Cimbru: Beneficii și întrebuințări

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o plantă aromatică folosită adesea pentru a aromatiza mâncărurile din carne, fructe de mare și legume. Este un membru al aceleiași familii de plante din care face parte și menta (Lamiaceae/Labiatae) și a fost folosit de secole, datând de la grecii și egiptenii antici.

În timp ce s-ar putea să folosești la gătit această plantă aromatică ușor de găsit, mulți oameni se bucură și de beneficiile pentru sănătate ale consumului de cimbru.

Valori nutriționale

Nu există aproape nicio calorie în cimbru. O singură porție de cimbru reprezintă aproximativ două linguri de plantă proaspătă sau aproximativ o linguriță de plantă uscată. Există mai puțin de o calorie într-o singură porție. Caloriile din cimbru provin din carbohidrați, mai ales fibre.

În ciuda faptului că nu îți vei crește în mod semnificativ aportul de vitamine sau minerale consumând cimbru, vei obține totuși o mică doză de vitamina A, vitamina C, magneziu și potasiu.

Beneficii pentru sănătate

Cimbrul a fost folosit de culturile antice în temple și în timpul ritualurilor funerare. De asemenea, a câștigat popularitate ca ajutor medicinal. Planta este încă folosită de oameni din întreaga lume pentru a trata afecțiuni, inclusiv:

  • Respirația urât mirositoare
  • Durerile în gât
  • Colicii la sugari
  • Artrita
  • Indigestia
  • Diareea
  • Incontinența urinară
  • Tulburări ale pielii
  • Paraziții
  • Laringita
  • Amigdalita

De asemenea, cimbrul este folosit și pentru a stimula apetitul și pentru a stimula pierderea de apă din organism. Trebuie să reții, totuși, că până în prezent nu există suficiente dovezi care să susțină utilizarea cimbrului pentru oricare dintre aceste afecțiuni.

Există unele dovezi preliminare că utilizarea cimbrului împreună cu alte plante poate ajuta la ameliorarea tusei la pacienții cu infecții ale căilor respiratorii superioare sau răceli obișnuite. Unele studii indică, totodată, că o combinație de plante ce include cimbru poate ajuta la ameliorarea simptomelor bronșitei.

În cele din urmă, cimbrul poate ajuta la stimularea creșterii părului. Un studiu clinic a constatat că uleiul de lavandă aplicat local cu uleiuri esențiale de cimbru, rozmarin și lemn de cedru a fost capabil să sporească creșterea părului.

Selecție, pregătire și depozitare

Atunci când cumperi cimbru proaspăt, îl vei găsi în secțiunea de produse din piață. Alege cimbrul care are tulpini înalte și lemnoase, cu frunze de culoare verde vibrant sau verde-cenușiu. Este recomandat să alegi cimbru care nu are flori vizibile.

Când aduci cimbru proaspăt acasă, nu îl spăla până când nu ești gata să îl folosești. Poți înfășura cimbrul într-un prosop de hârtie și apoi poți să pui legătura într-o pungă de plastic.

Păstrează cimbrul astfel ambalat în frigider, unde ar trebui să rămână proaspăt timp de aproximativ o săptămână sau mai mult. Atunci când folosești cimbru, separă frunzele de tulpini trecând degetul pe tulpină.

Cimbrul are o aromă ce este adesea descrisă ca fiind de pin. Unii oameni simt, de asemenea, arome amare, florale sau ierboase. Acest condiment este adesea inclus în amestecuri de condimente, cum ar fi bouquet garni și ierburi de Provence. Folosește-l pentru a aromatiza mâncărurile de pește și de pasăre, dar și pe cele cu paste.

Posibile efecte secundare ale consumului de cimbru

Cimbrul este recunoscut în general ca fiind sigur, conform guvernului Statelor Unite ale Americii, atunci când este folosit în cantități care se găsesc în mod obișnuit în alimente.

Conform bazei de date Natural Medicines (Tratamente naturiste, n.r.), cimbrul este probabil sigur pentru adulți, copii, femei însărcinate și femei care alăptează atunci când este folosit pentru a aromatiza alimentele și posibil sigur atunci când este utilizat în scopuri medicinale.

Cimbrul aplicat local poate provoca iritații ale pielii. Persoanele care iau anumite medicamente, inclusiv inhibitori ai acetilcolinesterazei, medicamente anticolinergice, medicamente anticoagulante sau antiplachetare, medicamente colinergice sau estrogeni, ar trebui să discute cu furnizorul de servicii medicale înainte de a folosi cimbru.

Oamenii de știință au teoretizat că cimbrul poate agrava afecțiunile sensibile la hormoni. Din acest motiv, femeile cu cancer de sân, cancer uterin, cancer ovarian, endometrioză sau fibroame uterine ar trebui să fie prudente în ceea ce privește utilizarea cimbrului.

În plus, cimbrul poate provoca sângerări excesive sau vânătăi dacă este folosit în cantități mari de către persoanele cu tulburări de sângerare. De asemenea, este posibil să vrei să eviți cimbrul timp de două săptămâni înainte de a suferi o intervenție chirurgicală.

Reacțiile alergice la cimbru sunt rare, dar este mai probabil să apară la persoanele care sunt alergice la oregano și la alte specii de Lamiaceae.

Ce trebuie să mai știi despre cimbru

Se poate congela cimbrul?

Da. Congelează cimbrul cu frunzele încă pe tulpini. Pune tulpinile într-o pungă de plastic și congelează-le până când ești gata să le folosești.

Există diferite soiuri de cimbru?

Există multe soiuri diferite de cimbru, inclusiv cimbrul de lămâie, cimbrul francez cu frunze înguste și cimbrul englezesc cu frunze late. Însă, soiul de cimbru pe care îl găsești cel mai des pe piață este Thymus vulgaris sau cimbrul comun.