Rețeta de sos curry, gata în mai puțin de 20 minute. Dacă vă plac mâncărurile orientale, ușor picante, în care aromele și condimentele se combină, adăugați acest sos curry cremos.

Sos curry - ce este, cum se face și cu ce se mănâncă

Cum se prepară sosul curry

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui sau ulei vegetal
  • 3 căței de usturoi, curățați de coajă și rași fin
  • 20 g de rădăcină proaspătă de ghimbir, decojită și rasă fin
  • 2 lingurițe de pudră de curry (de orice fel)
  • 1/4 - 1/2 linguriță de fulgi de ardei iute sau 1 ardei iute proaspăt, tăiat mărunt
  • 1,5 linguri de pastă de tomate
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1/2 linguriță de sare de mare sau 1/4 linguriță de sare fină
  • 100 ml smântână 
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pasta de tomate este o pastă roșie și groasă sau un concentrat obținut din pulpă de roșii zdrobită, care a fost gătită și redusă. Este produsă și utilizată la scară largă și este adăugată în mâncăruri pentru a le da culoare și o aromă pronunțată de roșii.

Se încălzește uleiul într-o tigaie antiaderentă și se călesc foarte ușor usturoiul și ghimbirul timp de aproximativ un minut, amestecând constant. Nu le lăsați să se rumenească.

Adăugați pudra de curry, ardeiul iute și pasta de tomate și gătiți timp de 1 minut, amestecând constant.

Adăugați zahărul, sarea și piperul, apoi încorporați 150 ml de apă și smântâna. Se fierbe timp de 2-3 minute, amestecând constant. Se dă deoparte.

Prăjiți celelalte ingrediente la alegere (cum ar fi bucăți de pui, creveți, legume) într-o tigaie mare sau într-un wok până când sunt bine gătite.

Turnați sosul de curry peste carnea sau legumele gătite. Mai lăsați pe foc timp de 1-2 minute. Adăugați un strop suplimentar de apă dacă este necesar. Serviți cu orez proaspăt fiert sau cu pâine naan.

Sfaturi pentru cel mai bun sos curry

  • Folosiți mai mulți ardei iuți sau reduceți cantitatea de smântână pentru un curry mai picant.
  • Puteți adăuga conservă de linte, năut sau fasole.
  • Dacă aveți la îndemână ierburi proaspete, cum ar fi coriandru, pătrunjel sau mărar, tocați-le mărunt și adăugați-le în sos spre sfârșitul timpului de gătit.
  • Dacă nu aveți pudră de curry, folosiți câte 1 linguriță de coriandru și chimen măcinat, 1/2 linguriță de turmeric măcinat și câteva păstăi de cardamom zdrobite grosier. Alternativ, încercați 2 lingurițe de garam masala și 1/2 linguriță de turmeric măcinat.

Adăugați acest sos curry simplu, cremos, la friptura de pui, carnea slabă, pește sau fructe de mare, ciuperci sau legume. Gusturile se vor combina perfect!

Cum se păstrează

Răciți sosul de curry și congelați-l în recipiente cu capac sau în tăvițe pentru cuburi de gheață. După ce este solid, transferați-l într-o pungă resigilabilă și depozitați-l în congelator timp de până la 3 luni.

Pentru utilizare, puneți într-o cratiță antiaderentă la foc mic, adăugați un strop de apă și încălziți, amestecând ocazional, până când este fierbinte.

Moduri de utilizare a sosului curry

  • Adăugați puțin în maioneza pentru sandvișuri
  • O lingură mică în omletă îi va da un gust incredibil
  • Amestecați puțin în sosul pentru paste sau în paste simple pentru a obține un gust savuros
  • Se poate adăuga o lingură în supă
  • Legumele sotate sunt fantastice cu puțin sos curry adăugat în ultimul moment
  • Orezul simplu nu mai este atât de simplu dacă se adaugă o lingură de pastă de curry
  • Orice fel de mâncare din carne tocată va avea un plus de aromă cu puțină pastă de curry
  • Puneți puțin în aluat atunci când faceți pui, creveți sau pește pane