Vă oferim un ghid rapid și la îndemână pentru a vă ajuta să gătiți ca un profesionist în propria bucătărie: cum să decojiți roșiile în cinci pași simpli.
Ce este blașarea
Blansarea reprezintă o tehnică de gătit de bază, utilă pentru curățarea rapidă a roșiilor și a piersicilor sau pentru orice alte legume sau fructe ați dori să gătiți în acest mod, cum ar fi mazărea sau fasolea verde și galbenă.
Blanșarea gătește, păstrând în același timp prospețimea maximă, crocantul și aroma sau, în acest caz, elimină ceva inutil rapid și eficient, respectiv coaja.
De altfel, blanșarea implică o gătire parțială a ingredientului ales, prin scufundarea acestuia în apă clocotită pentru o perioadă scurtă de timp, apoi va fi pus în apă cu gheață pentru a opri gătirea.
Cum să decojiți roșiile, în cinci pași simpli
- Puneți o oală mare cu apă să fiarbă la foc mare, apoi reduceți focul la mic.
- Folosind un cuțit ascuțit, însemnați ușor fiecare roșie în partea de jos, marcând un „X” mic.
- Introduceți rapid roșiile, una câte una, având grijă să nu vă stropiți. Gătiti usor, aproximativ 2 – 3 minute (în functie de maturitate) până când pielea începe să se despice.
- Adăugați gheață și apă rece într-un castron mare. Scoateți roșiile din apa fierbinte cu o lingură. Așezați imediat în baie de apă cu gheață.
- Coaja se va desface și va începe să se desprindă pe măsură ce se răcesc. Odată ce pot fi manipulate, îndepărtați coaja și puneți roșiile fără coajă într-un bol la temperatura camerei.
De ce să însemnați partea de jos?
Pasul doi reprezintă de fapt un sfat din bucătăria profesionistă. Acel mic „X” ușor marcat pe fundul roșiei ajută apa fierbinte să pătrundă mai bine prin coajă, astfel încât să înceapă să se desprindă și să se curețe mai repede.
Când opăriți ceva în scopul de a îndepărta coaja, întotdeauna este bine să punctați partea de jos. În acest fel, tot ce trebuie să faceți pentru a verifica progresul este să rostogoliți roșia.
Dacă vedeți că pielea începe să se ridice și să se dezlipească din acea despicatură, veți ști că este aproape gata. De asemenea, asta face ca decojirea să fie mai ușoară și mai rapidă după răcire.
Cald, rece și… iar cald, rece!
Odată scoase din apa clocotită, roșiile trebuie scufundate în baia de apă cu gheață (atenție, gheața se topește foarte repede).
Pe măsură ce roșiile se răcesc, cojile încep să se ridice în mod natural, făcându-le ușor de curățat, iar pulpa lor va rămâne intactă.
Când roșiile sunt suficient de reci pentru a fi manipulate, îndepărtați ușor coaja rămasă și aruncați-o, așezând roșia întreagă, netedă, într-un bol pentru orice urmează să gătiți: sosuri, tocănițe sau chiar pentru conservele de toamnă.
Puteți repeta acest proces de câte ori este nevoie. Încercați să aveți întotdeauna apa cât mai rece. De asemenea, poate fi necesar să adăugați mai multă apă în cea clocotită.
Dacă este cazul, asigurați-vă că o puneți din nou la fiert înainte de a începe. Ideea este să gătiți cât mai ușor posibil.
Cât timp blanșați roșiile proaspete
Puneți roșiile într-o oală cu apă clocotită timp de 60-90 de secunde. Odată ce cojile de roșii s-au desprins, transferați roșiile într-un bol cu apă cu gheață pentru a se răci.
După ce le scoateți, veți descoperi că pielea este ușor de îndepărtat de restul roșiilor.
Folosiți apă sărată pentru opărirea roșiilor
Apa sărată este utilă pentru păstrarea apei în interiorul roșiilor! Acest lucru ajută la păstrarea aromei, texturii și nutrienților.
Ce se întâmplă dacă congelați legumele fără să le blanșați
Blanșarea este un pas suplimentar, dar merită. Blanșarea ajută legumele să-și păstreze culorile vibrante și să rețină nutrienții. În plus, oprește enzimele care ar duce altfel la alterare.
Înghețarea legumelor fără a le opări mai întâi are ca rezultat o colorare estompată sau ștearsă, precum și arome și texturi neplăcute.