Mai exact, capacitatea de a îmbunătăți sănătatea inimii, de a reduce inflamația, de a proteja sănătatea respiratorie, de a optimiza funcția digestivă, de a încetini procesul de îmbătrânire și de apărare împotriva bolilor cronice.

Crapul este un pește extrem de popular în întreaga lume, aparține familiei Cyprinidae și este un soi uleios de apă dulce

În timp ce crapii sunt originari din Europa și Asia, ei sunt exportați în multe alte locuri, atât pentru aroma lor extraordinară, cât și pentru beneficiile nutriționale impresionante.

Există mai multe tipuri de crap, iar unele pot crește până la 50 kg în greutate și 150 cm în lungime! De altfel, sunt foarte apreciați de către pescari datorită dimensiunii lor și pentru că nu sunt foarte ușor de prins.

Ce gust are crapul

Savoarea reală a crapului depinde foarte mult de habitatul său. În cazul în care au fost scoși din apă proaspătă, curată și puși imediat pe pat de gheață, veți descoperi că aroma lor este blândă, dulceagă și ușor apoasă.

Cu toate acestea, dacă sângele este lăsat să curgă peste carne după ce a fost scos din apă, ceea ce se întâmplă dacă crapul nu este pus imediat pe gheață, atunci se va simți foarte tare gustul de pește.

Mai mult, apa poluată face ca crapul să aibă un gust extrem de ciudat.

Crapul - calorii și valori nutriționale

Crapul este extrem de bogat în minerale și vitamine, în special fosfor și vitamina B12, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzător.

De asemenea, conține acizi grași benefici, proteine ​​si antioxidanti. Acest profil nutritiv unic face ca acest soi de pește să fie extrem de dorit pentru persoanele care caută o proteină alimentară bună.

De altfel, crapul este apreciat ca fiind unul dintre cei mai sănătoși pești pentru consumul uman.

100 grame de crap crud are doar 127 calorii.

Valori nutriționale / 100 grame, crap crud

  • Proteine: 17 grame
  • Calciu: 41 mg
  • Fier: 1 mg
  • Fosfor: 415 mg
  • Potasiu: 333 mg
  • Sodiu: 49 mg
  • Zinc: 1mg
  • Acizi grași monosaturați: 2.33 grame
  • Acizi grași polisaturați: 1,33 grame
  • Colesterol: 66 mg

Beneficiile consumului de crap

Crapul are o serie de beneficii reale pentru sănătate.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Crapi Cyprinus, înotând în apele din sudul Chinei
Crapi Cyprinus, înotând în apele din sudul Chinei

Deoarece are un nivel ridicat de acizi grași Omega-3, la fel ca mulți alți pești grași, crapul poate proteja inima într-o mulțime de moduri.

Îmbunătățind echilibrul dintre Omega-3 și Omega-6, acesta poate ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză.

În plus, acest lucru poate fi benefic pentru reducerea tensiunii arteriale, eliminarea tensiunii asupra sistemului cardiovascular și chiar pentru reducerea șanselor de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Poate avea efecte antiinflamatorii

Dacă suferiți în mod regulat de dureri articulare, mulți medici și nutriționiști recomandă să vă măriți aportul săptămânal de pește.

Acizii grași Omega-3 nu sunt buni doar pentru inima dumneavoastră, ci și pentru orice altă inflamație pe care o puteți avea în diferite părți ale corpului.

Artrita reumatoidă este o afecțiune de care suferă milioane de oameni, iar ultimele cercetări arată o legătură clară între colesterolul „bun” și diminuarea riscului pentru această boală.

De asemenea, s-a demonstrate că există o legătură și între prevenirea osteoartritei și aportul de Omega-3.

Poate crește imunitatea

Zincul este un mineral esențial în dieta noastră pe care mulți oameni îl trec cu vederea și, prin urmare, suferă de o deficiență.

Deși simptomele deficienței de zinc nu sunt la fel de evidente ca și cele de fier sau de calciu, acestea vă pot afecta grav sistemul imunitar.

Zincul joacă un rol cheie în stimularea imunității, iar crapul este bogat în acest mineral, mai exact oferă cu până la peste 10% din aportul zilnic, într-o singură porție.

Poate proteja funcția gastrointestinală

Inflamația intestinului și a sistemului gastrointestinal este frecvent întâlnită, însă este doar premergătoare unor afecțiuni teribile, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn.

Dacă doriți să vă îmbunătățiți digestia și să reduceți simptomele de balonare, constipație, hemoroizi și tulburări generale de stomac, atunci adăugarea crapului în dieta dumneavoastră poate fi o alegere înțeleaptă.

Poate reduce riscul de boli cronice

Multe dintre vitaminele și mineralele cheie găsite în crap pot servi chiar și ca antioxidanți într-o anumită proporție. Spre exemplu, Vitamina A este un antioxidant foarte puternic în forma sa alternativă de beta-caroten, iar aceasta poate elimina radicalii liberi de la impactul lor negativ asupra organismului.

Pentru a înțelege mai bine, radicalii liberi pot determina mutarea celulelor sănătoase, ducând la boli cronice. În acest context, substanțele antioxidante din crap ajută la reducerea acestui risc.

Poate ameliora insuficiența respiratorie

Cercetările au arătat că, posibil, concentrația bogată de minerale și nutrienți din crap poate funcționa ca un stimulent pentru sănătatea noastră respiratorie.

Dacă suferiți de bronșită, detresă respiratorie cronică sau de alte boli ale plămânilor și tractului respirator, încercați să consumați crap si veți simți că ați făcut o alegere bună.

Poate întări oasele și dinții

Fosforul se găsește în concentrații extrem de mari în crap. De fapt, o singură porție de crap asigură mai mult de 50% din aportul zilnic recomandat din acest mineral.

Fosforul este foarte important în dezvoltarea și reținerea densității minerale osoase în organism și funcționează și ca o componentă esențială a dinților noștri.

Poate încetini îmbătrânirea

Unul dintre cele mai bune efecte ale antioxidanților este acela pe care îl pot avea asupra aspectului nostru fizic.

Pentru persoanele care încep să-și „arate vârsta” prin pete, riduri sau o piele care și-a pierdut elasticitatea, antioxidanții sunt extrem de necesari și pot ajuta la stimularea producției de celule noi, sănătoase și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Se știe că acest tip de pește conține o serie de substanțe antioxidante și este recunoscut pe scară largă ca un aliment excelent pentru a încetini sau chiar a inversa procesul de îmbătrânire.

Poate ajuta la îmbunătățirea somnului

Nivelurile moderate de magneziu din crap pot face din acesta un pește important pentru cei care se luptă să doarmă.

Magneziul poate declanșa eliberarea anumitor neurotransmițători ce calmează sistemul nervos și pot induce un somn odihnitor.

Pentru cei care suferă de insomnie sau se trezesc constant pe parcursul nopții, consumul de crap o dată sau de două ori pe săptămână poate rezolva această problemă!

Poate optimiza nivelurile hormonale

Prezența unui nivel ridicat de vitamina B în carnea sa înseamnă că acest pește poate ajuta la optimizarea metabolismului și la echilibrarea diferitelor niveluri hormonale.

În plus, conținutul său de iod este util în echilibrarea funcției glandei tiroide și a altor centri hormonali cheie din organism.

Poate îmbunătăți vederea

Beta-carotenul, de unde provine vitamina A, este o provitamina puternică care funcționează ca un antioxidant în organism. Și este deja cunoscută legătura dintre beta-caroten și îmbunătățirea sănătății vederii și a forței retinei.

Studiile au demonstrat că un consum cu regularitate de crap și de alți pești grași pot îmbunătăți vederea și pot genera mai puțin stres oxidativ, prevenind degenerescența maculară și deficiența generală a vederii.

Poate stimula procesele cognitive

Omega-3, antioxidanții, zincul și seleniul sunt în strânsă relație cu efectele cognitive. În esență, aceste substanțe pot ajuta la stimularea unor noi căi neuronale și la prevenirea stresului oxidativ în capilarele și vasele de sânge ale creierului.

Și cel mai probabil, acest lucru duce la niveluri mai ridicate de concentrare, gândire logică și memorie, prevenind totodată debutul precoce al demenței.

Consumul de crap în sarcină

Crapul este o „alegere bună” pentru femeile însărcinate, acest calificativ fiind obținut pe baza nivelului de mercur ce se regăsește în pești.

În general crapul prezintă niveluri medii de mercur. Prin urmare, femeile însărcinate nu ar trebui să consume prea mult. Mai exact, ar fi indicată doar o porție pe săptămână, unde o porție este egală cu 100 de grame.

Crapul se poate mânca crud?

Peștele de apă dulce nu este de obicei servit crud, mai ales pentru că poate fi plin de paraziți și toxine. Mai exact, nu este un pește sigur pentru a fi consumat în stare crudă.

Este crapul un pește gras?

Crapul normal este un pește uleios, de apă dulce. Totodată, reprezintă una dintre cele mai bune surse de acizi grași esențiali, proteine, minerale și vitamine solubile în grăsimi precum vitamina D, A și E.

Este bun crapul pentru reducerea colesterolului?

Datorită conținutului scăzut de acizi grași saturați și colesterol, la care se adaugă nivelurile ridicate de acizi grași nesaturați, consumul de carne de crap ar putea un effect benefic și ar putea ajuta la reducerea riscului unor boli de inimă.