Pastele cu sos Bechamel sunt una dintre cele mai ușoare rețete de paste și este printre cele mai populare.

Paste cu sos Bechamel

Puteți face pastele clasice cu sos Bechamel sau le puteți face mai colorate și mai hrănitoare adăugând câteva legume.

Pastele sunt acoperite de un sos alb delicios - cunoscut și sub numele de sos Béchamel. Pur și simplu pregătiți sosul alb - un amestec de unt, lapte, făină și condimente și turnați-l peste pastele fierte.

Acest fel de mâncare popular este vegetarian și poate fi servit ca un prânz sau o cină ușoară. Puteți face preparatul mai consistent și mai hrănitor adăugând câteva legume.

Atunci când pregătiți rețete cu paste, cele din grâu integral sunt întotdeauna o alegere sănătoasă excelentă. Noi am folosit penne integrale, însă puteți folosi pastele preferate, cum ar fi spaghete, rigatoni sau farfalle.

Adăugarea unui mix de legume în acest preparat este o modalitate excelentă de a oferi familiei un plus de nutrienți. Ele pot fi gătite la abur, fierte, sotate sau prăjite.

Legumele care se potrivesc de minune cu această rețetă sunt morcovii, mazărea, fasolea, conopida, ardeii, porumbul dulce, broccoli, dovleceii sau porumbul.

Rețeta de paste cu sos Bechamel

Preparare 15 minute
Gătire 10 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

Pentru sosul Bechamel

  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură de făină integrală de grâu sau 2 linguri de făină universală
  • 250 ml de lapte răcit
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • un vârf de cuțit generos de nucșoară sau nucșoară rasă
  • sare după gust

Pentru paste

  • 100 de grame de penne
  • 1 l de apă
  • 1/4 linguriță de sare

Alte ingrediente

  • 1/4 linguriță de oregano uscat
  • 1/4 linguriță busuioc uscat
  • 1/4 linguriță de cimbru uscat
  • orice plantă aromatică la alegere sau ceapă verde
  • permezan sau brânză cheddar rasă

Mod de preparare

Se prepară sosul Bechamel

Adăugați 2 linguri de unt într-o cratiță și topiți-l la foc mic și. Puteți folosi unt sărat sau nesărat.

Când untul se topește și începe să bolborosească, adăugați 1 lingură de făină integrală de grâu sau 2 linguri de făină universală.

Cu ajutorul unui tel, amestecați rapid făina imediat ce o adăugați. Continuați să amestecați astfel încât să nu se formeze cocoloașe și să se gătească uniform. Veți vedea cum făina face bule în timp ce amestecați. Gatiți-o până când capătă o culoare ușor aurie. Nu o rumeniți.

Tot la foc mic, turnați 240 ml de lapte rece în jet subțire, amestecând continuu. Laptele trebuie să fie rece, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.

Se amestecă frecvent în timp ce laptele se încălzește.

La foc mic, fierbeți sosul până când se îngroașă.

Când sosul s-a îngroșat bine și acoperă spatele unei linguri, opriți focul.

Luați cratița de pe foc și adăugați condimentele - 1/4 linguriță de praf de piper negru, un vârf de cuțit generos de praf de nucșoară sau de nucșoară rasă și sare, după caz. Dacă vreți un sos de brânză, puteți adăuga 2 linguri de cheddar ras.

Se amestecă foarte bine și se lasă deoparte. Sosul se va îngroșa pe măsură ce se răcește, așa că aveți grijă la consistență.

Gătitul pastelor

Fierbeți 1 litru de apă cu 1/2 linguriță de sare într-o cratiță.

Când apa dă în fiert, adăugați 100 de grame de penne.

Gătiți pastele la foc mediu spre mare.

Când pastele sunt al dente, opriți flacăra. Pentru o textură mai moale, gătiți pennele un pic mai mult. Scurgeți pastele într-o strecurătoare.

Prepararea pastelor cu sos Bechamel

Adăugați apoi pastele în sosul Bechamel.

Adăugați câte 1/4 linguriță de oregano uscat, busuioc uscat și cimbru uscat. Sau adăugați ierburi la alegere.

În această etapă puteți adăuga legume fierte, gătite la aburi, sotate sau prăjite, dacă doriți.

Amestecați foarte bine.

Serviți pastele cu sos alb garnisite cu câteva ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjel, cepșoară sau mărar. De asemenea, puteți orna cu niște brânză cheddar rasă.

Trucuri pentru cele mai bune paste cu sos Bechamel

  • Făina: După ce adăugați făina, trebuie să continuați să amestecați des pentru a nu se forma cocoloașe. În acest fel se va și găti în mod uniform. Veți observa că făina face bule. Ea trebuie gătită până când se simte o aromă plăcută de nucă și capătă o culoare aurie palidă.
  • Sos Bechamel fără cocoloașe: Pentru a obține un sos fără cocoloașe, folosiți lapte rece. Laptele cald, călduț sau laptele la temperatura camerei poate face cocoloașe în sos.
  • Verificarea sosului Bechamel: Când sosul acoperă spatele lingurii, înseamnă că este îngroșat suficient.
  • Pentru sos de brânză: Adăugați 2 linguri de brânză cheddar proaspăt rasă pentru un sos alb cu brânză. Puteți adăuga 1 lingură de parmezan vegetarian ras.
  • Ierburi și legume: Puteți adăuga atât ierburi proaspete, cât și ierburi uscate la alegere. Tot acum puteți adăuga și legume fierte la aburi, prăjite sau sotate.
  • Paste cu sos Bechamel fără gluten: Faceți aceeași rețetă cu paste fără gluten și folosiți făină de orez sau o făină fără gluten pentru sosul alb.
  • Opțiuni vegane: Laptele de migdale funcționează foarte bine în această rețetă, însă trebuie gătit la foc mic, astfel încât să nu se brânzească.

Calorii și valori nutriționale

O porție de paste cu sos Bechamel are 395 calorii.

  • Calorii

    395kcal

  • Proteine

    12g

  • Carbohidrați

    46g

  • Zaharuri

    7g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    17g

  • Grăsimi saturate

    10g

  • Colesterol

    47mg

  • Sodiu

    1650mg

  • Potasiu

    275mg

  • Vitamina A

    600IU

  • Calciu

    200mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.