Există trei tipuri de cușcuș:
- marocan
- israelian
- libanez
Cușcușul marocan are bobul cel mai mic și este cel mai popular.
Cușcușul israelian sau cușcușul perlat este cam de mărimea unui bob de piper și necesită mai mult timp pentru a fi gătit. Are tendința de a avea o aromă mai puternică de nucă și o textură mai brânzoasă.
Cușcușul libanez este cel mai mare dintre cele trei și are cel mai lung timp de gătire.
În România, cușcușul pe care îl găsiți la supermaketuri este pre-gătit și uscat, așa că se prepară rapid.
Calorii și valori nutriționale
O porție de 45 de grame de cușcuș rafinat, nefiert, are aproximativ:
- 150 calorii
- 30 de grame de carbohidrați
- 5 grame de proteine
- 2 grame de fibre
- 0 grame de grăsime
- 20 miligrame de calciu
- 1 miligram de fier
Beneficiile cușcușului
Iată 5 beneficii pentru sănătate ale cușcușului:
1. Bogat în seleniu
Unul dintre cei mai importanți nutrienți din cușcuș este seleniul. Doar 150 de grame de cușcuș conțin mai mult de 60% din aportul recomandat.
Seleniul este un mineral esențial cu multe beneficii pentru sănătate. Este un antioxidant puternic care ajută organismul să repare celulele deteriorate și scade inflamația.
Seleniul din cușcuș poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. Funcția sa antioxidantă poate ajuta, de asemenea, la reducerea acumulării de placă și de colesterol LDL „rău” pe venele și pereții arterelor.
2. Poate ajuta la scăderea riscului de cancer
Seleniul din cușcuș poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de cancer. O trecere în revistă a 69 de studii, incluzând peste 350.000 de persoane, a arătat că un nivel ridicat de seleniu în sânge poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, deși efectul a fost asociat cu consumul de alimente bogate în seleniu, mai degrabă decât cu administrarea de suplimente.
3. Stimulează sistemul imunitar
Seleniul din cușcuș poate, de asemenea, să vă dea un impuls sistemului imunitar.
Acest antioxidant ajută la reducerea inflamației și stimulează imunitatea prin scăderea stresului oxidativ din corpul tău. Seleniul joacă, de asemenea, un rol în regenerarea vitaminelor C și E, care ajută la creșterea funcției sistemului imunitar.
4. Sursă bună de proteine vegetale
Aproximativ 16-20% din corpul nostru este alcătuit din proteine, care sunt formate din aminoacizi. Aminoacizii sunt implicați în aproape toate procesele metabolice din corpul nostru.
Ca urmare, este important să consumați proteine din surse animale și/sau vegetale. Cușcușul este o sursă bună de proteine de origine vegetală, oferind 6 grame la o porție de 150 de grame.
Rețineți că proteinele de origine animală conțin toți aminoacizii esențiali pe care organismul dumneavoastră nu îi poate produce, ceea ce le face proteine complete.
Majoritatea proteinelor vegetale nu conțin toți aminoacizii esențiali în cantități adecvate. Cu excepția soiei, a quinoa și a altor câteva surse de proteine vegetale, acestea sunt considerate incomplete.
Proteinele de origine vegetală sunt esențiale în dietele vegetariene și vegane, ceea ce face din cușcuș o alegere alimentară optimă. Cu toate acestea, ar trebui să fie combinat cu alte proteine vegetale pentru a vă asigura că obțineți toți aminoacizii esențiali.
Dietele bogate în proteine de origine vegetală au fost legate de un risc mai mic de accident vascular cerebral, cancer și deces din cauza bolilor de inimă.
5. Foarte ușor de preparat
Cușcușul este adesea considerat o alternativă sănătoasă la paste, deoarece este făcut din făină integrală de grâu. Alte tipuri de paste sunt de obicei mai rafinate.
Gătit corespunzător, cușcușul este ușor și pufos. Mai mult, tinde să preia aroma altor ingrediente, ceea ce îl face foarte versatil.
În plus, este destul de ușor de preparat. Versiunile vândute în supermarketuri au fost prefierte și uscate. Pur și simplu se adaugă apă sau bulion, se fierbe și se amestecă cu o furculiță.
Cușcușul poate fi adăugat în salate sau servit ca garnitură cu carne și legume.
De asemenea, poate fi combinat cu o altă cereală, cum ar fi quinoa, orez brun sau farro, precum și cu legume, pentru a adăuga mai multe substanțe nutritive și aminoacizi în dieta dumneavoastră.
Contraindicații. Cine nu ar trebui să-l consume
Deși cușcușul conține unele substanțe nutritive, ar trebui să luați în considerare câteva lucruri înainte de a-l consuma.
Are un conținut ridicat de gluten
Cușcușul este considerat un produs cu conținut ridicat de gluten.
Deoarece cușcușul este făcut din făină de griș, acesta conține gluten. Acest lucru îl face să fie interzis pentru cei cu alergie sau intoleranță la gluten.
Ar putea crește nivelul de zahăr din sânge
Deși cușcușul conține cantități limitate de proteine care scad nivelul de zahăr din sânge, este destul de bogat în carbohidrați, cu 36 de grame la 150 de grame.
Cei care au probleme cu zahărul din sânge sau diabet ar trebui să fie precauți atunci când consumă alimente cu un conținut moderat sau ridicat de carbohidrați. Aceste alimente pot provoca o creștere bruscă a glicemiei, care poate avea o varietate de efecte negative asupra sănătății.
Consumul de cușcuș cu alte surse de proteine sau alimente bogate în fibre solubile este ideal pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge.
Mai puțin bogat în nutrienți esențiali
Deși cușcușul conține unele fibre, potasiu și alți nutrienți, nu este considerat o sursă completă de nutrienți.
Fibrele care se găsesc în cerealele integrale și în grâu funcționează ca un prebiotic pentru a ajuta la îmbunătățirea digestiei și a sănătății intestinale în general. Cu toate acestea, cerealele integrale, cum ar fi quinoa, orezul brun și ovăzul, sunt surse mai bune de fibre decât cușcușul.
Studiile au arătat că, în cazul unei unei diete bogate în potasiu, poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. În timp ce cușcușul furnizează o cantitate mică de potasiu, fructele și alimentele pe bază de plante, cum ar fi avocado, bananele sau cartofii, sunt surse mult mai bune de potasiu.
Ce ar trebui să știi despre cușcuș
Bogat în seleniu, cușcușul poate contribui la stimularea sistemului imunitar și la reducerea riscului de a suferi de unele boli, cum ar fi cancerul.
Cu toate acestea, deși cușcușul are beneficii pentru sănătate și nutriție, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere de carbohidrați pentru toată lumea.
Acesta conține gluten, ceea ce îl face interzis pentru unele persoane. De asemenea, conține mai puțini nutrienți decât cerealele integrale similare.
Dacă sunteți în căutarea unei garnituri ușor de preparat și nu aveți intoleranță la gluten, luați în considerare posibilitatea de a introduce cușcuș în alimentația dumneavoastră.
Cum se prepară cușcușul
Modul în care gătiți cușcușul face o mare diferență în ceea ce privește beneficiile nutriționale. Mulți îl fierb în apă cu o cantitate mică de unt sau ulei de măsline. În acest caz, caloriile totale vor crește, precum și conținutul de grăsimi, în funcție de cantitatea de unt sau ulei pe care o folosiți. Dacă presărați parmezan sau alte garnituri, acest lucru va adăuga mai multe calorii.
Dacă fierbeți cușcușul în supă de pui, este posibil ca numărul de calorii să nu se schimbe semnificativ, dar nivelul de sodiu poate crește. Cușcușul simplu fiert în apă are doar 13 miligrame de sodiu, dar atunci când îl fierbeți în supă sărată de pui sau dacă adăugați sare în apă, veți crește aportul de sodiu.
Dacă doriți să includeți cușcușul într-o dietă sănătoasă și echilibrată, serviți-l ca bază pentru alte alimente nutritive. Unele mâncăruri tradiționale cu cușcuș sunt servite cu sosuri cremoase, bogate în grăsimi. Dar puteți renunța la sos și vă puteți concentra pe ingrediente proaspete, cu mai puține grăsimi. Încercați să preparați o friptură de pui la cuptor sau cușcuș cu ardei roșu, feta și mentă.
Rețineți că nu aveți nevoie de o rețetă specială pentru a prepara cușcuș. Pur și simplu fierbeți boabele în apă sau în supă, conform indicațiilor de pe eticheta pachetului. În general, durează doar câteva minute până este gata. Apoi, adăugați ierburi proaspete, acoperiți-l cu legumele sotate preferate sau pur și simplu puneți-l lângă o bucată de pește sau pui la grătar pentru o masă sănătoasă și satisfăcătoare.