Cușcușul cu legume la cuptor este o garnitură ușoară cu o aromă complexă. Legume dulci la cuptor sunt amestecate cu un cușcuș pufos și savuros.

Cușcuș cu legume la cuptor

Este garnitura perfectă pentru sezonul de tranziție, când piețele sunt încă pline de produse proaspete și frumoase, dar nu este atât de cald încât să te gândești cu înfiorare să pornești cuptorul.

Cușcușul cu legume la cuptor este o garnitură simplu de preparat, care nu necesită mult timp de gătire, dar în care vei descoperi arome complexe și vibrante.

Dacă este încă prea cald pentru a face legumele în cuptor, puteți face acest fel de mâncare la fel de ușor prin prăjirea legumelor afară, pe grătar. În orice caz, veți obține acea aromă dulce și afumată caramelizată minunată pe marginile legumelor, care contrastează atât de bine cu cușcușul savuros.

Ce este cușcușul

Cușcușul face parte din familia pastelor făinoase și nu a cerealelor. Se obține din grâu dur, numit si semolină. Se servește ca un acompaniament pufos alături de tocănițe, supe, fripturi sau fierturi.

Cușcușul este originar din țările din Africa de Nord, precum Maroc, Libia, Tunisia și Algeria. S-a răspândit în întreaga lume și poate fi găsită acum în multe țări, dar și în mai toate marile magazine alimentare din Româna.

Există mai multe tipuri diferite de cușcuș, inclusiv diferite forme și dimensiuni, și oricare poate fi folosit pentru acest fel de mâncare. Eu am folosit un cușcuș tradițional, care are un bob foarte fin. Asigurați-vă doar că verificați instrucțiunile de gătit de pe pachetul de cușcuș pentru a ajusta cantitatea de lichid sau timpul de gătire necesar pentru varietatea specială pe care o folosiți.

Cum gătești cușcușul

Gătitul cușcușului este extrem de ușor și nu necesită cunoștințe detaliate despre bucătărie. Este atat de simplu încât trebuie doar să turnați cușcușul în apă clocotită. Întotdeauna se pune o parte de cușcuș la 1,5 părți de apă, puneți un capac deasupra, opriți focul și lăsați-l timp de zece minute.

Cușcușul are proprietatea de a absorbi rapid apa fierbinte. După zece minute se amestecă, apoi se servește! Puteți aromatiza cușcușul gătindu-l în lichide aromatizate, cum ar fi supa (stock) de legume. Soiurile mai mari de cușcuș, cum ar fi cușcușul israelian sau soiurile făcute cu semolină integrală, pot avea instrucțiuni de gătire ușor diferite.

Rețeta de cușcuș cu legume la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 45 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 350 de grame de cușcuș
  • 500 ml apă (sau supa de legume, dacă dorești un gust deosebit)
  • 4 roșii medii
  • 2 dovlecei mici
  • 1 ardei gras roșu sau verde
  • 1 ceapă roșie
  • 4 căței de usturoi
  • 1/4 legătură de pătrunjel
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea mâncării, preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Spălați și tăiați roșiile, împreună cu dovleceii, ardeiul gras și ceapa roșie în cuburi, în dimensiuni cât mai egale pentru a oferi un efect vizual de senzație la final.

Decojiți patru căței de usturoi, dar fără să îi zdrobiți. Veți avea nevoie de ei pentru mai târziu.

Amestecați legumele tocate și usturoiul cu 2 linguri de ulei de măsline. Răspândiți-le într-o tavă, pe o foaie de copt, astfel încât să fie într-un singur strat.

Apoi presărați câteva vârfuri de sare și piper peste legume, după gust.

Puneți legumele în cuptor și coaceți-le la 200 de grade timp de aproximativ 45 de minute, amestecând de două ori pe tot parcursul gătitului, până când legumele sunt rumenite pe margini.

În timp ce legumele sunt la cuptor, gătiți cușcușul.

Adăugați 500 ml de apă într-o oală, puneți un capac deasupra și aduceți la fierbere la foc mare. După ce fierbe, adăugați cușcușul, opriți focul și acoperiți din nou oala cu capacul. Lăsați cușcușul să stea, fără a fi deranjat, timp de zece minute. Apoi, se amestecă cu o lingură.

După ce legumele s-au copt, adunați cei patru căței de usturoi și tocați-i bine. Aceștia vor fi destul de moi. De asemenea, se toacă grosier pătrunjelul proaspăt.

Combinați cușcușul, legumele coape (inclusiv usturoiul) și pătrunjelul într-un bol și amestecați pentru a le combina. Asezonați cu mai multă sare și piper dacă doriți. Serviți cald sau rece!

Cu ce se mănâncă cușcușul cu legume la cuptor

Această rețetă simplă este o garnitură foarte bună pentru orice masă. Pentru a face parte dintr-o masă vegetariană, serviți-o cu o lingură mare de hummus sau cu o pită!

Cușcușul cu legume la cuptor este un fel de mâncare gustos și aromat care merge bine cu o varietate de garnituri. Iată câteva idei:

  • Pui sau pește la grătar: Cușcușul cu legume la cuptor este o opțiune vegetariană excelentă, dar puteți foarte bine să adăugați câteva proteine și să faceți un minunat pui sau pește la grătar
  • Pâine cu usturoi: Câteva felii de pâine cu usturoi sunt o modalitate delicioasă de a adăuga un plus de savoare mesei dumneavoastră.
  • Sos de iaurt cu mărar și usturoi: Pentru un gust răcoritor, încercați să serviți un sos simplu de iaurt cu mărar și usturoi. Acesta poate fi preparat amestecând iaurt simplu sau grecesc, usturoi tocat mărunt, mărar, puțină zeamă de lămâie și sare și piper după gust.