Maioneza îngrașă? Câte calorii are o lingură de maioneză

Dieta este esențială pentru atingerea obiectivelor de sănătate și a celui referitor la siluetă. Dacă scopul tău principal este de a pierde kilograme fără a compromite gustul meselor tale, poți opta pentru o porție limitată de maioneză sau pentru alternative delicioase.  

De exemplu, o lingură de maioneză poate însoți o masă principală sau o gustare. Este suficient de versatilă pentru a însoți o gamă largă de alimente și poate fi un adaos interesant chiar și pentru cele mai banale feluri de mâncare.

O singură lingură de maioneză conține 5 grame de grăsime și 70 de calorii, ceea ce o face un condiment destul de bogat în calorii și grăsimi.

Consumul unor cantități mari de maioneză sau utilizarea acesteia ca un condiment obișnuit poate adăuga multe calorii la aportul zilnic al unei persoane și o poate expune la riscul de obezitate.

Deși maioneza este bogată în calorii și grăsimi, este posibil să o consumi în cadrul unei diete pentru a pierde în greutate. Cu toate acestea, este esențial să cauți alternative cu puține calorii, cum ar fi maioneza light, ce are mai puține calorii și grăsimi per lingură.

În plus, este esențial să acorzi atenție la cantitatea de maioneză consumată și să o folosești cu moderație pentru a evita să consumi prea multe calorii.

Este posibil să slăbești în timp ce consumi maioneză? Vrei să afli ce tip de maioneză este cel mai bun pentru dietă? Acest articol are toate răspunsurile la întrebările tale. Așadar, continuă să citești pentru a afla mai multe.

Calorii și valori nutriționale

Maioneza conține, în general, ulei, gălbenuș de ou, suc de lămâie, oțet, sare și muștar pentru a accentua gustul. Este un condiment cremos și dens, folosit în mod obișnuit ca sos de tartinat pe sandvișuri și ca ingredient în sosuri pentru salate, dip-uri și alte sosuri.

O sută de grame de maioneză conține:

  • Calorii: 680 kcal
  • Total grăsimi: 74,8 g
  • Colesterol: 42 mg
  • Sodiu: 635 mg
  • Total carbohidrați: 0.57 g
  • Zahăr: 0.57 g
  • Proteine: 0.96 g
  • Calciu: 8 mg
  • Fier: 0,21 mg
  • Seleniu: 2,3 µg
  • Vitamina A: 65 UI
  • Vitamina E: 3,28 mg
  • Vitamina K: 163 µg

Maioneza este un condiment bogat în calorii și grăsimi, în principal saturate (aproximativ 11,7 grame). Deși conține cantități mici de proteine și carbohidrați, este în general săracă în zahăr și fibre. De asemenea, nu furnizează cantități semnificative de vitamine și minerale.

Unele mărci pot adăuga, de asemenea, zahăr, mărind conținutul caloric. În plus, maioneza este bogată în colesterol și sodiu, care pot fi periculoase în cantități excesive. În cele din urmă, merită menționat faptul că maioneza este o sursă de vitaminele E și K, precum și de cantități mici de vitamina A, calciu și fier.

Tipuri de maioneză

Cheia pentru a consuma maioneză este alegerea uneia cu ulei de bună calitate. Iată câteva tipuri:

Maioneză tradițională

Maioneza tradițională este cel mai comun tip și este adesea folosită în sandvișuri sau ca ingredient în mâncăruri precum salata de cartofi și salata de varză. Este un condiment dens, cremos, de culoare galbenă, preparat de obicei cu gălbenușuri de ou, ulei, oțet sau suc de lămâie și condimente.

Maioneză cu conținut scăzut de grăsimi

Maioneza cu conținut scăzut de grăsimi este denumită pe bună dreptate în acest fel, deoarece conține mai puține grăsimi decât maioneza tradițională. Este preparată cu ulei, apă și albușuri de ou și are o textură mai puțin cremoasă. O singură lingură de maioneză cu conținut redus de maioneză conține mai puține calorii (25), grăsimi saturate (două grame) și mai puțin colesterol.

Maioneză fără grăsimi

Această maioneză nu are grăsimi și este făcută din apă, albuș de ou și condimente. Ca urmare, este mai puțin bogată și mai puțin cremoasă decât cea tradițională. Prin urmare, este o alegere excelentă pentru cei care urmează o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.

Maioneză light

Acest tip de maioneză conține mai puține calorii decât maioneza tradițională. Este preparată cu ulei, apă, albuș de ou și condimente.

Maioneza vegană

Aceasta este o maioneză pe bază de plante și conține lapte de soia sau tofu în loc de ouă.

Este maioneza bună pentru pierderea în greutate?

Deși maioneza nu este de obicei un aliment care să favorizeze pierderea în greutate, unii experți sugerează încorporarea ei într-o dietă de slăbire cu moderație. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că maioneza este bogată în calorii, așa că ar trebui să o folosim doar în cantități mici.

De exemplu, poate fi adăugată o cantitate mică de maioneză cu conținut scăzut de grăsimi la un sandviș sau la o salată pentru a oferi gust fără calorii excesive. Mai mult, utilizarea maionezei în locul untului sau uleiului poate contribui la reducerea conținutului caloric general al unei mese.

Consumul de maioneză cu moderație poate fi benefic pentru sănătatea ta datorită grăsimilor sănătoase pe care le conține. Studiile au arătat că aceste grăsimi pot ajuta organismul să absoarbă mai eficient substanțele nutritive.

În plus, ele declanșează secreția anumitor hormoni, contribuind la un organism mai puternic și mai sănătos. În plus, cercetările au descoperit că organismul uman nu poate absorbi colesterolul din gălbenușurile de ou, ceea ce înseamnă că maioneza nu va afecta nivelul colesterolului.

Maioneza poate fi un adaos excelent în cazul în care urmezi o dietă ketogenică pentru pierderea în greutate. Este bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, așa că se potrivește perfect cu macrogramele dietei.

Verifică eticheta pentru a te asigura că este făcută cu uleiuri sănătoase, cum ar fi avocado sau ulei de măsline, și că nu conține zaharuri adăugate. O poți folosi ca dressing pentru salate sau ca sos pentru sandvișuri cu alte ingrediente cu conținut scăzut de carbohidrați, precum oțetul, ierburile și uleiul de măsline.

Ce fel de maioneză favorizează pierderea în greutate?

Nu există o maioneză specifică care să te ajute să slăbești. Cu toate acestea, unele mărci de maioneză pot avea un conținut mai mic de calorii sau grăsimi decât altele.

Să presupunem că ești în căutarea unei alternative la maioneză care să aibă mai puține calorii. În acest caz, poți încerca o maioneză ușoară sau cu un conținut redus de grăsimi, o maioneză pe bază de iaurt grecesc degresat sau poți să îți faci propria maioneză acasă, folosind ingrediente cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul grecesc sau avocado.

Maioneza obișnuită are mai multe calorii și grăsimi decât aceste alternative, așa că trecerea la una dintre ele te poate ajuta să reduci aportul de calorii și grăsimi.

Atunci când urmezi o dietă echilibrată ce include o varietate de alimente, este esențial să acorzi atenție la mărimea porțiilor și să limitezi cantitatea de maioneză. În plus, pierderea în greutate este, în esență, un rezultat al echilibrului între caloriile consumate și cele arse. Prin urmare, respectarea unei diete sănătoase și implicarea într-o activitate fizică regulată este vitală.

Consultarea cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu un dietetician autorizat este, de asemenea, o idee bună atunci când ai de gând să faci modificări în alimentație. Poți discuta cu un nutritionist pentru a înțelege impactul maionezei asupra eforturilor tale de pierdere în greutate.

Maioneza oferă beneficii pentru sănătate?

În timp ce maioneza este, fără îndoială, un aliment controversat, nu pot fi negate beneficiile sale pentru sănătate, atunci când este consumată cu moderație. Iată câteva dintre beneficiile pe care le are acest aliment asupra organismului:

  • Maioneza este făcută cu ulei, o sursă de grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate. Aceste grăsimi pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la reducerea riscului de boli de inimă.
  • Maioneza conține calorii care pot furniza energie pentru organism.
  • Maioneza conține vitamina E, un antioxidant care poate ajuta la protejarea celulelor organismului împotriva deteriorării.
  • Acizii grași Omega-3 reduc inflamațiile din organism, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Aceștia sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea creierului.
  • Maioneza are gălbenușuri de ou bogate în vitamina A, care sunt potrivite pentru promovarea unei bune sănătăți vizuale.
  • De asemenea, are și alți nutrienți esențiali, cum ar fi luteina, zincul și zeaxantina, care scad daunele provocate de lumina albastră asupra ochilor.
  • Maioneza făcută în casă ar fi o sursă excelentă pentru a întări sistemul imunitar.
  • Vitaminele A, E și zincul ajută la îmbunătățirea sistemului de apărare al organismului.
  • Gălbenușul de ou folosit în maioneză conține colină, esențială pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.
  • Acizii grași și gălbenușul de ou sporesc efectul de hrănire și hidratare a pielii și părului.
  • Ouăle pe care le conțin maioneza au biotină, care, conform cercetărilor, crește elasticitatea părului și reduce ruperea și deteriorarea acestuia.

Posibilele efecte secundare ale consumului excesiv de maioneză

Adăugarea unor cantități mici de maioneză sănătoasă în dietă ar putea aduce unele beneficii pentru sănătate, după cum am menționat mai sus. Cu toate acestea, consumul acesteia în cantități mari sau în mod regulat ar putea duce la riscuri pentru sănătate.

Conform mai multor studii de specialitate, consumul de maioneză în exces poate crește riscul de boli cardiovasculare. Asta pentru că este bogată în grăsimi saturate și colesterol, ceea ce ar putea cauza creșterea în greutate și hipertensiune arterială. În plus, poate duce la o creștere a dezvoltării bacteriilor intestinale.

Cercetătorii spun că, chiar dacă alegi o maioneză „sănătoasă”, conținutul de grăsimi saturate și emulgatorii pot afecta ficatul și alte organe. Ficatul este responsabil de filtrarea grăsimilor și a toxinelor suplimentare din organism, dar consumul de condimente bogate în grăsimi, cum ar fi maioneza, pune o presiune suplimentară asupra ficatului, reducându-i performanța.

Maioneza conține adesea uleiuri din soia, porumb sau alte uleiuri vegetale bogate în acizi grași omega-6. Studiile arată că un raport necorespunzător între acizii grași omega-6 și omega-3 va crește riscul de boli de inimă, diabet, cancer, osteoporoză și tulburări autoimune.

Alternative sănătoase la maioneză

În cazul în care vrei să reduci numărul de calorii consummate zilnic, dar bucurându-te în același timp de mâncăruri delicioase, trebuie să știi că este posibil să faci alegeri sănătoase. 

Poți să îți planifici o dietă echilibrată și sănătoasă care să îți faciliteze arderea grăsimilor și atingerea obiectivelor de pierdere în greutate. Iată câteva alternative mai sănătoase, dacă te afli în căutarea unei arome bogate, asemănătoare maionezei.

  • Piure de avocado: Avocado este o sursă bogată de grăsimi, grăsimi omega-3 și minerale precum potasiul, care te vor ajuta la pierderea în greutate, prezentând o textură cremoasă similară cu cea a maionezei.
  • Iaurt grecesc: Trecerea la iaurtul grecesc îți va oferi 15 miligrame de proteine slabe cu mai puține calorii și o doză bună de probiotice pentru o pierdere în greutate sănătoasă.
  • Pesto: Pesto este un centru de putere al grăsimilor sănătoase datorită nucilor, uleiului de măsline și usturoiului ce induc procesul de ardere a grăsimilor.
  • Unt de migdale: Are un nivel ridicat de grăsimi sănătoase și proteine, iar atunci când este consumat cu moderație poate promova pierderea în greutate.
  • Hummus: Hummusul este preparat din năut și este o bună sursă de proteine. Consumul acestui condiment te va ajuta să pierzi în greutate și să reduce numărul centimetrilor din talie. 

Concluzie

Includerea maionezei în dietă poate fi o sursă sănătoasă de grăsimi, dar este esențial să acorzi atenție tipului de maioneză pe care îl folosești și să citești etichetele. Prepararea maionezei cu alternative mai nutritive te poate ajuta să te menții pe drumul cel bun în ceea ce privește obiectivele de pierdere în greutate. În primul rând, însă, este esențial să fii atent/ă la cantitatea pe care o consumi.

Ia în considerare renunțarea totală la condimente și optează pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi avocado proaspăt. Acest fruct întreg este bogat în grăsimi pe care corpul tău le poate folosi cu ușurință pentru energie pe tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, cel mai bine este să eviți maioneza și alte condimente bogate în calorii. Menținerea unei diete echilibrate și exercițiile fizice regulate sunt cele mai bune practici pentru o călătorie sigură și durabilă către pierderea în greutate.