Păstrăv prăjit, simplu, fără mălai sau făină este un preparat ușor de gătit, ce se poate face în mai puțin de 15 minute. Iese gustos dacă urmați câțiva pași simpli.
Păstrăvul prăjit este un preparat ușor de gătit, ce se poate face în mai puțin de 15 minute. Totodată este un fel de mâncare servit de restaurant, dar iese la fel de gustos și acasă dacă urmați câțiva pași simpli.
Și, cu siguranță, această rețetă de păstrăv prăjit va deveni rapid una dintre cele mai apreciate pentru cina de familie.
Cel mai bun mod de a găti fileurile de păstrăv
Păstrăvul este unul dintre peștii de apă dulce preferați. Are o textură delicată și o aromă blândă. În plus, reprezintă o sursă excelentă de proteine și Omega-3.
Iar cel mai bun mod de a găti peștele de apă dulce pentru a-i pune în valoare gustul este… în tigaie, prăjit. Cu atât mai mult cu cât fileul are pielea crocantă și carnea delicată. În plus, este low-carb și keto-friendly.
Condimente pentru păstrăvul prăjit
Din fericire, păstrăvul este un pește gustos, care nu necesită multe condimente pentru a-l prepara. Cel mai bine ar fi să îl condimentați doar cu o cantitate mică de sare, piper negru și busuioc uscat. Atât de simplu, dar delicios.
Cum se prăjește păstrăvul
Ingrediente
- 2 fileuri de păstrăv
- 1/2 linguriță de sare (folositi mai puțină sau mai multă sare, după preferințe)
- 1/4 linguriță de piper negru
- 1/4 linguriță de busuioc uscat (sau condimente italiene)
- 1-2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
Procesul de gătit este destul de simplu și rapid.
Pregătiți și asezonați păstrăvul
Clătiți fileurile de păstrăv cu apă rece, apoi uscați-le cu prosoape de hârtie.
Asezonați peștele cu sare, piper negru și busuioc.
Prăjiți fileurile de păstrăv
Preîncălziți o tigaie la foc mediu-mare până când este încinsă, timp de aproximativ 3 minute. Adăugați ulei și lăsați-l la încins câteva secunde.
Așezați fileurile de păstrăv, cu pielea în jos, pentru 3-4 minute sau mai mult, până când devin maro-auriu. Folosiți o spatulă și apăsați ușor fileul timp de câteva secunde pentru a asigura o gătire uniformă și pentru ca pielea să devină crocantă peste tot.
Întoarceți ușor fileurile de pește. Continuați să prăjiți până când se rumenește și pe această parte.
Scoateți fileurile de pește din tigaie și serviți-le cu un strop de suc de lămâie.
Tips & Tricks
Din cauza diferențelor dintre mijloacele de gătit, poate fi necesar să ajustați timpul de gătire. Mai mult, trebuie să acordați atenție mare pentru ca peștele să fie bine făcut, dar să nu se ardă.Cum să prăjiți peștele pentru rezultate perfecte de fiecare dată
- Ștergeți întotdeauna peștele cu prosoape de hârtie. Acest pas va face ca fileurile să se rumenească frumos.
- Folosiți o tigaie suficient de mare pentru a încăpea fileurile de pește. Acest lucru este necesar pentru o gătire uniformă și împiedică fileurile de pește să se “fiarbă” în loc să se prăjească.
- Folosiți o tigaie care va reține un nivel ridicat de căldură, cum ar fi cea din fontă sau din oțel inoxidabil.
- Întotdeauna preîncălziți tigaia și asigurați-vă că este îndeajuns de fierbinte înainte de a adăuga puțin ulei.
- Folosiți doar o cantitate mică de grăsime. Untul sau uleiul trebuie să fie încălzite, dar nu ar trebui să se ardă niciun pic.
Cum se păstrează păstravul prăjit
Puteți păstra restul de păstrăv prăjit într-un recipient ermetic. Depozitat corespunzător, poate rezista 2-3 zile la frigider sau până la 3 luni la congelator.
Calorii și valori nutriționale
Un file de păstrăv prăjit are 560 calorii.
-
Calorii
560kcal
-
Proteine
71g
-
Carbohidrați
1g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
29g
-
Grăsimi saturate
5g
-
Colesterol
198mg
-
Sodiu
755mg
-
Potasiu
1235mg
-
Vitamina A
196IU
-
Vitamina C
2mg
-
Calciu
150mg
-
Fier
5mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Beneficiile păstrăvului pentru sănătate
Păstrăvul reprezintă o sursă excelentă de proteine, niacină, vitamina B12 si acizi grasi Omega 3.
Cu toate acestea, foarte mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la mercurul din pește. Tocmai de aceea, păstrăvul este o opțiune excelentă datorită conținutului său ridicat de acizi grași Omega 3 și a nivelului scăzut de mercur.