Salata tabbouleh cu cușcuș se pregătește extrem de ușor și repede și poate fi transformată într-un fel de mâncare de sine stătător, cu năut sau carne.

Salată tabbouleh cu cușcuș

Salata Tabbouleh ce conține cușcuș are o textură mai moale decât versiunea clasică, făcută cu bulgur. Această garnitură delicioasă se pregătește extrem de ușor și repede și poate fi transformată într-un fel de mâncare de sine stătător, cu năut sau carne, după preferință.

Această salată Tabbouleh este inspirată de salata clasică din Orientul Mijlociu: foarte aromată, cu multe ierburi și legume proaspete și un dressing ușor cu lămâie. Însă, în loc de bulgur, are cușcuș, ce este mai ușor de gătit.

De asemenea, această versiune a salatei Tabbouleh conține stafide, pentru a obține un mic contrast dulce, dar acest ingredient poate fi omis. În plus, rețeta conține puțin turmeric pentru a face ca cușcușul să iasă în evidență cu o culoare aurie frumoasă, dar și pentru a face ca preparatul să aibă și mai multe beneficii pentru sănătate. Turmericul este antioxidant și antiinflamator.

Salata tabbouleh cu cușcuș poate fi preparată din timp și ținută la frigider, fie ca fel de mâncare principal, fie ca garnitură sănătoasă și hrănitoare pentru fripturi la cuptor sau la grătar.

Cum se gătește cușcușul

Cușcușul se întâlnește adesea în preparatele din Orientul Mijlociu și Maroc. Există diferite tipuri de cușcuș, iar pentru această salată, se potrivește de minune cel mic, cunoscut și sub numele de „cușcuș marocan”.

Cușcușul este un ingredient de bază foarte versatil și ușor de folosit în numeroase rețete. Pentru a-l găti, aveți nevoie doar de apă fierbinte, în raport de 1:1 cu cușcușul. Pur și simplu adăugați apa fierbinte într-un castron cu cușcuș, cu un vârf de cuțit de sare, și amestecați cu grijă pentru a combina ingredientele.

Cușcușul se gătește pe măsură ce absoarbe apa și este gata de consum în mai puțin de șapte minute. Acesta poate fi servit ca atare, ca garnitură, dar folosit într-o salată Tabbouleh este mult mai spectaculos.

Cum se prepară salata tabbouleh cu cușcuș

Preparare 15 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • O cană de cușcuș
  • O cană de apă clocotită
  • O linguriță de turmeric măcinat, opțional
  • O linguriță de sare sau după gust
  • Două linguri de ulei de măsline
  • Două roșii tăiate mărunt
  • Un castravete tăiat mărunt
  • O jumătate de ceapă tăiată mărunt
  • 30 de grame de frunze proaspete de mentă, fără tulpini, tocate foarte fin
  • 50 de grame de frunze proaspete de pătrunjel, fără tulpini, tocate foarte mărunt
  • 60 de grame de stafide, opțional
  • O jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • O lingură de suc de lămâie (de la o jumătate de lămâie sau mai mult, după gust)
  • semințe de rodie, opțional

Mod de preparare

Puneți cușcușul într-un bol mare. Adăugați o linguriță de turmeric și sarea și turnați încet apa clocotită, puțin câte puțin, în timp ce amestecați cu o furculiță. Lăsați deoparte timp de 7 minute și apoi amestecați din nou. Potriviți gustul cu mai multă sare, dacă doriți, sau adăugați câteva linguri de apă fierbinte în plus, dacă vi se pare că nu este suficient de moale cușcușul.

Adăugați un strop de ulei de măsline și amestecați pentru a preveni formarea cocoloașelor și lăsați cușcușul să se răcească la temperatura camerei în timp ce tăiați toate legumele și verdeața.

Adăugați toate legumele și ierburile tocate, precum și stafidele, dacă doriți, și sucul de lămâie peste cușcușul fiert și amestecați. Potriviți gustul cu mai multă sare, suc de lămâie sau ulei de măsline. Serviți imediat sau păstrați preparatul la frigider până la 24 de ore, pentru a lăsa aromele să se îmbine.

Ponturi pentru cea mai bună salată Tabbouleh cu cușcuș

Puteți adăuga și alte ierburi proaspete, cum ar fi coriandru sau arpagic, dar nu omiteți menta sau pătrunjelul, deoarece acestea sunt adevăratele vedete ale acestei rețete. Nu vă faceți griji, menta nu va face salata să aibă gust de pastă de dinți, ci doar îi va da o aromă răcoritoare.

Puteți sări peste turmeric dacă nu îl aveți, dar dacă îl folosiți, este important să nu omiteți piperul negru. Acest ingredient ajută organismul să absoarbă curcumina din turmeric. În cazul în care nu vă plac stafidele, puteți renunța la ele.

Dacă vi se pare că ceapa este prea puternică, o puteți toca și amesteca cu sucul de lămâie în timp ce pregătiți restul ingredientelor. În acest fel, gustul de ceapă devine mai puțin pronunțat. În plus, puteți folosi ceapă roșie sau ceapă verde, dacă preferați.

Chiar dacă Tabbouleh nu conține de obicei carne, puteți pune, pentru a face din această salată un fel de mâncare mai sățios. Dacă doriți să păstrați preparatul vegan, puteți adăuga năut. În caz contrar, puiul sau peștele la grătar ar fi un adaos grozav la acest cușcuș Tabbouleh.

Cușcușul este făcut din grâu, deci are aceeași valoare nutritivă ca și pastele. Cu toate acestea, cușcușul este servit de obicei cu ingrediente de tip mediteranean, cum ar fi legume proaspete și proteine slabe, în timp ce pastele sunt adesea servite cu sosuri grele. Prin urmare, multe rețete de cușcuș sunt un pic mai sănătoase decât rețetele cu paste.

Calorii și valori nutriționale

O porție de salată tabbouleh cu cușcuș are 405 calorii.

  • Calorii

    405kcal

  • Proteine

    11g

  • Carbohidrați

    74g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    8g

  • Grăsimi

    8g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    620mg

  • Potasiu

    772mg

  • Vitamina C

    58mg

  • Calciu

    110mg

  • Fier

    4mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.