Curry - ce este, cum se prepară și ce beneficii are pudra de curry

Ce este curry

Curry este un sos indian care se folosește cu carne, tofu sau legume. Se servește cu orez, cel mai popular fiind cel Basmati, și conține multe tipuri diferite de condimente. În funcție de ceea ce se potrivește în rețetă, puteți prepara un curry ușor sau unul super picant.

Există multe moduri diferite de a face curry și fiecare regiune are varianta sa.

Ce gust are curry

Curry are un gust unic și floral datorită combinației de condimente dulci și sărate.

Condimentele dulci precum scorțișoara, cardamomul, schinduf și cuișoarele oferă prospețime, în timp ce condimentele savuroase precum chimenul, turmericul și frunza de dafin îi dau un gust profund.

Aroma și consistența sa diferă de la un loc la altul, în funcție de topografie, de disponibilitatea ingredientelor și de preferințele locuitorilor din zonă.

Originea curry-ului

Nimeni nu știe cu adevărat când a fost inventat curry sau când a început să fie folosit în bucătăria indiană.

S-a descoperit că încă din anul 2500 î.Hr. se prepara un sos din condimente pentru a da gust cărnii. Dovezile arheologice prezintă utilizarea unui mortar și a unui pistil pentru a pisa condimentele, inclusiv muștar, fenicul, chimen și păstăile de tamarind, cu care erau aromatizate preparatele.

De aici, curry a fost răspândit în Asia și Europa prin intermediul călugărilor indieni care călătoreau pe Drumul Mătăsii.

Curry a fost influențat și de exploratorii din lumea nouă din Spania și Portugalia, care au adus în India ardeiul iute. Până atunci, ingredientul cel mai picant din curry era piperul negru.

Expansiunea în Asia a fost accelerată și mai mult de britanici care au dus curry-ul indian în Japonia. Prin urmare, se poate spune că acest amestec de condimente a călătorit în toate zonele cucerite de britanici.

Ce este pudra / pulberea de curry?

"Curry" provine din cuvântul tamil "kari", care înseamnă pur și simplu "sos". În India și în întreaga lume, există mii de tipuri diferite de curry.

Gustul și consistența variază de la un loc la altul, în funcție de geografie, de disponibilitatea ingredientelor și de preferințele culturale și religioase ale oamenilor care locuiesc în regiunea respectivă.

Pudra de curry, pe de altă parte, poate fi numită în mod fantezist ca fiind un potpourri (un amestec de plante uscate) de condimente.

Pe rafturile supermarketurilor, acest amestec include turmeric, coriandru măcinat, chimen măcinat, ghimbir măcinat și piper negru.

Această versiune modernă a prafului de curry fost preparată și adusă în Marea Britanie din India de către soldații care se întorceau acasă în timpul dominației britanice asupra Indiei. Ideea a fost de a amesteca ingredientele comune care intrau în prepararea celor mai populare versiuni de curry indian și de a obține același gust pe pământ britanic.

Care este ingredientul principal din pudra de curry?

Fiecare pudră de curry va avea un ingredient care va da o aromă dominantă, în funcție de gustul pe care îl vreți. Există multe tipuri diferite de pudră de curry.

În general, acestea conțin diferite proporții din aceste ingrediente standard:

  • Chimen
  • Turmeric
  • Schinduf (numit și methi)
  • Semințe de muștar
  • Paprika
  • Piper
  • Pudră de coriandru
  • Cuișoare
  • Ghimbir și/sau praf de usturoi
  • Scorțișoară

Cum se prepară pulberea de curry

Iată cum să faceți 5 pudre de curry diferite folosind condimentele de mai sus.

  1. Luați o lingură de măsurat și măsurați condimentele proporționate într-o pungă cu fermoar sau într-un borcan.
  2. Agitați punga sau borcanul.

Pudră de curry de Madras - Foarte iute

Pulbere de curry Mandras

  • 4 linguri coriandru
  • 4 linguri chimen
  • 2 linguri turmeric
  • 2 cuișoare zdrobite
  • 2 linguri de piper negru
  • 1 lingură pudră de chilli
  • 1 lingură pudră de ardei iute Kashmir
  • 1 lingură de scorțisoară
  • 1 lingură de sare

Pudră de curry - Mediu iute

  • 4 linguri coriandru
  • 4 linguri chimen
  • 3 linguri curcuma
  • 2 linguri praf de usturoi
  • 1 lingură praf de ceapă
  • 1 lingura de piper negru
  • 1 lingură pudră de ardei iute Kashmir
  • 1 lingură de sare

Pudră de curry tandoori - Mediu iute

Pudră de curry tandoori

  • 4 linguri chimen
  • 4 linguri coriandru
  • 4 linguri boia de ardei
  • 4 linguri turmeric
  • 2 linguri de sare
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură pudră de chilli

Pudră de curry Tikka - Ușor spre mediu iute

  • 3 linguri coriandru
  • 3 linguri boia de ardei
  • 2 linguri pudră de ardei iute Kashmir
  • 1 lingură de chimion
  • 1 lingură de scorțișoară
  • 1 lingură de zahăr

Pulbere de curry Korma - Foarte puțin iute

Pulbere de curry Korma

  • 3 linguri de zahăr
  • 3 linguri turmeric
  • 1 lingura de chimion
  • 1 lingură pudră de usturoi
  • 1 lingură de scorțișoară
  • 2 lingurițe de sare

La ce se folosește curry

Păstrați acest condiment la îndemână pentru orice, de la legume la tigaie până la somon. Pudra de curry dă o aromă proaspătă supelor, tocănițelor, cartofilor și fructelor de mare.

Cum depozitez pudra de curry făcută în casă

Depozitarea pudrei de curry este ușoară. Orice recipient ermetic. Pudra de curry nu își pierde aroma, așa că, atâta timp cât o depozitați într-un loc răcoros și uscat, puteți să o folosiți oricând.

Beneficiile curry pentru organism

Deoarece pudra de curry poate fi făcută din multe combinații diferite de condimente, conținutul nutrițional poate varia în funcție de ingrediente.

O linguriță de pudră de curry conține:

  • 6,5 calorii
  • Mai puțin de 1 gram de proteine
  • Mai puțin de 1 gram de grăsimi
  • 1 gram de carbohidrați
  • 1 gram de fibre
  • mai puțin de 1 gram de zahăr

Multe dintre ingredientele utilizate în mod obișnuit în pudra de curry au propriile beneficii pentru sănătate. Atunci când sunt combinate într-un amestec, rezultatul este un condiment savuros care susține, de asemenea, sănătatea dumneavoastră digestivă, sănătatea inimii și multe altele.

Pudra de curry poate:

  • Controla glicemia - persoanele care consumă pudră de curry au un nivel mai sănătos al glicemiei.
  • Ajuta la prevenirea și combaterea cancerului - Consumul regulat de pudră de curry are potențialul de a combate celulele canceroase. Acest efect se datorează curcuminei din turmeric.
  • Sprijini sănătatea digestivă - Pudra de curry favorizează sănătatea digestivă, în mare parte datorită conținutului de turmeric și ghimbir.

Riscurile potențiale ale curry

Conform cercetărilor efectuate până în acest moment, curcumina - compusul din curcuma responsabil pentru multe dintre beneficiile sale pentru sănătate - nu este la fel de eficientă ca și supliment.

Curcumina nu este foarte ușor de absorbit și tinde să se descompună prea repede în organism. Cu toate acestea, atunci când se comsumă turmeric sau când curcumina este combinată cu alți compuși (cum ar fi cei care se găsesc în piperul negru), este mai ușor de absorbit și are un impact mai mare asupra sănătății.

Apropo de turmeric, trebuie ținut cont de faptul că poate provoca balonare și că ar putea interfera cu medicamentele anticoagulante. Experții sugerează, de asemenea, că persoanele cu afecțiuni ale vezicii biliare ar trebui să evite turmericul.

Adevărata glorie a unui fel de mâncare constă în adaptabilitatea sa, acesta fiind unul dintre multele motive pentru care curry-ul este un fenomen global. Să ne uităm la modul în care diverse regiuni și-au creat propriul curry unic.

Curry în Asia de Sud-Est

Curry-urile din Asia de Sud-Est au un gust distinct și acesta provine din utilizarea laptelui de cocos. Unii îl numesc ingredientul lor special pentru curry. Această bază este infuzată cu ardei iute, coriandru și usturoi, dar fără chimenul obișnuit la un curry indian.

Chiar și în cadrul țărilor, s-au dezvoltat variante regionale de preparate cu curry. În Thailanda, de exemplu, există, printre altele, curry verde, roșu și massaman.

Curry în Asia de Est

Curry a fost prentru prima dată adus în Japonia de către britanici și, prin urmare, gustul a fost influențat masiv de curry-ul indian.

Cu toate acestea, a devenit atât de popular încât japonezii l-au adaptat pentru a se potrivi cu o varietate de legume, cum ar fi ceapa, cartofii și morcovii, pe care le amestecă cu carnea.

Astăzi, datorită popularității sale incontestabile, unii îl numesc preparat național.

Curry în Orientul Mijlociu

Curry-ul din Orientul Mijlociu este adesea un curry uscat - gătit în cantitate mică, sosul se evaporă și lasă condimentele în crustă pe carne.

Când muști din carne, simți imediat gustul amestecului incredibil de condimente, care devine punctul culminant al experienței culinare!

Curry indian

Deși există practic la fel de multe variante de curry indian ca și provinciile și subregiunile din India, multe dintre cele mai populare feluri de mâncare sunt recognoscibile în întreaga lume. Avem faimosul pui tikka masala.

Curry în Regatul Unit

Curry-ul britanic este modificat după curry-ul indian, așa că este logic că sunt destul de asemănătoare. De fapt, unul dintre cele mai populare curry-uri din Marea Britanie este chicken tikka masala!

Unele dintre primele curry-uri din Marea Britanie includeau un curry de iepure cu murături indiene. Turmericul este, fără îndoială, cel mai important ingredient iar curry este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Marea Britanie.