Vinete. Beneficii, rețete și contraindicații

De la beneficiile surprinzătoare pentru sănătate la o varietate de rețete gustoase, până la înțelegerea potențialelor contraindicații, îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a profita la maximum de această legumă versatilă și delicioasă.

Vinetele (Solanum melongena) sunt un ingredient foarte popular și versatil în numeroase bucătării. Se crede că această legumă este originară din India. Deși aceste legume sunt dense în nutrienți, unele persoane le evită pentru că pot provoca inflamații, în special la cei care suferă de anumite tipuri de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau psoriazisul.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 80 de grame de vinete crude furnizează 20 de calorii, 0,8 grame de proteine, 4,8 grame de carbohidrați și 0,1 grame de grăsimi. Vinetele sunt o sursă bună de fibre, mangan și potasiu.

  • Calorii: 20,5
  • Grăsimi: 0,1g
  • Sodiu: 1.6mg
  • Carbohidrați: 4.8g
  • Fibre: 2.4g
  • Zaharuri: 2.9g
  • Proteine: 0.8g
  • Mangan: 0.2mg
  • Potasiu: 188mg

Carbohidrați

O porție de 80 de grame de vinete crude conține 4,8 grame de carbohidrați, dintre care aproximativ o jumătate provine din fibre (2,4 grame). Există, de asemenea, aproape 3 grame de zaharuri ce apar în mod natural în vinete.

Vinetele sunt un aliment cu indice glicemic scăzut. Sarcina glicemică a vinetelor este estimată la 1 pentru o singură porție.

Grăsimi

Vinetele sunt aproape complet lipsite de grăsimi.

Proteine

Există mai puțin de un gram de proteine într-o singură porție de vinete.

Vitamine și minerale

Vinetele nu sunt o sursă semnificativă de vitamine și minerale. Cu toate acestea, această legumă furnizează mangan (10% din aportul zilnic) și cantități mici de potasiu, vitamina K, vitamina C, vitamina B6, niacină, cupru și magneziu.

Vinetele sunt o sursă de carbohidrați complecși, săraci în calorii și fără grăsimi naturale, cu multe fibre. Oferă, de asemenea, mangan și cantități mici de potasiu și vitamina K.

Beneficii pentru sănătate

Vinete la grătar
Vinete la grătar

Persoanele care consumă în mod regulat vinete pot profita de anumite beneficii pentru sănătate datorită nutrienților pe care le oferă acestea, cum ar fi fibrele, fitonutrienții și antocianii.

Susțin sănătatea oaselor

Vinetele sunt o sursă bună de mangan, un mineral necesar pentru mai multe funcții din corpul uman, inclusiv pentru procesele care mențin sănătatea oaselor.

Manganul interacționează cu alți nutrienți, cum ar fi calciul și vitamina D, pentru a ajuta la menținerea sănătății oaselor. 

Cercetătorii nu știu exact cât de mult mangan joacă un rol în acest sens, dar studiile pe animale au arătat că deficiența de mangan poate afecta formarea oaselor și poate reduce densitatea minerală osoasă. Suplimentarea cu mangan, pe de altă parte, poate crește atât densitatea minerală osoasă, cât și formarea osoasă.

Reduc deteriorarea celulelor

Vinetele conțin cantități destul de mari de diverse tipuri de fitonutrienți, în special nasunină și acid clorogenic, care pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorare și la reducerea riscului de boli de inimă.

De asemenea, coaja vinetelor conține antociani, care le conferă nuanța lor purpurie. S-a demonstrat că antocianii au putere antioxidantă prin combaterea stresului oxidativ. Cercetările sugerează că aportul de alimente cu antociani poate ajuta, de asemenea, la preenirea unor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul, și ajută la menținerea sănătății.

Îmbunătățesc digestia

Fibrele din vinete pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților. Acestea ajută la reglarea intestinelor prin reglarea ingestiei de alimente, digestiei, absorbției și metabolismului.

Majoritatea adulților ar trebui să consume aproximativ 25 până la 38 de grame de fibre în fiecare zi. O ceașcă de vinete crude asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre.

Reduc riscul de boli

Studiile au arătat că acele persoane care consumă diete bogate în fibre au o rată redusă de boli cardiovasculare. Alte cercetări au legat un aport mai mare de fibre de un risc mai mic de diabet și de anumite tipuri de cancer.

Din ce în ce mai mult, dietele pe bază de plante sunt asociate cu o sănătate mai bună și cu un risc redus de boli cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

Vinetele pot avea un gust și o textură asemănătoare cărnii, așa că mulți oameni le folosesc ca înlocuitor al cărnii în rețetele pe bază de plante. Cu toate acestea, spre deosebire de carne, acestea nu oferă multe proteine.

Ajută la menținerea greutății

Dietele pe bază de plante și dietele bogate în fibre sunt asociate cu menținerea unei greutăți sănătoase și cu un risc redus de obezitate. Studiile au arătat că persoanele care consumă diete bogate în fibre tind să aibă o greutate mai sănătoasă.

Studiile epidemiologice și clinice au demonstrat, totodată, că aportul de fibre alimentare este invers legat de afecțiunile metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2.

Contraindicații

sadssS

Reacții alergice posibile la vinete

Deși rar, la unele persoane, consumul de vinete a fost cunoscut ca fiind cauza anafilaxiei, o reacție alergică gravă ce poate duce la deces. 

Alte posibile reacții alergice la vinete includ urticarie, iritații ale pielii sau erupții cutanate, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație și crampe abdominale sau umflarea zonei feței sau a gâtului. Anafilaxia apare de obicei în câteva minute după ingerarea vinetelor, dar poate dura până la câteva ore de la ingestie pentru a se dezvolta în cazurile severe.

Deși mai puțin frecvente, un alt potențial efect secundar al vinetelor este reprezentat de tulburări de stomac, cum ar fi greața sau vărsăturile, din cauza conținutului ridicat de fibre. Consumul unei cantități prea mari de fibre poate provoca gaze și disconfort la cei cu stomacul sensibil.

Din acest motiv, cel mai bine este să consumi mai întâi porții mici și să crești porțiile treptat, în timp, dacă vrei să consumi o cantitate mai mare de vinete.

De asemenea, persoanele ar trebui să bea multe lichide la mesele ce conțin cantități semnificative de fibre alimentare, pentru că acest lucru ajută la deplasarea acestor alimente prin tractul digestiv.

Alte efecte adverse

De asemenea, unele persoane evită vinetele pentru a reduce inflamația din organism. O dietă antiinflamatorie exclude vinetele și multe alte alimente, inclusiv grâul, porumbul, soia, lactatele și citricele. 

Cei cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi psoriazisul, artrita reumatoidă, alergia, astmul sau bolile autoimune ar putea încerca această dietă pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii lor. 

Într-un studiu care a investigat efectul dietei antiinflamatorii asupra persoanelor cu diabet de tip 2, cercetătorii au concluzionat că dieta nu a afectat markerii de inflamație mai mult decât o dietă de control. 

Pe de altă parte, autorii unui studiu care a analizat o versiune a dietei antiinflamatorii pe persoanele cu boli inflamatorii intestinale au constatat că aceasta poate reduce simptomele și inflamația din organism. Acești cercetători au sugerat, totuși, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile unui astfel de regim alimentar.

Efectele secundare ale consumului de prea multe vinete

În ciuda posibilelor beneficii, consumul unei cantități prea mari de vinete poate duce la unele efecte adverse asupra organismului dumneavoastră. Acestea includ:

  • Probleme digestive, cum ar fi gaze și balonare.
  • Probleme renale din cauza conținutului său de oxalați.
  • Reacții alergice din cauza conținutului său de alergeni.
  • Risc crescut de dermatită de contact din cauza conținutului de urushiol al vinetelor.
  • Deficiențe nutritive cauzate de dezechilibrele în minerale esențiale, cum ar fi calciul și zincul.

Interacțiuni cu medicamentele

Atunci când sunt consumate în cantități moderate, vinetele sunt în general considerate sigure pentru consum și au puține efecte secundare. Cu toate acestea, pot exista interacțiuni cu anumite medicamente, așa că este important să vorbești cu medicul tău înainte de a le consuma, în cazul în care urmezi vreun tratament medicamentos.

Vinetele conțin fenilalanină, un aminoacid ce poate interacționa cu medicamentele folosite pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson, iar atunci când sunt administrate în combinație cu vinetele sau cu alte alimente bogate în fenilalanină, acestea pot provoca o întrerupere a eficacității medicamentului.

Când este cel mai bine să consumi vinete

Vinetele sunt disponibile pe tot parcursul anului în majoritatea magazinelor alimentare. Sezonul de vârf este în timpul verii târzii până la începutul toamnei.

Atunci când cumperi vinete, alege o vânătă ce este grea pentru dimensiunea sa. Vinetele ar trebui să pară pline, cu o coajă netedă și strălucitoare. Evită să cumperi vinete ce au imperfecțiuni.

Cum păstrezi vinetele în siguranță

Păstrează vinetele întregi în frigider. Păstrează-le în punga de produse și pune-le în coșul de legume timp de 7 până la 10 zile. Odată tăiate, vinetele încep să se deterioreze rapid, așa că nu le tăia până când nu ești gata să le gătești.

Poți congela vinetele fie gătite, fie crude. Dacă sunt învelite într-o pungă de congelare etanșă, acestea ar trebui să rămână bune în congelator până la 12 luni.

Cum se prepară corect vinetele

Vinete la grătar
Vinete la grătar cu usturoi și chili

Unii oameni mănâncă vinetele cu tot cu coajă, iar alții preferă să le îndepărteze coaja înainte de a le folosi în rețete. Este o preferință personală, dar coaja poate fi tare, mai ales la vinetele mai mari. Dacă nu vrei să consumi coaja, folosește un cuțit de curățat pentru a o îndepărta înainte de a tăia vânăta în felii sau cuburi.

De asemenea, mulți oameni sărează vinetele înainte de a găti cu ele. Vinetele se pot înmuia dacă nu sunt sărate înainte de a fi gătite. O cantitate mică de sare poate extrage apa din vinete, ceea ce face ca pungile de aer din aceste legume să se prăbușească.

Unii spun că sărarea vinetelor înlătură o parte din amărăciunea lor, dar aceasta este o altă preferință personală. Vinetele japoneze și chinezești tind să fie mai puțin amare și este mai puțin probabil să aibă nevoie de sărare pentru a le da gust.

Vinetele pot fi pregătite pane și prăjite, umplute și coapte, la grătar sau tăiate în cubulețe și adăugate în rețete savuroase pentru a oferi aromă și textură. Există nenumărate moduri de a folosi această legumă versatilă. Este aproape imposibil să gătești prea mult o vânătă, dar dacă este insuficient gătită, vei obține o mâncare moale și uneori amară.

Concluzie

În concluzie, vinetele sunt un aliment nutritiv ce poate aduce multe beneficii pentru sănătate, în special efecte protectoare împotriva bolilor cronice. Cu toate acestea, compușii toxici din vinete pot provoca efecte secundare grave și toxicitate atunci când vinetele sunt consumate în cantități prea mari.

Este important să nu uiți să cumperi vinete organice și să le speli bine înainte de a le găti pentru a reduce riscul de expunere la substanțe toxice și efecte secundare negative. În plus, trebuie să ai grijă la potențialele alergii la vinete înainte de a le adăuga în dieta de zi cu zi.