Dacă ai fost vreodată în Dobrogea, sigur ai văzut plachie în meniurile restaurantelor de pește. E o mâncare tradițională, gătită încet, la foc mic sau în cuptor, cu un sos de roșii și legume care îi dă un gust aparte. Nu e complicată, dar trebuie respectate câteva lucruri ca să iasă perfect.

Plachia dobrogeană este una dintre cele mai bune rețete cu pește. E simplă, gustoasă și nu ai nevoie de cine știe ce experiență în bucătărie ca să iasă bine. Se face, de obicei, cu crap, dar merge și cu somn, șalău sau biban. Important e să folosești un pește proaspăt, de preferat de apă dulce, altfel gustul nu va fi același.

Secretul unei plachii dobrogene reușite

Sosul este cheia acestei rețete. Ceapa trebuie călită suficient, dar fără să se ardă, pentru a-i scoate dulceața naturală. Roșiile trebuie să fie bine coapte, dar dacă nu ai, roșiile pasate sunt o alternativă bună. Vinul alb nu este obligatoriu, dar ajută la echilibrarea gustului și la frăgezirea peștelui.

Un alt truc important: plachia se face la foc mic sau în cuptor, fără grabă. Astfel, toate aromele se combină perfect, iar peștele absoarbe gustul legumelor și condimentelor.

Cu ce se servește

Tradițional, plachia dobrogeană se mănâncă alături de mămăligă fierbinte. Merge bine și cu pâine proaspătă, care să absoarbă sosul delicios.

Este o mâncare perfectă pentru prânz sau cină, mai ales dacă vrei o masă ușoară, dar sățioasă.

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1 crap proaspăt (aproximativ 1,5 kg) sau alt pește la alegere
  • 3 cepe mari
  • 3-4 roșii mari sau 400 grame roșii pasate
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 100 ml vin alb sec
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • Sare și piper, după gust
  • 50 ml ulei
  • 1 legătură pătrunjel verde

Mod de preparare

Curăță crapul de solzi și măruntaie, spală-l bine și taie-l în bucăți potrivite. Presară sare și lasă-l 10-15 minute.

Toacă ceapa mărunt și călește-o în ulei până devine translucidă. Adaugă usturoiul feliat și ardeiul tăiat cubulețe. Amestecă și gătește 2-3 minute.

Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și taie-le cuburi. Pune-le peste ceapă și ardei. Dacă ai roșii pasate, toarnă-le direct în tigaie.

Adaugă boiaua, cimbrul, foile de dafin, sare și piper. Amestecă bine și lasă sosul să fiarbă 5-7 minute.

Toarnă vinul alb și mai lasă să fiarbă încă 5 minute, până când sosul devine omogen.

Pune bucățile de crap peste sos și acoperă cu puțină apă, doar cât să le acopere pe jumătate.

Dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute. În timpul coacerii, stropește peștele cu sosul format.

Când plachia e gata, scoate-o din cuptor și presară pătrunjel verde tocat.