Cușcuș gătit în stil mediteranean, amestecat cu legume colorate, brânză feta, măsline și năut și cu un dressing proaspăt de lămâie și ierburi. O garnitură sănătoasă care adaugă savoare oricărui preparat!

Cușcuș cu legume în stil mediteranean

Cușcuș-ul cu legume are echilibrul perfect de fitonutrienți și legume bogate în fibre, plus proteine care fac ca această garnitură să fie ușoară, dar satisfăcătoare. Fiecare înghițitură este o explozie de gust datorită ingredientelor proaspete și aromate.

Cușcușul este un aliment de bază în regiuni precum Maroc și Africa de Nord, dar uităm adesea cât de versatil este și cât de ușor poate fi inclus în dieta noastră zilnică. Vestea bună este că dacă luați un pachet de cușcuș instant, durează doar 5 minute pentru a absorbi apa fierbinte și a se transforma în boabe fragede.

Are un gust minunat de nucă și acționează ca un burete, absorbind dressingul acrișor care îi va da o aromă divină. Este o soluție minunată atunci când aveți nevoie de o masă rapidă și ușoară.

Dressingul făcut după cantitățile noastre este suficient pentru a acoperi ingredientele, dar puteți dubla oricând cantitatea dacă doriți să-l serviți ca un sos. Dacă aveți în plus câteva felii de lămâie pe care să le stoarceți deasupra, le puteți servi la masă.

Ingredientele necesare pentru prepararea cușcușului cu legume

Pentru a infuza arome mediteraneene, se adaugă o cantitate consistentă de ardei gras roșu, ceapă roșie, castraveți, roșii coapte, măsline kalamata și brânză feta.

Ierburile proaspăt tocate, precum menta, busuiocul și pătrunjelul, adaugă arome parfumate, în timp ce oregano uscat adaugă un gust de pământ. Boabele de năut sunt o sursă de proteine vegetale și adaugă cremozitate.

Cum se prepară dressingul cu lămâie și ierburi?

O combinație de coajă și suc proaspăt de lămâie, oțet de vin roșu, ierburi aromatice și ulei de măsline extravirgin oferă o aromă plăcută preparatului. Ingredientele sunt bătute pentru a crea un dressing rapid emulsionat.

Puteți dubla oricând cantitatea dacă doriți să serviți mai mult dressing. Puteți servi pe masa și câteva felii de lămâie pe care să le stoarceți deasupra.

Rețeta de cușcuș cu legume în stil mediteranean

Preparare 20 minute
Gătire 10 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

Pentru cușcuș

  • 240 ml de apă
  • 170 g de cușcuș instant
  • 1/2 linguriță de sare kosher
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Pentru salată

  • 80 g roșii tăiate în cubulețe
  • 70 g de castraveți tăiați în cubulețe, fără semințe
  • 70 g de ardei gras roșu tăiat în cubulețe
  • 85 g de boabe de năut din conservă, scurse și clătite
  • 30 g ceapă roșie tocată mărunt
  • 35 g de măsline kalamata, fără sâmburi și tăiate în felii
  • 20 g brânză feta
  • 1 linguriță de pătrunjel tocat
  • 1 linguriță de mentă tocată mărunt
  • 1 linguriță de busuioc tocat
  • 1/4 linguriță de oregano uscat

Pentru dressingul de lămâie

  • 1 linguriță de coajă de lămâie
  • 30 ml suc de lămâie
  • 15 ml oțet de vin roșu
  • 1/4 linguriță de sare kosher
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 45 ml ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Cum se fierbe cușcușul

Dați apa, sarea și uleiul de măsline în fiert într-o cratiță medie. Adăugați cușcușul și amestecați rapid. Opriți focul și acoperiți.

Lăsați cușcușul să stea până când se înmoaie, aproximativ 5 minute, apoi amestecați-l cu o furculiță și lăsați-l să se răcească.

Pentru salată

Combinați cușcușul, roșiile, castraveții, ardeiul gras, năutul, ceapa roșie, măslinele, brânza, pătrunjelul, menta, busuiocul și oregano într-un bol mediu.

Cum se prepară un dressing de lămâie pentru cușcușul cu legume

Bateți împreună coaja de lămâie, sucul de lămâie, oțetul, sarea și piperul într-un bol mic. Se adaugă încet uleiul de măsline și se amestecă până când se formează un dressing îngroșat.

Turnați dressingul peste cușcuș și amestecați bine.

Hai și tu în comunitatea nostră de Instagram și avem pentru tine cele mai interesante rețete, informații culinare și cele mai apetisante imagini.

Cu ce se servește cușcușul cu legume

Fiind un fel de mâncare internațional, cușcușul este adesea consumat ca atare. Dar de ce să faceți acest lucru când îl puteți completa cu alte alimente delicioase?

  • Este o alternativă excelentă la o salată ca prim fel de mâncare.
  • Reprezintă un fel de mâncare mai ușor la începutul unei mese și este plin de proteine și nutrienți, de asemenea.
  • Atât de multe ingrediente se potrivesc bine cu cușcușul, așa că este ușor să experimentați cu diferite arome.

O asociere populară pentru cușcuș este puiul. Puiul este o sursă bună de proteine slabe, care ajută organismul să stimuleze metabolismul.

Cușcușul este o garnitură sănătoasă și versatilă, pe care o puteți servi cu orice, de la broccoli, la pește sau pui la grătar.

Cele mai bune preparate pe care le puteți servi cu cușcuș sunt somonul glazurat cu miere și usturoi, falafel, souvlaki de vită, kebab și ratatouille. Pentru ceva mai simplu, încercați ciuperci sau legume sotate. Iar pentru brunch, serviți-l cu niște chiftele de porc.