Broccoli - pentru unii are un gust ciudat, în timp ce alții îl preferă pentru că este una dintre cele mai hrănitoare legume și se găsește în supermarketuri pe tot parcursul anului.

Broccoli face parte din familia cruciferelor, ceea ce înseamnă că este un fel de varză și este înrudită cu conopida, varza kale și varza de Bruxelles.

De altfel, toate legumele crucifere sunt foarte hrănitoare, deoarece conțin cantități mari de fibre alimentare, vitamine A, C și K, mult potasiu și acid folic.

Este important de știut că broccoli poate fi consumat în întregime cu toate că, în unele cazuri, bucătarii taie doar buchețelele și aruncă tulpina, care, la rândul ei, este delicioasă!

Pentru a nu o irosi, cel mai bine ar fi să o tăiați în bucăți rotunde sau sub formă de bețișoare groase și să le integrați în rețeta dumneavoastră. Sau chiar și în cartofi prăjiți, deoarece își păstrează forma și rămân crocante.

În plus, broccoli este o legumă extrem de versatilă în ceea ce privește modul în care poate fi preparată. Astfel, poate fi folosită și în felurile de mâncare prăjite, deoarece se rumenește și nu se descompune.

Totodată, puteți să o și fierbeți în apă clocotită sau o puteți băga la cuptor. Și mai mult, o puteți găti până când este atât de moale, încât să fie preparată apoi ca supă cremă sau ca piure. 

Așadar, aveți nenumărate opțiuni de gătit pentru a vă bucura de un gust deosebit. Și aici ne referim la numeroasele rețete de salate și garnituri pe care le puteți prepara chiar la dumneavoastră acasă!

Așa cum știți, broccoli poate fi consumat crud, ca aperitiv ori în salate sau fiert, gătit în diverse moduri ca și garnitură.

Broccoli gătit este delicios dacă este servit cu lămâie, unt, gratinat sau cu un sos olandez.

De asemenea, se adaugă frecvent în supe, tocănițe, mâncăruri asiatice și paste. Iar dacă vă doriți cu adevărat o garnitură savuroasă, încercați să căliți broccoli și conopida cu Garam Masala și ulei de măsline.

16 dintre cele mai bune condimente și ierburi pentru broccoli

Pentru cei care îl evită, cea mai bună modalitate de a face ca broccoli să fie mai gustos este să adăugați condimente care îi vor schimba total gustul, în funcție de preferințe.


2.

Usturoi

Gustul de erbacee savuroasă pe care îl are broccoli este îmbunătățit de proprietățile umami, de pământ, ale usturoiului. Astfel, vor face treabă bună împreună în mâncărurile chinezești clasice, cum ar fi carnea de vită și broccoli.

Însă, puteți obține aceeași aromă mai simplu dacă prăjiți broccoli în ulei de usturoi. În mod clar, usturoiul este folosit pentru a face ca broccoli să aibă un gust mai plăcut.


3.

Piper negru

Fiind un condiment foarte cunoscut, ce se potrivește bine cu majoritatea alimentelor sărate, piperul negru este perfect pentru broccoli.

Notele de citrice și aroma ușor picantă a piperului negru proaspăt măcinat îl fac condimentul perfect pentru broccoli fiert, prăjit sau la cuptor.

Dacă vă place mâncarea picantă, încercați chiar să puneți mai mult. De asemenea, piperul negru se potrivește bine și cu celelalte condimente din această listă.


4.

Chives

ceapa chives

Chiar dacă mulți nu preferă broccoli, aroma puternică a acestui soi de ceapă s-ar putea să fie fix ceea ce aveți nevoie să le schimbați părerea.


5.

Ghimbir

Cel mai probabil, ghimbirul s-ar putea să nu fie primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiți ce condimente să folosiți pentru broccoli.

Dar, cu toate acestea, reprezintă o opțiune bună. Și asta pentru că este folosit în multe feluri de mâncare în stil asiatic, care includ broccoli.

Dulceața și aroma înțepătoare a ghimbirului dau un plus de savoare, mai ales dacă adăugați usturoi și sos de stridii.


6.

Mărar

Mărarul are un gust puternic de verdeață, cu note picante și chiar de mentă, ceea ce îl face perfect pentru a aroma broccoli. Iar dacă vreți să simți gustul autentic de verdeață din “pământ”, atunci mărarul este ideal. 


7.

Sos de stridii

Sosul de stridii este foarte bun în combinație cu broccoli, deoarece dulceața lui ajută la diminuarea amărăciunii pe care o au uneori buchețelele verzi.

Utilizați-l atunci când preparați un fel de mâncare prăjit, cum ar fi carnea de vită și broccoli sau doar singur, pus peste broccoli.


8.

Maghiran

maghiran

Dintre toate condimentele de pe această listă, maghiranul este probabil unul dintre cele mai complexe. Are un gust puțin floral, dar are și o aromă ușoară, dulce, de citrice.


9.

Piper roșu

Piperul Cayenne poate îmbunătăți aproape orice fel de mâncare sărată, dar și pe câteva dintre cele dulci. Poate fi adăugat cu succes peste broccoli prăjit sau poate fi presărat chiar și peste cel crud.

De asemenea, dacă încercați să slăbiți, îl puteți adăuga peste broccoli gătit la abur. Va oferi un plus de aromă fără a adăuga pic de grăsime.


10.

Oțet balsamic

Puteți folosi oțet balsamic peste broccoli fără alte ingrediente, dar îl puteți combina și cu ulei de măsline și usturoi pentru a face o salată delicioasă de broccoli fiert sau chiar crud.


11.

Busuioc

Practic, mai toate ierburile verzi se potrivesc bine cu broccoli, iar busuiocul nu face excepție. Notele sale de lemn dulce, ușor piperat și aroma de citrice o completează pe cea de erbacee pe care o oferă broccoli.

Totodată, gustul dulceag al busuiocului neutralizează amărăciunea ușoară pe care o au unele legume verzi, chiar și broccoli.

Puteți prăji broccoli cu busuioc sau îl puteți amesteca ca ingredient în pesto cu nuci de pin și ulei de măsline.


12.

Citrice rase

Broccoli face pereche bună cu citricele și de ce să nu recunoaștem, nimic nu oferă o aromă de citrice mai puternică decât coaja proaspătă de lămâie rasă. O puteți presăra peste broccoli înnăbușit sau o puteți folosi atunci când căliți buchețele verzi. 

Coaja de lămâie se îmbină perfect și cu alte condimente de pe această listă, inclusiv cu usturoiul și busuiocul.

Dacă nu aveți lămâi proaspete în bucătărie, portocala este și ea una dintre citricele ideale pentru a găti broccoli. De altfel, coaja strălucitoare de portocală poate crea un contrast vizual atractiv cu verdele intens oferit de broccoli gătit.


13.

Oregano

Vă place mâncarea italiană? Atunci probabil cunoașteți și iubiți și gustul de oregano, ce are o aromă ierboasă, de mentă, chiar ușor amară. Gustul său complex va schimba în totalitate broccoli.


14.

Rozmarin

Un alt exemplu de condiment sofisticat este rozmarinul. Are un gust ce ar putea fi descris ca fiind lemnos, citric și chiar de pin, motiv pentru care este ideal atunci când îl folosiți pentru cină.

Iar dacă vreți ca broccoli să pară gătit la restaurant, atunci presărați rozmarin, iar reușita va fi sigură!


15.

Salvie

Ca și rozmarinul, salvia este unul dintre acele condiment care vă scot din impas la mesele importante în familie sau cu prietenii. Aroma sa de pin este ideală pentru a aduce un gust aparte, proaspăt buchețelelor verzi de broccoli.


16.

Tarhon

Este greu să descrii aroma tarhonului în cuvinte. Este un condiment complex ce îmbină o aromă dulce cu una ușor piperată, ceea ce îl face perfect pentru a găti broccoli.


17.

Cimbru

Dacă vă place gustul pe care îl oferă broccoli simplu, atunci cel mai bun condiment pe care îl puteți folosi pentru a scoate în evidență această aromă este cimbrul.

La rândul său, oferă un gust ușor de mentă, dar așa cum am spus, nu face decât să intensifice gustul buchețelelor verzi.

Ceea ce se poate afirma cu certitudine în acest context este că devine dificil să găsiți un condiment sau o plantă ce să nu poată fi folosită cu broccoli.

Orice combinație, respectiv usturoi, sare, piper și toate ierburile clasice (busuioc, rozmarin, salvie, mărar, tarhon, cimbru etc.) reprezintă o modalitate sigură de a oferi un gust special.

De asemenea, puteți adăuga suc de lămâie și coajă de lămâie proaspăt rasă sau uscată la amestecurile de plante și usturoi pentru a da o aromă ușoară de citrice.

Și încă un pont: puteți adăuga un îndulcitor lichid, cum ar fi mierea, siropul de agave, de arțar ori sirop de curmale sau condimentați cu piper de Sichuan sau Cayenne. Garantat, broccoli va deveni astfel garnitura preferată a invitaților!