Sparanghel la cuptor, cu sos de unt și lămâie, ușor condimentat cu parmezan. O rețetă ușoară care se potrivește bine cu orice.

Sparanghel la cuptor cu lămâie, unt și parmezan

Sparanghelul este foarte apreciat pentru beneficiile sale nutriționale iar aroma puternică, pământoasă a legumei este numai unul dintre motivele pentru care ar trebui să-l includeți în meniu.

Cum se păstrează sparanghelul să rămână proaspăt mai multe zile

Puneți sparanghelul într-un borcan sau într-un pahar când ajungeți acasă și adăugați puțină apă. Puteți pune o pungă de plastic deasupra pentru a păstra prospețimea.

Apoi, depozitați sparanghelul în frigider. În acest fel, va rămâne fraged pentru câteva zile!

Cum se prepară sparanghelul

Capetele sparanghelului pot fi neplăcut de dure și lemnoase. Pentru a îndepărta acele părți, îndoiți sparanghelul lângă bază. În acest fel, se va rupe în locul potrivit.

Ingrediente pentru sparanghel la cuptor

Sparanghel – veți avea nevoie de 1 legătură mare (aproximativ 500 de grame), cu capetele tăiate

Lămâie – stoarceți jumătate de lămâie peste sparanghel înainte de a se coace și tăiați cealaltă jumătate în rondele.

Unt nesărat – pentru a adauga o aromă bogată.

Ulei de măsline – se stropește sparanghelul pentru a-l păstra umed

Sare și piper – aceste condimente simple sunt tot ce aveți nevoie.

Parmezan – adăugat la sfârșitul gătitului pentru a crea o crustă de brânză.

Cum se asezonează sparanghelul

Iată câteva idei de condimente care vor da un plus de aroma sparanghelului.

Mergeți pe rețete simple și alegeți doar unul sau două condimente. Sau, pentru o aroma bogată, așa cum este în această rețetă, folosiți mai multe dintre ingredientele de mai jos.

  • Coajă de lămâie și/sau felii de lămâie
  • Presărați parmezan ras fin
  • O mână de menta proaspătă sau pătrunjel, tocate mărunt
  • Un vârf de cuțit de fulgi de ardei roșu, presărat
  • Unt
  • Oțet balsamic
  • Migdale feliate prăjite

Cum să gătiți sparanghelul la cuptor

Pregătire - Clătiți, uscați și tăiați sparanghelul.

Aranjați tijele pe o foaie mare de copt într-un singur strat. Stropiți cu ulei de măsline și asezonați cu sare și piper. Rulați ușor sparanghelul pentru a se acoperi uniform.

Adăugați lămâie și unt – Stoarceți o jumătate de lămâie uniform peste sparanghel. Aranjați felii de lămâie deasupra, apoi puneți unt peste sparanghel (nu vă faceți griji, cea mai mare parte a untului va ajunge în tavă și nu pe talia dvs.).

Coaceți la 220˚C timp de 8-10 minute sau până când tijele sunt fragede. Scoateți sparanghelul din cuptor și setați cuptorul astfel încât căldura să vină doar din partea de sus.

Presărați parmezan peste sparanghel și lăsați-l la cuptor timp de 2-3 minute sau până când brânza este topită și aurie.

De reținut

Rupeți capetele fibroase de sparanghel ținând sparanghelul cu o mână la bază și cu cealaltă mână în mijlocul tulpinii. Îndoiți până când se rupe. Acest lucru vă asigură că îndepărtați baza fibroasă dură, care este foarte greu de mestecat.

Rețeta de sparanghel la cuptor cu lămâie, unt și parmezan

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

Sparanghel la cuptor – rețeta de bază

  • 1 legătură mare (aproximativ 500 de grame) de sparanghel proaspăt
  • 1-2 lingurițe ulei de măsline
  • Sare după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Condimente (folosiți unul sau pe toate, așa cum am făcut noi)

  • Coaja și sucul de la 1/2 lămâie medie, de preferat bio
  • Felii de lămâie, din 1/2 lămâie rămasă
  • Presărați parmezan ras fin
  • O mână de menta proaspătă sau pătrunjel, tocate mărunt
  • Un vârf de cuțit de fulgi de ardei roșu
  • 10-20 de grame de unt

Alte opțiuni

  • Oțet balsamic
  • Migdale feliate prăjite

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius și tapetați o tavă mare cu hârtie de copt (în acest fel veți reuși să o curățați mai ușor).

Îndepărtați capetele lemnoase ale sparanghelului (dacă îndoiți brusc sparanghelul lângă bază, acesta se va rupe în locul potrivit). 

Așezați sparanghelul pe foaie și stropiți cu 1 - 2 lingurițe de ulei de măsline, cât să fie acoperit uniform. Se presară sare și piper și se amestecă până când tijele sunt acoperite, apoi aranjați-le într-un singur strat în tavă.

Stoarceți 1/2 de lămâie peste sparanghel. Acoperiți treimea superioară a tijelor cu felii de lămâie. Tăiați untul în felii subțiri și tapetați centrul sparanghelului cu unt.

Coaceți la 220°C timp de 10 minute sau până când sparanghelul este fraged. Scoateți tava și setați cuptorul astfel încât căldura să vină doar din partea de sus.

Se presară cu parmezan, apoi se introduce tava din nou în cuptor și se lasă timp de 2-3 minute sau până când brânza este topită și aurie.

Coaceți până când baza sparanghelului poate fi străpunsă ușor cu o furculiță. Tijele foarte subțiri vor fi gata în doar 8 până la 12 minute, în timp ce sparanghelul mai gros va avea nevoie de 15 - 20 de minute.

Transferați sparanghelul pe o farfurie și asezonați după cum doriți. Ați putea să îl serviți simplu cu zeamă de lămâie, sau mai mult parmezan, sau un strop de oțet balsamic.

De reținut

Sparanghelul este cel mai gustos când este servit proaspăt scos din cuptor, dar se poate păstra la temperatura camerei până la 1 oră sau până la 4 zile la frigider (reîncălziți ușor înainte de servire).

Ce trebuie să mai știi despre sparanghel la cuptor

Cât de sănătos este sparanghelul la cuptor?

Dacă nu folosiți unt sau brânzeturi, sparanghelul la cuptor are un conținut scăzut de calorii și carbohidrați și este o sursă bună de vitamine și minerale.

Este bogat în folați și conține vitamina C, vitamina A și vitamina K.

De ce este moale sparanghelul la cuptor?

Dacă sparanghelul iese moale/umed, înseamnă că este gătit prea mult. Tulpinile delicate și fibroase se terciuiesc dacă le gătiți prea mult timp.

Sparanghelul se prepară până când devine „crocant”, dar el va continua să se gătească și după ce îl scoateți din oală sau din cuptor.

De ce sparanghelul la cuptor este ațos?

Sparanghelul devine lemnos, sau, uneori, ațos, dacă este păstrat prea mult timp înainte de a fi gătit. Acest lucru se întâmplă în două locuri: la capătul tăiat și în interiorul tijei.

Când sulițele sunt tăiate pentru recoltare, ele încearcă să se vindece singure, din acest motiv devin lemnoase la capătul tulpinii.

Se mănâncă partea albă a sparanghelului?

Puteți mânca toată tija, cu excepția tulpinii lemnoase din partea de jos. Se va rupe în mod natural, la îndoire, așa că aruncați acea parte.

Cum se taie sparanghelul pentru a fi preparat la cuptor?

Pentru a elimina porțiunea dură și fibroasă a fiecărei tije, o puteți tăia cu un cuțit sau o puteți îndoi până se rupe.

Sparanghelul se va rupe exact acolo unde se termină partea fragedă și începe cea tare. Gătiți sparanghelul întreg sau tăiat în bucăți mici, după cum preferați.

Se spălă sparanghelul înainte de preparare?

Asigurați-vă că spălați sparanghelul înainte de a-l găti și uscați-l cu un prosop dacă îl faceți pe grill, la cuptor sau îl sotați.

În acest fel vă asigurați ca nu se va fiebe și se va rumeni frumos.

Cum să alegeți sparanghelul?

Alegeți sparanghel cu vârfurile compacte și închise. Nu ar trebui să cadă sau să fie umede. Tulpinile ar trebui să fie de un verde puternic, ferme și netede (nu ofilite).

Care este mai bun – sparanghelul subțire sau gros?

Nu este unul mai bun decât celălalt, iar grosimea variază în funcție de soiul de sparanghel.

Ambele funcționează excelent în această rețetă, dar rețineți că sparanghelul gros va dura puțin mai mult să se coacă (10-12 minute).

Sparanghelul subțire este gata mai repede, în numai 8-10 minute.