Morcovi la cuptor în două variante: una sărată și una dulce. Ambele sunt delicioase și, în funcție de momentul de servire, le puteți alterna.
Acești morcovi delicioși reprezintă garnitura perfectă pentru aproape orice masă. Gătirea la o temperatură ridicată le scoate în evidență dulceața naturală și le oferă o crustă perfect caramelizată, dar și o textură fragedă-crocantă. Și vă vom prezenta atât o rețetă dulce, cât și una sărătă.
În mod natural, morcovii au o aromă profundă și concentrată pe măsură ce se prăjesc în cuptor, iar acest lucru îi face să aibă un gust spectaculos de la sine!
De asemenea, morcovii sunt accesibili și ușor de păstrat la îndemână, făcându-i o garnitură foarte bună, o gustare sau o completare savuroasă pentru aproape orice masă.
Cum să faceți morcovi la cuptor
Pregătiți morcovii: curățați și feliați aproximativ 2 kg de morcovi. Încercați să vă asigurați că morcovii au aproximativ 1-2 cm grosime în partea lor cea mai groasă. Tăiați morcovii pe diagonală iar astfel, marginile vor fi caramelizate!
- Asezonați: adăugați morcovii într-o tavă mare și amestecați cu ulei de măsline și condimente.
- Gătiți: Se dau la cuptor și se întorc de pe o parte pe alta pentru a se găti uniform
- Savurați: Savurați imediat ce îi scoateți din cuptor și adăugați ierburi proaspete (pentru o versiune sărată) sau un amestec de scorțișoară și miere (pentru o versiune dulce).
Există două moduri principale de a finaliza această rețetă – una sărată și una dulce. Ambele sunt delicioase și, în funcție de momentul de servire, le puteți alterna.
1. Morcovi la cuptor sărați
Puneți 1 kg de morcovi tăiați și dați-i prin ulei de măsline și condimente.
Se lasă la cuptor timp de 20 de minute sau până când se caramelizează și se înmoaie.
Se amestecă morcovii cu ierburi proaspete și se servesc imediat. Această rețetă necesită 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt sau 2 lingurițe de cimbru proaspăt.
2. Morcovi la cuptor dulci
Se pune 1 kg de morcovi tăiați și amestecați cu ulei de măsline și sare.
Se lasă la cuptor timp de 20 de minute sau până când se caramelizează și se înmoaie.
În timp ce morcovii se prăjesc, pregătiți sosul amestecând mierea, untul topit și scorțișoara.
Scoateți morcovii și stropiți-i cu sosul de miere și amestecați. Serviți imediat!
Sfaturi pentru ca morcovii la cuptor să iasă perfecți
- Tăiați uniform morcovii: în cazul în care sunt tăiați inegal (unii groși și alții subțiri) nu se vor găti în același timp și astfel unii vor fi prea făcuți, arși, iar alții mai deloc și vor rămâne tari.
- Morcovii se fac la cuptor la o căldură potrivită: cel mai bine ar fi să folosiți o temperatură de 220 de grade Celsius pentru a avea cele mai bune rezultate. Așadar, veți obține acea caramelizare delicioasă, păstrând în același timp textura perfectă, crocantă și fragedă.
- Întoarceți morcovii de pe o parte pe alta: la jumătatea timpului de coacere, întoarceți-i pentru a vă asigura că ambele părți se caramelizează.
- Cântăriți morcovii: un raport inegal de ulei de măsline-morcovi va schimba textura morcovilor. Pentru a păstra proporția corectă, asigurați-vă că utilizați cantitatea potrivită de morcovi, respectiv 1 kg pentru această rețetă).
- Folosiți o tavă mare: cu cât morcovii au mai mult spațiu (cu cât sunt mai puțin aglomerați), cu atât se vor găti mai bine. Când morcovii se suprapun sau se înghesuie într-o tavă, ei ajung să se fiarbă în loc să se prăjească – ceea ce afectează foarte mult gustul, dar și textura la final.
Ingrediente
- 1 kg morcovi, curățați de coajă și feliați pe diagonală
- 2 linguri de ulei de măsline de bună calitate
- 1/2 linguriță de sare (de preferat Kosher)
Pentru morcovii sărați:
- 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță de boia
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat mărunt sau 2 lingurițe de cimbru proaspăt
Pentru morcovii dulci:
- 2 linguri de miere
- 1 lingură de unt nesărat, topit
- 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Curățați morcovii și tăiați vârfurile. Apoi, tăiați-i pe diagonală, astfel încât fiecare bucată să aibă aproximativ 2 cm grosime în partea cea mai lată (fiecare tăietură în diagonală pe care o faceți ar trebui să fie la aproximativ 2 cm una de cealaltă). Atenție, încercați să tăiați morcovii cam la aceeași dimensiune pentru a se prăji uniform.
Puneți morcovii tăiați într-o tavă foarte mare.
PENTRU MORCOVI DULCI: Adăugați ulei de măsline și sare.
PENTRU MORCOVI SĂRAȚI: Adăugați ulei de măsline, sare, piper, boia de ardei și pudră de usturoi. Se amestecă pentru a fi acoperiți toți morcovii.
Așezați morcovii într-un strat uniform și coaceți la cuptor timp de 10 minute. După aceea, e bine să îi scoateți din cuptor și să îi întoarceți rapid, apoi dați-i din nou la cuptor. Coaceți încă 8 până la 15 minute, până când se caramelizează și se înmoaie. (Timpul va varia în funcție de temperatura reală a cuptorului, de cât de răspândiți sunt morcovii și de preferința personală, adică de cât de prăjiți îi doriți).
Scoateți morcovii din cuptor.
PENTRU MORCOVI SĂRAȚI: Se amestecă cu ierburi proaspete și se servesc imediat.
PENTRU MORCOVI DULCI: Se amestecă într-un castron mic mierea, untul topit și scorțișoara până se omogenizează. Stropiți peste morcovi și serviți imediat.
Morcovii rămași se vor păstra bine la frigider într-un recipient acoperit timp de 3 până la 4 zile.
La ce temperatură gătiți morcovii?
Morcovii la cuptor pot fi gătiți la orice temperatură între 180 și 220 de grade Celsius.
Cel mai bine ar fi să gătiți morcovii la 220 de grade Celsius pentru a obține cea mai bună caramelizare pe ei. Cu toate acestea, dacă doriți să gătiți și alte legume/proteine în timp ce sunt morcovii în cuptor, puteți regla temperatura și să faceți referire la întrebările de mai jos pentru a ști de cât timp vor avea nevoie pentru a fi făcuți la diferite temperaturi. Timpii de mai jos sunt pentru morcovii decojiți, tăiați în felii de 2-3 cm.
De obicei, durează aproximativ 20 de minute pentru a ca morcovii să fie gata la 220 de grade.
La 200 de grade, morcovii vor avea nevoie de 20-25 de minute pentru a se face. Ar fi indicat să îi verificați după 20 de minute, uitându-vă la culoarea lor și încercați să îi înțepați cu o furculiță pentru a vedea cât sunt de fragezi, apoi vedeți cât timp mai este necesar.
La 190 de grade, morcovii au nevoie de 25-30 de minute pentru a se face. Este bine să îi verificați după 25 de minute și apoi vedeți cât ar mai trebui lăsați la cuptor.
În schimb, la 180 de grade, morcovii vor avea nevoie de aproximativ 30-35 de minute pentru a se găti. Din nou, verificați-i din timp dacă sunt gata și apoi, dacă este necesar, îi mai puteți lăsa câteva minute.
Cu ce alte legume se pot găti morcovii la aceeași temperatură și în același timp
Alte legume rădăcinoase, cum ar fi cartofii, păstârnacul și sfecla, se gătesc bine cu morcovii, în același timp și la aceeași temperatură.
Cartofii și morcovii prăjiți reprezintă o combinație clasică și delicioasă! Dar atenție, toate legumele ar trebui tăiate în dimensiuni aproximativ egale. De asemenea, morcovii se prăjesc bine cu ceapă, varză de Bruxelles și broccoli.
Morcovii se pot coace cu tot cu coajă?
Dacă nu aveți dispoziție, nu trebuie să curățați morcovii. Dacă au fost bine spălați, morcovii necurățați sunt siguri și delicioși de mâncat. Cu toate acestea, nu se recomandă gătirea morcovilor cu coajă. Și asta deoarece se schimbă ușor textura, iar gustul va fi mai amar.