Vrei o masă caldă, sățioasă și aromată? Alege pastele cu carne tocată de vită și sos bechamel! E o rețetă ușor de făcut, perfectă pentru o cină în familie sau o masă cu prietenii.
Pastele la cuptor cu carne tocată de vită și sos bechamel sunt genul ăla de mâncare pe care o faci în weekend, când ai mai mult timp să stai în bucătărie. E o rețetă care cere un pic de muncă, dar rezultatul merită fiecare minut.
E genul de mâncare care îți aduce zâmbetul pe buze după o zi lungă. E plină de gusturi diferite: carne bogată, sos cremos și paste perfecte. Te face să te gândești la mesele în familie, unde toată lumea e fericită și mulțumită.
Carnea tocată de vită e aleasă pentru că dă un gust mai bogat decât alte tipuri de carne. O carne puțin mai grasă face diferența, făcând totul mai suculent. Alege carne care nu e prea slabă, ca să nu iasă uscată după ce o gătești. Se recomandă carnea tocată de vită cu un conținut mediu de grăsime (20-30%).
Combinația de paste cu sos bechamel e magică. Bechamelul e un sos alb, simplu, făcut din unt, făină și lapte, ce se îngroașă la foc. Poți să adaugi un pic de nucșoară pentru mai mult gust. Când straturile de paste, carne și sos bechamel se întâlnesc în cuptor, iese o mâncare cremoasă și comfortabilă.
Acestă mâncare poate fi servită simplă, având în vedere complexitatea gustului. Nu trebuie să faci nimic special pe lângă. Totuși, dacă vrei ceva proaspăt alături, o salată verde simplă este de ajuns. Dar sincer, singură e super.
E o rețetă pe care o faci când vrei să te răsfeți. Durează un pic, da, dar e perfectă pentru un weekend liniștit, când ai timp să te bucuri de gătit. E genul de mâncare care te face să te simți bine după ce o mănânci.
Rețeta de paste cu carne de vită și sos bechamel
Ingrediente
Pentru sosul de carne
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 cepe, tocate mărunt
- 1 kg de carne tocată de vită
- 185 ml vin roșu, sec
- 800 g roșii tocate în conservă
- 2 cuburi de concentrat de carne de vită, zdrobite
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 linguriță de zahă
- 1 frunză de dafin
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1/4 linguriță de cuișoare măcinate
- 3/4 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper negru
Pentru sosul bechamel
- 100 grame unt
- 100 grame făină
- 1 litru lapte
- Nucșoară rasă, după gust
- Sare și piper
Alte ingrediente
- 400 grame paste (fusilli, penne sau orice alt tip preferi)
- 120 grame brânză (feta, telemea)
- 2 albușuri de ou
Mod de preparare
Pentru sosul de carne
Încinge uleiul într-o oală mare. Adaugă usturoiul și ceapa și gătește 2-3 minute până ceapa se înmoaie. Adaugă carnea și gătește, desfăcând-o pe măsură ce avansezi, până când își schimbă culoarea din roșu în maro.
Adaugă vinul și gătește până când vinul s-a evaporat în mare parte - aproximativ 3 minute.
Adaugă restul ingredientelor pentru sosul de carne. Amestecă bine, adu la fierbere, apoi redu focul la mediu / mic pentru a fierbe încet. Gătește timp de 45 de minute până la 1 oră până când lichidul a dispărut în mare parte, amestecând din când în când. Ar trebui să fie un amestec gros, cu puțin lichid, nu suculent ca sosul Bolognese.
Scoate de pe foc și lasă să se răcească la temperatura camerei (pentru cel puțin 30 de minute înainte de asamblare).
Sosul bechamel
Într-o oală, topește untul la foc mediu. Adaugă făina și amestecă rapid pentru a evita formarea cocoloașelor.
Treptat, toarnă laptele, amestecând constant pentru a obține o consistență cremoasă și fără cocoloașe.
Adaugă nucșoară, sare și piper după gust. Continuă să gătești la foc mic, amestecând constant, până când sosul se îngroașă (aproximativ 10 minute).
Acoperă apoi cu capacul și lasă deoparte. Dacă sosul se răcește și devine prea gros pentru a fi turnat, încălzește-l din nou la foc mic până devine lichid.
Pentru paste
Când ești gata de asamblare, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, minus 2 minute.
Scurge-le, apoi pune-le înapoi în oală. Lasă să se răcească timp de 3 minute, apoi amestecă cu albușurile. Încorporează ușor bânza sfărâmată.
Asamblare și coacere
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Pune pastele într-un vas de copt, aranjându-le cât mai uniform posibil (pentru un efect vizual când sunt tăiate). Nivelează suprafața cât poți de bine.
Adaugă deasupra sosul de carne, apoi netezește suprafața.
Toarnă sosul bechamel, apoi presară brânza deasupra.
Coace timp de 30 de minute sau până când crusta devine aurie.
Lasă să se răcească cel puțin 10 minute pentru a putea tăia felii frumoase, cu straturile vizibil separate.