Gustul suculent și parfumul intens al plachiei de crap te vor transporta direct în bucătăria românească tradițională!

Plachie de crap - rețeta tradițională românească

Crapul este unul dintre cei mai comuni și deliciosi pești consumați în multe părți ale lumii și are o serie de beneficii reale pentru sănătate. Savoarea reală a crapului depinde foarte mult de habitatul său. În cazul în care au fost scoși din apă proaspătă, curată și puși imediat pe pat de gheață, veți descoperi că aroma lor este blândă, dulceagă și ușor apoasă.

Plachia de crap este un preparat autentic gustos și hrănitor. Peștele este gătit cu ulei, pastă de roșii și multă ceapă rumenită la cuptor și este servit ca atare sau cu mujdei de usturoi, lângă mămăligă sau o altă garnitură preferată.

Lista de ingrediente de mai jos este pentru șase porții de plachie de crap. În cazul în care vreți să obțineți mai multe porții, nu rămâne decât să creșteți cantitățile, păstrând proporțiile.

Rețeta de plachie de crap

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Un crap de două kilograme sau 2-3 mai mici
  • 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • 150 de grame de pastă de tomate
  • 100 de mililitri de vin
  • Două – trei cepe
  • Un cățel de usturoi
  • 5 roșii
  • 2 ardei grași
  • O legătură de verdeață, cum ar fi pătrunjel sau mărar
  • Cimbru, după gust
  • Boia, după gust
  • Sare, după gust
  • Piper, după gust

Mod de preparare

Mai întâi, curățați peștele de solzi și eviscerați-l. Apoi, spălați bine peștele și tăiați-l în porții potrivite. Apoi, condimentați-l cu sare, piper și mirodenii, după gust.

Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, dar păstrați câteva rondele deoparte.

Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei, precum și rondelele de ceapă. Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească.

Ulterior, turnați pasta de tomate dizolvată în apă în prealabil, precum și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecați toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.

Separat, ungeți o tavă de cuptor cu ulei de floarea-soarelui și așezați porțiile de pește în ea, cu câte o felie de roșie deasupra. Apoi, turnați sosul de legume peste pește.

Dați tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute. Serviți preparatul fierbinte, ca atare sau cu verdeață proaspăt tocată deasupra, lângă mămăligă, pâine, orez simplu, piure de cartofi sau chiar paste, după preferință.

Plachie de crap este un fel de mâncare tradițional românesc, cu un gust delicios și o aromă intensă de usturoi și mirodenii. Descoperă savoarea delicioasă a acestei rețete, preparată cu ingrediente proaspete și condimente alese cu grijă, care se completează perfect într-un sos de vin și ulei.

Este un fel de mâncare sănătos, bogat în proteine și nutrienți esențiali, perfect pentru a fi savurat alături de prieteni și familie. Nu rata ocazia de a savura un preparat tradițional românesc, care îți va încânta papilele gustative!