Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, din carne de porc și se prepară, în mod normal, de Ignat.
În perioada sărbătorilor de iarnă, caltaboșul este nelipsit de pe mesele românilor. Este un preparat tradițional românesc, din carne de porc și se prepară, în mod normal, de Ignat. Este un produs bogat în calorii, în vitamine și săruri minerale.
Totodată, poate fi pregătit cu orez sau cu slănină, în funcție de zonă. Ceea ce trebuie să știți de la bun început este că nu se poate păstra prea mult timp, așa că nu faceți o cantitate prea mare. Caltaboșul se strică repede la căldură, însă nu este o variantă nici să îl înghețați, deoarece se distrug celulele și nu mai are un gust prea bun.
În cele ce urmează, vă este prezentată rețeta din cartea de bucate a celebrei Silvia Jurcovan.
Rețeta de caltaboș
Mod de preparare
În ceea ce privește condimentele, acestea trebuie măcinate și combinate în funcție de gust, iar materialul se trece prin mașina de tocat, prin sita cu găuri mici.
Tot prin mașină dați și 300 g de ceapă tocată mărunt și călită în prealabil cu o lingură cu untură sau cu 2 linguri de ulei (până devine translucidă).
Peste acest amestec, se adaugă o linguriță rasă cu piper, 1/2 linguriță cu ienibahar, o linguriță cu vârf de zahăr (opțional), 2-3 cuișoare pisate bine sau o linguriță cu nucșoară rasă prin răzătoarea mică, coriandru sau boabe de ienupăr măcinate, semințe și frunze de cimbru, la alegere, după gust. De altfel, cine vrea să aibă mai multă compoziție, poate adăuga aproximativ 100 g de orez fiert cu 1/2 l apă. Se fierbe la foc mic, iar bobul va absorbi apa în întregime.
Totodată, la tocătură se adaugă 100-200 ml de supă cu mulă grăsime, amestecând totul bine ca sa aibă consistența unei paste și potrivindu-se gustul cu sare fină.
După aceea, anexați la mașina de tocat tubul pentru cârnați și umpleți intestinele de caltaboși, legând ambele capete cu sfoara subțire.
Când sunt gata, se introduc în apă fierbinte sau în supă și se lasă acolo timp de 50-60 minute, după care se scot cu strecurătoarea, înțepând din loc în loc cu un ac gros, sa iasă aerul, pentru a nu plesni. Apoi, se scufundă câteva minute în apă rece și se așează pe platou.
Se pot consuma calzi sau reci. Iar dacă vă plac mai rumeniți, îi puteți prăji pentru câteva minute pe ambele părți.
Cine a fost Silvia Jurcovan
Silvia Jurcovan (n. 26 aprilie 1913, Cojocna, județul Cluj – d. octombrie 2000) este autoarea unei celebre cărți de bucate.
Mai exact, în 1975, Silvia Jurcovan se dovedește a fi o adevărată rivală a celebrei Sanda Marin și scoate pe piață o carte de bucate ce s-a vândut în peste 250 mii de exemplare, o adevărată carte de căpătâi pentru gospodinele noastre.