetă. Pentru un gust bogat, ar trebui să predomine rădăcinoasele, în rest puteți adăuga ce vă place și ce aveți în momentul respectiv la îndemână.

21 din 23

Supă cremă de linte roșie este una dintre cele mai ușoare rețete de supă! Este super sănătoasă, bogată în proteine ​​și potrivită mai ales pentru prânz sau pentru o cină ușoară!

Este un preparat de post, toate ingredientele acestei supe fiind de origine vegetală.

22 din 23

Dacă aveți poftă de o supă cremă savuroasă, dar și ieftină, avem două ingrediente speciale, unul extrem de sățios și altul foarte aromat: cartofi și leurdă. Iar dacă vreți să simțiți un gust puternic, măriți cantitatea de leurdă!

23 din 23

Această supă cremă de rădăcinoase, plină de vitamine și foarte hrănitoare. Se face ușor și are un gust deosebit, datorită condimentelor pe care le vom pune. În plus, este o alegere delicioasă pentru cei care țin post. 

Ce mai mâncăm în perioada postului?

Atunci când postul este ținut corect, el nu are doar rol spiritual, ci și efect detoxifiant și pe mulți îi ajută la slăbit. Pentru ca acest lucru să fie valabil, alimentația în post trebuie să se bazeze mult pe fructe și legume și nu pe mâncăruri nesănătoase, dar la îndemână, cum ar fi cartofii prăjiți, zacusca sau pateul vegetal.

O regulă de aur atunci când țineți post este să nu vă înfometați. Deși pare că dacă nu mai mâncați carne, opțiunile alimentare se diminuează drastic, lucrurile nu stau deloc așa. Aveți la dispoziție o mulțime de fructe și legume, pe care le puteți găti și consuma într-o mulțime de feluri.

Un alt aspect important, de care mulți par să nu țină cont, este revenirea la alimentația obișnuită, după ce postul se termină. Aceasta ar trebui să se facă treptat, cu măsură. După ce organismul a fost privat de atâtea alimente timp de șapte săptămâni, cea mai mare greșeală o reprezintă excesele alimentare pe care mulți le fac atunci când se termină postul.

Organismul și sistemul digestiv nu sunt pregătite să digere eficient o cantitate mare de mâncare, mai ales că vorbim despre alimente grele pentru digestie: drob, carne de miel, pască, cozonac etc.