În cele ce urmează veți afla cât timp trebuie să fierbeți broccoli pentru ca această legumă sănătoasă și hrănitoare să aibă o textură ușor crocantă și o culoare verde aprins. Tehnicile de aici vă garantează că veți obține broccoli perfect fiert de fiecare dată!

Veți avea nevoie de doar câteva minute pentru a face o garnitură ușoară și sănătoasă.

Există doi pași esențiali pentru broccoli fiert perfect: începeți mai întâi cu tulpinile, apoi adăugați buchețelele și așa veți avea garanția că fiecare parte este gătită perfect.

Broccoli este bogat în fibre alimentare și proteine, împreună cu alți nutrienți. Fierberea este unul dintre cele mai ușoare moduri de a-l găti, dar poate fi preparat la abur, copt, sotat, sau la grătar.

Broccoli fiert este o garnitură grozavă pentru multe preparate din carne, indiferent că vorbim de pui, porc sau vită.

Cum se prepară broccoli

  1. Cumpărați broccoli proaspăt: Culoarea trebuie să fie verde închis, fără pete maro pe buchețe sau tulpini. Floretele ar trebui să fie strânse împreună, iar tulpinile ferme. Broccoli crud poate fi păstrat la frigider până la 3 zile.
  2. Curațați leguma: Cel mai bun mod este să-l curățați cu oțet și apă (raport 1:3). Se înmoaie broccoli în apa cu oțet timp de aproximativ 5 minute și în mod sigur nu vor rămâne insecte în buchețele. Apoi clătiți-l bine cu apă rece de la robinet.
  3. Pregătiți buchețelele: Folosiți un cuțit ascuțit pentru a separa tulpina de coroană. Apoi folosiți mâna pentru a rupe coroana în buchete mari, iar apoi tăiați-le în bucăți mici.
  4. Pregătiți tulpina: Îndepărtați frunzele și partea de jos a tulpinii. Apoi curățați partea dură de pe tulpină și tăiați partea rămasă în felii subțiri.

Preparați buchețelele de broccoli separat de tulpină, deoarece floretele se gătesc mult mai repede.

Cel mai bun mod de a tăia broccoli

Cel mai bun mod de a-l porționa este să păstrați tulpinile cât mai lungi pentru cel mai bun aspect pe farfurie. Dacă tăiați tulpinile scurte veți avea niște buchețele minuscule care arată mai puțin apetisant.

Iată cum trebuie tăiat broccoli, astfel încât să arate cel mai bine:

  • Păstrați tulpinile cât mai lungi! Când separați floreta, tăiați-o la baza locului unde se atașează de tulpina principală. Veți obține cea mai bună formă.
  • Tăiați buchetele de mărime medie, aproximativ egale. Nu trebuie să fie perfecte, dar trebuie să aibă dimensiuni similare pentru a se găti în același ritm.

Cât timp trebuie fiert broccoli

Timpul de gătire depinde de preferințele personale și de dimensiunea buchetelor.

Broccoli se gătește rapid, iar cheia este să gătiți tulpinile și floretele separat, deoarece tulpinile de broccoli au nevoie de un timp mai mare de gătire.

Puneți apa la fiert într-o cratiță, cu un praf de sare. Adăugați mai întâi tulpinile și gătiți-le timp de 2 minute. Apoi adăugați buchețelele în apa clocotită și mai lăsați la fiert 3 minute până când devine crocant. Dacă preferați o textură mai moale, puteți fierbe broccoli încă 2 minute.

Scurgeți apa folosind o strecurătoare. Cel mai bine este să scufundați imediat broccoli fiert într-un castron cu apă rece sau apă cu gheață. Acest lucru va ajuta la oprirea procesului de gătire și va asigura textura crocantă și o culoare verde aprins.

Aroma neutră a broccoli iese foarte bine în evidență atunci când este gătit corespunzător. Se presară cu sare și piper și se servește cu felii de lămâie.

Ce este opărirea?

Opărirea este o metodă de gătit care implică fierberea legumelor, pentru un timp scurt, până când sunt fragede, apoi scufundarea lor în apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire.

Apa cu gheață menține legumele mai colorate și îmbunătățește gustul. 

Sfaturi pentru a găti broccoli

Iată cateva sfaturi pentru a găti un broccoli perfect de fiecare dată.

Cum se opărește broccoli?

Dacă intenționați să folosiți broccoli în salate sau să-l gătiți la cuptor, este mai bine să-l opăriți decât să-l fierbeți. Scurtați timpul de fierbere la 2 minute pentru a scoate în evidență aroma și pentru o culoare perfectă.

Cum se gătește broccoli în cuptorul cu microunde?

Într-un bol care poate fi folosit în cuptorul cu microunde, adăugați buchețelele de broccoli pregătite și turnați 3 linguri de apă.

Acoperiți cu un capac și puneți la microunde timp de 3 minute la maxim. Verificați dacă broccoli este fraged-crocant. Mai gătiți la microunde 1 minut dacă este necesar.

Cât timp poate fi depozitat broccoli la frigider?

Puteți păstra broccoli crud la frigider pentru aproximativ 3 zile. Savoarea si nutrienții vor începe să scadă după acaestă perioadă.

Asezonarea

Cheia pentru un broccoli fiert cu un gust deosebit: condimentele! În primul rând, asigurați-vă că îl sărați perfect după preferințe.

Dacă vreți mai mult de atât, iată câteva idei pentru preparate savuroase:

  • brânză feta sau crumbles de brânză de capră
  • parmezan sau brânză Pecorino mărunțită
  • un mix de oțet de orez, sos de soia și semințe de susan
  • usturoi ras sau ghimbir proaspăt
  • Panko (pesmet japonez) și ierburi uscate

Cum fierbem broccoli

Ingrediente

  • 1 broccoli mare
  • sare
  • piper negru, proaspăt măcinat
  • lămâie, opțional

Instrucțiuni de fierbere

  1. Umpleți o cratiță mare cu apă și dați-o în fiert la foc mare. Adăugați un praf de sare.
  2. Între timp, curățați bine broccoli. Tăiați tulpina și buchețelele în bucăți mici.
  3. Îndepărtați stratul dur al tulpinii și tăiați restul în felii subțiri.
  4. În apa clocotită, adăugați feliile de tulpină și gătiți timp de 2 minute
  5. Adăugați buchetele și gătiți încă 3 minute sau până când se înmoaie.
  6. Scurgeți broccoli într-o strecurătoare. Scufundați-l într-un vas cu apă rece.
  7. Transferați broccoli pe o farfurie.
  8. Se presară cu sare și piper.
  9. Serviți cu felii de lămâie 
De reținut

  • Broccoli se gătește rapid așa că nu este cazul să-l lăsați prea mult la fiert.
  • Puteți adăuga unt și brânză la broccoli pentru un plus de aromă.