Ce este conopida?
Conopida este o legumă cruciferă care aparține familiei Brassicaceae, care include broccoli, varză kale. Numele vine din cuvântul latin „caulis”, care înseamnă varză cu floare.
Buchețelele conopidei sunt strâns grupate și sunt alcătuite din muguri de flori imaturi atașați de o tulpină centrală.
Pentru a proteja aroma și frăgezimea capetelor de conopidă, acestea sunt ținute departe de lumina soarelui pentru a preveni dezvoltarea pigmentului de clorofilă și supramaturitatea.
Istorie / Origine
Se consideră ca această legumă ar fi originară din Asia antică, dar a reapărut în regiunea mediteraneană, Turcia și Italia în anul 600 î.Hr.
Pe la mijlocul secolului al XVI-lea, conopida a obținut recunoașterea în Franța și în Europa de Nord.
Astăzi, India, China, Italia, Franța și Statele Unite sunt printre cei mai mari producători de conopidă din întreaga lume.
Tipuri de conopidă
Conopida este asiatică, italiană, bienală în nord-vestul Europei și anuală în nordul Europei, toate însumând peste o sută de soiuri.
Conopida albă: Este cea mai comună culoare a conopidei, având un cap alb contrastant înconjurat de frunze verzi.
Conopida verde: Conopida verde este de două feluri. Una dintre ele arată ca o conopidă normală, numai că este complet verde, iar cea de-a doua are un aspect ușor țepos și se numește conopidă romanesco.
Conopida violet: Antocianinele prezente în conopida violet oferă culoarea acestui soi.
Conopida portocalie: conopida portocalie este foarte hrănitoare și conține o cantitate imensă de vitamina A, în comparație cu soiul alb.
Calorii si valori nutriționale
Crudă sau gătită la aburi, conopida are 25 calorii / 100 grame.
Valori nutriționale pentru 100 grame:
- Grăsimi 0 grame
- Carbohidrați 5 grame
- Fibre 2 grame
- Zahăr 2 grame
- Proteine 2 grame
- Sodiu 30 miligrame
- Potasiu 299 miligrame (6% din Doza Zilnică Recomandată)
- Vitamina C 49 miligrame
- Calciu 22 miligrame (2% DZR)
- Magneziu 15 miligrame (3% DZR)
Beneficiile consumului de conopidă
Conopida este o legumă extrem de sănătoasă, fiind o sursă importantă de nutrienți.
De asemenea, conține compuși vegetali unici care pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv afecțiuni ale inimii și cancer.
În plus, susține pierderea în greutate și este incredibil de ușor de inclus în dieta obișnuită.
Iată opt beneficii ale conopidei, demonstrate științific.
1. Conține mulți nutrienți
Profilul nutrițional al conopidei este destul de impresionant.
Este foarte săracă în calorii, dar bogată în vitamine. De fapt, conopida conține o mare parte din vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.
2. Conopida este bogată în fibre
Conopida este destul de bogată în fibre, un beneficiu pentru sănătatea generală.
Sunt 3 grame de fibre într-o cană de conopidă, ceea ce reprezintă 10% din necesarul zilnic.
Fibrele sunt importante pentru că hrănesc bacteriile sănătoase din intestin care ajută la reducerea inflamației și îmbunătățesc sistemul digestiv.
Consumul de fibre poate ajuta la prevenirea afecțiunilor digestive precum constipația, diverticulita și bolile inflamatorii intestinale (BII).
Mai mult, studiile arată că o dietă bogată în legume care conțin fibre este asociată cu un risc scăzut de apariție a mai multor afecțiuni, inclusiv boli cardiace, cancer și diabet.
Fibrele pot juca, de asemenea, un rol important în prevenirea obezității, datorită capacității lor de a da senzație de plenitudine și de a reduce aportul total de calorii.
3. Este o sursă bună de antioxidanți
Conopida este o sursă excelentă de antioxidanți, care vă protejează celulele de nocivii radicali liberi și de inflamație.
Similar cu alte legume crucifere, conopida este deosebit de bogată în glucozinolat și izotiocianat, doi antioxidanți despre care s-a demonstrat că încetinesc creșterea celulelor canceroase.
Studiile au arătat că aceste grupe de antioxidanți sunt deosebit de eficiente împotriva cancerului de colon, plămâni, sân și prostată.
Conopida conține, de asemenea, carotenoizi și flavonoide, antioxidanți care au efecte anticancerigene și pot reduce riscul apariției bolilor de inimă.
În plus, conopida conține cantități mari de vitamina C, care acționează tot ca un antioxidant. Este recunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii care pot stimula imunitatea și pot reduce riscul de boli cardiace și cancer.
4. Conopida ajută la pierderea în greutate
Conopida are mai multe proprietăți care pot ajuta la pierderea în greutate.
În primul rând, are un conținut scăzut de calorii, doar 25 per cană, așa că poți mânca mult fără să te îngrași.
De asemenea, poate servi ca înlocuitor cu conținut scăzut de calorii pentru alimente ca orezul și făina.
Fiind o sursă bună de fibre, conopida încetinește digestia și induce senzația de sațietate. Acest lucru poate reduce automat numărul de calorii pe care le consumați pe parcursul zilei, un factor important în controlul greutății.
Conținutul ridicat de apă este un alt plus pentru pierderea în greutate. De fapt, 92% din greutatea conopidei este alcătuit din apă, iar consumul alimentelor dense în apă și cu conținut scăzut de calorii este asociat cu pierderea în greutate.
5. Conopida este bogată în colină
Conopida este bogată în colină, un nutrient esențial care le lipsește multora.
O cană de conopidă conține 45 mg de colină, ceea ce reprezintă aproximativ 11% din aportul zilnic recomandat pentru femei și 8% pentru bărbați.
Colina are mai multe funcții importante în organism.
Pentru început, joacă un rol major în menținerea integrității membranelor celulare, sintetizarea ADN-ului și susținerea metabolismului.
Este, de asemenea, implicată în dezvoltarea creierului și producerea de neurotransmițători necesari pentru un sistem nervos sănătos. În plus, ajută la prevenirea acumulării colesterolului în ficat.
Cei care nu consumă suficientă colină pot avea un risc mai mare de boli hepatice și cardiace, în plus față de tulburările neurologice precum demența și Alzheimer.
Nu multe alimente conțin colină, conopida, împreună cu broccoli, fiind una dintre cele mai bune surse de origine vegetală.
6. Conopida este bogată în sulforafan
Conopida conține sulforafan, un antioxidant amplu studiat.
Multe teste au descoperit că sulforafanul este deosebit de util pentru suprimarea dezvoltării cancerului prin inhibarea enzimelor care sunt implicate creșterea celuleror canceroase și a tumorilor.
Alte studii au arătat că sulforafanul poate avea, de asemenea, potențialul de a opri răspândirea cancerului prin distrugerea celulelor care sunt deja deteriorate.
Sulforafanul pare a avea cel mai bun efect împotriva cancerului de colon și de prostată, dar a fost studiat și pentru efectele sale asupra multor alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de pancreas, leucemia și melanomul.
Cercetările arată că sulforafanul poate ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și la menținerea arterelor sănătoase - factori majori în prevenirea bolilor de inimă.
În cele din urmă, studiile pe animale sugerează că sulforafanul poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea diabetului și în reducerea riscului de complicații induse de diabet, cum ar fi bolile de rinichi.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina amploarea efectelor sulforafanului la oameni, beneficiile sale potențiale pentru sănătate sunt promițătoare.
7. Conopida este o alternativă low-carb la cereale și leguminoase
Conopida este incredibil de versatilă și poate fi folosită pentru a înlocui cerealele și leguminoasele din dieta ta.
Nu numai că este o modalitate fantastică de a vă crește aportul de legume, dar este utilă în special pentru cei care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați.
Acest lucru se datorează faptului că are mult mai puțini carbohidrați decât cerealele și leguminoasele.
De exemplu, o cană de conopidă conține 5 grame de carbohidrați. În același timp, o cană de orez conține 45 de grame de carbohidrați - de nouă ori mai mult.
8. Conopida este ușor de inclus în dietă
Conopida nu numai că este versatilă, dar este și foarte ușor de adăugat în dietă.
O poți consuma crudă, sub formă de gustare, alături de hummus sau sos de legume.
De asemenea, conopida poate fi gătită într-o varietate de moduri, cum ar fi preparată la abur, coaptă sau sote. Este o garnitură excelentă sau poate fi combinată cu mâncăruri precum supe, salate sau cartofi prăjiți.
Nu mai vorbim de faptul că este destul de ieftină și disponibilă în majoritatea magazinelor alimentare.
În concluzie:
- Conopida conține aproape toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.
- Conține o cantitate mare de fibre, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pot reduce riscul apariției mai multor boli cronice.
- Oferă o cantitate semnificativă de antioxidanți, care sunt benefici pentru reducerea inflamației și protejarea împotriva mai multor boli cronice.
- Este săracă în calorii, dar bogată în fibre și apă - proprietăți care susțin pierderea în greutate.
- Este o sursă bună de colină, un nutrient care lipsește multor oameni. Este implicat în multe procese din organism și lucrează pentru a preveni mai multe boli.
- Este bogată în sulforafan, un compus vegetal cu multe efecte benefice, precum riscul redus de cancer, boli de inimă și diabet.
- Poate înlocui cerealele și leguminoasele în multe rețete, o modalitate excelentă de a mânca mai multe legume sau de a urma o dietă săracă în carbohidrați.
- Există multe moduri prin care poți adăuga conopida în dieta ta. Poate fi consumată gătită sau crudă și este un plus fantastic pentru aproape orice fel de mâncare.
Contraindicatii / Efecte adverse
Pot exista unele efecte nedorite ale consumului de conopida, mai ales daca aceasta este consumata in exces.
Balonare și flatulență: alimentele bogate în fibre pot cauza balonare și flatulență crescute. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor pot tolera aceste alimente în porții moderate.
Oricine își crește aportul de alimente bogate în fibre ar trebui să facă acest lucru treptat și să monitorizeze simptomele pentru a determina ce alimente, dacă există, cauzează balonare.
Coagularea sângelui: Nivelurile ridicate de vitamina K pot cauza probleme persoanelor care iau diluanți ai sângelui, deoarece vitamina K ajută la coagularea sângelui.
Oricine ia medicamente pentru subțierea sângelui, ar trebui să adauge treptat, în dietă, alimente care conțin vitamina K.
Obiceiurile alimentare sunt importante pentru prevenirea bolilor și pentru obținerea unei bune stări de sănătate. Este mai bine să mănânci o dietă variată decât să te concentrezi pe alimente individuale.
La ce sa fim atenți când cumpărăm conopidă?
Conopida este vândută în magazine alimentare sau la piață. Căutați un cap curat, compact, cu mugurii bine închiși.
Evitați capetele cu buchețele libere sau sfărâmicioase sau cu pete. Frunzele ar trebui să arate proaspete și verzi.
Când cumpărați conopidă pretăiată, alegeți bucăți ferme.
Cum tăiem conopida?
În ciuda aspectului destul de impenetrabil, conopida este de fapt destul de ușor de descompus în buchețe de dimensiuni mici.
Iată cum tăiem conopida:
- Începeți prin a tăia capul în jumătate și apoi în sferturi prin miez.
- Vedeți o tulpină centrală în mijloc? Toate buchețelele sunt atașate de acest miez prin propriile lor tulpini mici. Separarea lor se face pur și simplu prin de trecerea cuțitului printre buchete și tulpină pentru a o tăia.
- Odată ce ați îndepărtat tulpina, conopida se va destrăma în mod natural în buchete mari.
- Puteți sparge aceste buchete mari în buchete mai mici, cu cuțitul. Folosiți vârful cuțitului ca pe o pană pentru a tăia buchețelele mai mici care cresc pe părțile laterale. Cele mari pot fi tăiate în sferturi. De asemenea, puteți folosi degetele pentru a desprinde buchețelele.
Cum păstrăm conopida?
Cum păstrăm conopida în frigider
Păstrați capetele de conopidă proaspete într-o pungă de plastic închisă sau perforată la frigider.
Conopida are nevoie de circulație a aerului, așa că nu sigilați și nu înnodați punga (Dacă ați cumpărat un cap de conopidă ambalat în plastic de la magazin, doar slăbiți nodul).
Asigurați-vă că păstrați conopida cu floretele în sus pentru a preveni formarea condensului. Umiditatea poate duce la decolorarea sau degradarea conopidei.
De asemenea, ar trebui să nu spălați conopida înainte de a o depozita (dar trebuie să o spălați odată când o folosiți).
Când este depozitată corespunzător, conopida poate rezista de la trei până la cinci zile la frigider.
Cum păstrăm conopida în congelator
Conopida poate fi păstrată la congelator, dar este nevoie de câțiva pași suplimentari.
Mai întâi, pregătiți și tăiați conopida în florete. Apoi, se fierbe conopida timp de trei minute în apă clocotită, apoi se scufundă într-o baie de apă cu gheață, pentru a omorî bacteriile și a păstra nutrienții legumei, pentru a menține aroma și textura.
Scurgeți bine conopida, apoi puneți buchețelele pe o tavă și congelați-le până când se solidifică înainte de a le transfera într-o pungă de congelator.
Floretele de conopidă congelate pot ține 10 până la 12 luni.
Conopida în sarcină
Fiind o legumă cruciferă și bogată în compuși de sulf, conopida poate provoca dezvoltarea gazelor la multe persoane.
Multe femei însărcinate sunt predispuse la afecțiuni digestive în timpul sarcinii.
Unele dintre ele pot, de asemenea, să confunde crampele intestinale cu semne ale unor probleme. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe persoane au trecut conopida pe lista alimentelor care nu ar trebui consumate în timpul sarcinii.
Și femeile cu tiroida ar trebui să evite conopida în timpul sarcinii.
Riscul consumului de conopidă în sarcină
În ciuda versatilității și valorii sale nutritive, există câteva riscuri pentru femeile însărcinate care consumă conopidă.
Acestea includ:
- Femeile predispuse la gută, pietre la rinichi și acumulare de acid uric ar trebui să evite conopida în timpul sarcinii, deoarece este bogată într-o substanță naturală numită purină. Un exces de purine poate declanșa un atac de gută și poate duce la formarea de pietre la rinichi la persoanele sensibile. Femeile însărcinate au deja rinichii suprasolicitați de la copil.
- În multe țări, conopida este cultivată prin utilizarea unei cantități mari de pesticide care au neurotoxine și pot trece prin placentă, provocând modificări genetice. Deci, ar trebui să încercați să o obțineți de la un furnizor organic de încredere. Acest lucru vă va ajuta să beneficiați de toate proprietățile conopidei fără riscuri.
- Consumul de conopidă nespălată și negătită prezintă risc de iritare a stomacului și de transmitere a unor boli cum ar fi toxoplasmoza și listerioza.
- Conopida adăpostește un număr mare de insecte și reziduuri de insecte care pot fi ingerate din greșeală dacă nu este curățată și spălată.
- Femeile aflate aproape de sfârșitul gestației pot confunda crampele intestinale cu semne de travaliu, așa că cele mai îngrijorate ar putea să alerge la spital pentru ceea ce cred că este travaliu, dar ar putea fi doar gaze.
Curiozități despre conopidă
- Conopida poate fi folosită ca înlocuitor de orez
- O singură floretă conține 10% din necesarul zilnic de vitamina C
- Prin gătirea la abur se păstrează cei mai mulți nutrienți
- Conopida este foarte greu de crescut
- Este foarte sensibilă la căldură și frig - necesită o temperatură constantă de aproximativ 15 °C pentru a se dezvolta.
- Trebuie să crească într-o zonă în care există cel puțin 6 ore de lumină solară zilnică.
- Solul trebuie fertilizat corespunzător, astfel încât să rețină umezeala - dacă nu, capul se poate separa în capete mai mici.
- Valorile PH-ului solului trebuie să rămână între 6,5 și 6,8 în orice moment.
- Planta trebuie să fie într-o stare continuă de creștere – întreruperile pot sfârși prin a o distruge.
- Este sensibilă la multe insecte care mănâncă frunze, cum ar fi afidele, fluturele și musca verzei.
De reținut
- Conopida oferă câteva beneficii importante pentru sănătate.
- Este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv câțiva de care mulți oameni au nevoie în mod special.
- Conopida conține antioxidanți unici care pot reduce inflamația și pot proteja împotriva mai multor boli, cum ar fi cancerul și bolile cardiace.
- Conopida este ușor de adăugat în dietă. Este gustoasă, ușor de preparat și poate înlocui alimentele bogate în carbohidrați în mai multe rețete.