Oregano: Beneficii și cum îl folosești în mâncare

Oregano este una dintre cele mai populare ierburi din bucataria mediteraneana, cunoscuta si sub numele de Origanum vulgare. Este o planta perena care face parte din aceeași familie ca menta (Apiaceae) și este strâns înrudită cu măghiranul, cimbrul, busuiocul, salvia și lavanda. Beneficiile acestui condiment, precum și ale uleiului de oregano au fost studiate pe scară largă de către cercetători.

În bucătarie, oregano este folosit frecvent în sosuri, pe pizza, în marinade pentru carne și în dressinguri pentru salată. Este un condiment versatil care se potrivește cu o varietate de mâncăruri și ingrediente. De obicei, se găseste sub formă uscată, dar oregano proaspăt poate fi de asemenea utilizat și ofera un gust mai intens și mai vibrant.

Ce gust are oregano

Oregano are un gust distinct, este picant și are un amestec de arome care amintesc de cimbru, busuioc și chiar un pic de mărar. Este ușor amar și poate avea și note lemnoase sau de ierburi de câmp.

Când oregano este proaspăt, gustul său poate fi mai puternic decât varianta uscată, care este mai blândă. Diferența dintre oregano proaspăt și cel uscat poate fi semnificativă, cel proaspăt având, de obicei, un profil aromatic mai complex.

Beneficii pentru sănătate

Atât oregano, cât și uleiul de oregano sunt folosite în scopuri medicinale. Unii cred că aroma puternică de camfor pe care o are acest condiment poate ajuta la ameliorarea simptomelor tulburărilor tractului respirator, cum ar fi tusea, astmul, alergiile, crup și bronșita.

Oregano poate fi folosit, de asemenea, pentru a trata probleme precum:

  • Arsuri la stomac
  • Balonare
  • Paraziți
  • Crampe menstruale
  • Artrita reumatoidă
  • Infecții ale tractului urinar
  • Dureri de cap
  • Diabet
  • Sângerări după lucrări dentare
  • Afecțiuni cardiace
  • Colesterol ridicat

Un studiu de laborator publicat în anul 2017 sugerează că oregano ar putea avea proprietăți antitumorale. Cu toate acestea, nu sunt disponibile studii pe oameni reali - cercetarea este încă în stadii incipiente.

Uleiul de oregano este folosit uneori ca repelent de insecte sau pentru a trata mușcăturile de insecte. Uleiul este, de asemenea, folosit pentru a trata:

  • Acneea
  • Piciorul de atlet
  • Boala gingiilor
  • Durerile de dinți
  • Mătreața
  • Aftele
  • Negii
  • Afecțiuni ale pielii, inclusiv rozaceea și psoriazisul
  • Durerile musculare sau articulare

De reținut!

În prezent, nu există suficiente dovezi care să susțină oricare dintre aceste beneficii medicinale ale oregano sau ale uleiului de oregano.

Există unele dovezi publicate în anul 2000 care sugerează că uleiul de oregano poate ajuta la tratarea paraziților intestinali la om. Într-un alt studiu publicat în 2011, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un unguent cu extract de oregano poate ajuta rănile chirurgicale mai bine decât vaselina. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma oricare dintre aceste beneficii ale oregano pentru sănătate.

În cele din urmă, oregano este unul dintre cele câteva ingrediente din Zyflamend, un supliment ce pretinde că îți stimulează răspunsul imunitar, sănătatea inimii și funcția articulară. Unele studii preliminare au sugerat că suplimentul ar putea avea unele beneficii, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Valori nutriționale

Nu există aproape nicio calorie în oregano. Potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), o linguriță de oregano măcinat furnizează aproximativ 5 calorii, iar o linguriță de frunze de oregano furnizează doar 3 calorii. Cele mai multe calorii provin din carbohidrați sub formă de fibre, dar oregano nu este o sursă bună de fibre.

O linguriță de frunze de oregano va ajuta la creșterea aportului de vitamina K, furnizând aproximativ 14 la sută din doza zilnică recomandată. Vei beneficia, de asemenea, de un plus de vitamina A (2 la sută din aportul zilnic recomandat), vitamina C (1 la sută), vitamina E (2 la sută), acid folic, niacină și vitamina B6 (câte 1 la sută fiecare).

Mineralele din oregano includ calciu (27,6 mg), fier (0,8 mg), magneziu (4,7 mg), fosfor (3,5 mg), potasiu (29,2 mg), sodiu (0,3 mg), mangan (0,1) și cantități mici de zinc, și cupru.

Selecție, pregătire și depozitare

Oregano, în cele mai multe forme ale sale, se găsește cu ușurință în majoritatea magazinelor alimentare. Vei găsi oregano măcinat și uscat în raionul de condimente. Aceste condimente trebuie să fie depozitate într-un spațiu răcoros, întunecat și uscat, cum ar fi un dulap sau un dulap care să se afle departe de aragaz.

Pe de altă parte, oregano proaspăt se găsește în raionul de legume. Caută frunzele de un verde strălucitor, sănătoase. Odată ce ajungi acasă, înfășoară legătura de oregano într-un prosop de hârtie și pune-o în frigider până când ești gata să o folosești.

Poți folosi frunze de oregano proaspete, măcinate sau uscate în multe feluri de mâncare cu specific italienesc și grecesc. Acest condiment este popular ca ingredient în sosul de spaghete și în pizza.

Efecte secundare ale consumului de oregano

Oregano sau uleiul de oregano sunt sigure pentru cei mai mulți oameni atunci când sunt folosite în cantități ce se găsesc de obicei în alimente. Cu toate acestea, cei care au alergii la mentă (sau la alte plante din familia mentei) s-ar putea confrunta cu o reacție alergică atunci când consumă oregano.

Atunci când este folosit în scopuri medicinale, oregano este posibil să fie sigur atunci când este administrat pe cale orală sau aplicat pe piele, în ciuda faptului că unele persoane resimt disconfort la nivelul stomacului. Experții în sănătate avertizează că pot apărea iritații ale pielii dacă uleiul de oregano este aplicat pe piele în concentrații mai mari de 1 la sută.

Pe de altă parte, nu se știe dacă utilizarea medicinală a oregano sau a uleiului de oregano este sigură pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Experții le recomandă acestora să evite folosirea acestui condiment sau ulei.

De asemenea, persoanele cu diabet, cu tulburări legate de sângerare sau cele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale în decurs de două săptămâni ar trebui să vorbească cu un medic înainte de a folosi oregano, în orice formă a sa.

Cum se folosește oregano

Pentru a folosi oregano în bucătărie, poți începe prin a-l adăuga în sosuri pentru paste, de exemplu. Oregano uscat se adaugă de obicei în timpul gătitului pentru a permite aromele să se infuzeze în preparat. În cazul oregano proaspăt, e bine să-l adaugi aproape de finalul gătitului pentru a păstra aroma intensă și proaspătă.

De asemenea, este frecvent folosit în marinade pentru carnea de pui, porc sau miel. Se combină bine cu alte ierburi și condimente, cum ar fi rozmarin, cimbru, usturoi și suc de lămâie. Pentru pizza sau focaccia, presari oregano peste blat înainte de a da la cuptor pentru a se combina cu celelalte ingrediente.

În salate, oregano poate adăuga profunzime la dressing. În cazul oregano proaspăt, frunzele se pot toca mărunt și se amestecă cu ulei de măsline, oțet, sare și piper pentru un dressing simplu și aromat. Oregano uscat poate fi inclus în amestecuri de condimente pentru carne, oferind un gust mediteranean.

Nu în ultimul rând, oregano se poate folosi și în versiunea sa de ulei esențial, dar cu precauție deoarece este foarte concentrat. Uleiul de oregano poate fi diluat și folosit pentru beneficiile sale antimicrobiene, dar acesta este de obicei utilizat în scopuri terapeutice, nu culinare.

Cu ce poți înlocui oregano în rețete?

Oregano este adesea numit oregano „măghiran sălbatic", deoarece are un gust similar. Din acest motiv, poți folosi măghiranul ca înlocuitor de oregano, dar oregano este mai puternic, așa că este posibil să fie nevoie să folosești puțin mai mult, în funcție de rețeta pe care intenționezi să o pregătești.