Rețeta de chiftele de porc simple și pufoase se prepară foarte ușor. O pot încerca fără emoții și cei cu mai puțină experiență în bucătărie.
Indiferent de anotimp sau de ocazie, puțini români ar putea să refuze o porție sănătoasă de chiftele de porc. Un preparat simplu de făcut și delicios, este consumat cu plăcere în toate zonele țării, chiar dacă rețeta a suferit unele modificări, în funcție de preferințele locale.
Fie că sunt făcute din carne tocată sau din legume, chiftelele au un loc special pe mesele de sărbători sau la alte ocazii speciale. De cele mai multe ori, platourile pe care sunt prezentate sunt oferite musafirilor odată cu alte aperitive. Unele gospodine le dau formă rotundă, altele le aplatizează sau le alungesc. Pot fi prăjite sau coapte în grăsime.
Tot în funcție de preferințe, chiftelele se fac din carne de porc, de vită, de pui, de curcan sau, așa cum se obinuiește în zona Dunării, din pește.
Rețeta de chiftele de porc simple și pufoase pe care o vom explica, pas cu pas, în rândurile de mai jos, se prepară foarte ușor. În plus, este un fel de mâncare pe care îl pot încerca fără emoții și cei cu mai puțină experiență în bucătărie.
Rețeta de chiftele de porc
Ingrediente
(pentru 20-25 de chiftele de dimensiune medie)
- 750 de grame de carne de porc tocată
- O ceapă de dimensiuni medii, tocată
- Două ouă
- Miezul de la două felii de pâine înmuiate în apă și apoi stoarse sau două linguri de pesmet
- Cinci căței de usturoi mari
- O lingură de piper negru
- O lingură de boia dulce sau iute
- O linguriță de cimbru uscat
- Ulei
- Mărar
- Sare, după gust
Mod de preparare
Se ia carnea de porc tocată și se pune într-un bol suficient de mare. Se taie apoi ceapa mărunt, se sparg ouăle peste carne, iar cățeii de usturoi se trec prin răzătoare. Peste compoziție se pun și condimentele și se frâmântă ușor cu mâinile.
În tot acest timp, nu uita să mai guști din când în când, pentru a verifica dacă nu cumva mai e nevoie să adaugi puțin piper sau puțină sare, în funcție de preferințe.
Miezul de la două felii de pâine se lasă la înmuiat în apă, se stoarce bine și se pune în compoziție. Acest ingredient este secretul ce va face chiftelele pufoase, mai ales dacă alegi să nu folosești carne foarte zemoasă. Lasă amestecul obținut să se „odihnească” în jur de jumătate de oră.
Din acest punct va începe modelarea chiftelelor. În mod tradițional, ele ar trebui să aibă formă rotundă, însă în Moldova sunt ușor alungite și sunt cunoscute ca „pârjoale” – acestea mai au în compoziție și cartofi rași. Cele rotunde se pot obține folosind o lingură de înghețată și se finisează între palme. Dacă vrei să aibă un exterior crocant, le poți „tăvăli” puțin prin pesmet înainte de a le pune la prăjit.
Pentru pasul următor, se încinge uleiul într-o tigaie mai adâncă. Chiftelele abia modelate se pun la prăjit la foc mediu spre mare și se lasă pe foc în jur de patru minute pe fiecare parte.
Se pot servi cu diferite sosuri. Dacă sunt făcute ca aperitiv pentru o petrecere la care nu participă foarte mulți invitați, se recomandă să aibă dimensiuni cât mai mici, astfel încât gustările să arate bine pe platouri și să fie și ușor de consumat.
Sfaturi de urmat și greșeli de evitat
Așa cum se întâmplă de fiecare dată când intrăm în bucătărie, toți ne dorim ca mâncarea pe care o preparăm să arate cât mai bine, pună de pozat, cum se spune acum, dar să aibă nu doar gust ci și textura potrivită. Aici, secretul succesului este tipul de carne folosit, astfel făcându-se diferența între chiftele tari și cele moi.
Cele făcute din carne de vită vor fi mai zemoase și mai moi, în timp ce chiftelele din pui sau din curcan vor fi mai tari. Atenție, chiftelele de pui au nevoie de un timp de coacere mai mic.
Un alt ingredient important din această rețetă: ouăle. Ele leagă compoziția, nu o înmoaie. În general, se recomandă să se pună un ou la fiecare jumătate de kilogram de carne.
Degustarea în timpul procesului de preparare este și ea foarte importantă. Doar așa îți vei da seama dacă a ta compozițe îndeplinește standardele tale de gust și, dacă este nevoie, mai poți face unele corecții. Pentru un plus de aromă, poți adăuga verdeață sau chiar cașcaval.
Focul pe care se pun trebuie să fie setat la intensitate medie. Dacă este prea puternic, vor ieși arse la exterior și crude la mijloc, dacă este prea mic, carnea va ajunge să absoarbă o cantitate prea mare de ulei și nu vor mai fi pufoase.
În timpul modelării chiftelelor, nu trebuie să folosești prea multă presiune când le finisezi între palme. Dacă este cazul, umezește-ți mâinile cu apă sau aplică un strat de făină pe fiecare chifteluță. Acestea nu trebuie să fie compacte atunci când le modelezi, deoarece vor deveni prea tari la prăjire.