Smântâna îngrașă? Câte calorii are o lingură de smântână
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Smântâna este un produs lactat obținut din grăsimea laptelui. În comerț se găsește smântâna fermentată numitǎ și smântână de consum, care este acrită și îngroșată prin adăugarea de bacterii lactice în smântăna pasteurizată cu cel puțin 18% grăsime.

Este smântâna sănătoasă?

Deoarece o singură porție de smântână nu furnizează micronutrienți și nici macronutrienți semnificativi, cu excepția grăsimilor, este probabil să nu ofere beneficii substanțiale pentru sănătate.

Totuși, smântâna poate face parte dintr-o dietă sănătoasă atunci când este asociată cu alte alimente nutritive, cum ar fi supele cu legume sau proteine slabe, cartofii sau mâncărurile picante.

Potrivit Departamenului pentru Agricultură al SUA, alimentele fabricate din lapte cu puțin sau deloc calciu nu sunt considerate ca făcând parte din grupul produselor lactate.

Câte calorii are smântâna

Datorită conținutului său de grăsimi, smântâna este relativ bogată în calorii. O porție de 2 linguri de smântână are 57 de calorii.

Dacă sunteți la dietă sau pur și simplu vreți să reduceți consumul de calorii, sunt disponibile versiuni fără grăsimi și versiuni light. Smântâna fără grăsimi are 23 de calorii pe porție, iar cea light are aproximativ 43 de calorii.

Valori nutriționale

Două linguri de smântână (aproximativ 30 de grame) au:

Carbohidrați

Smântâna este un aliment bogat în calorii, dar cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt 57 de calorii într-o porție de două linguri, dar doar 1,3 grame de carbohidrați, proveniți din zahărul natural.

Indicele glicemic al smântânii este estimat la aproximativ 56, ceea ce face ca acesta să fie un aliment cu indice glicemic scăzut până la moderat. Însă porția este mică. Încărcătura glicemică a unei porții de 2 linguri este estimată a fi între 0 și 1.

Încărcătura glicemică ia în considerare dimensiunea porției atunci când prezice impactul unui aliment asupra glicemiei.

Grăsimi

Există 5,6 grame de grăsime în două linguri de smântână. Aproape 3 grame sunt grăsimi saturate. Aproximativ 1,3 grame sunt grăsimi mononesaturate, iar 0,2 grame sunt grăsimi polinesaturate.

Smântâna fără grăsimi are zero grăsimi, dar are un număr mai mare de carbohidrați (5 g). Smântâna light are aproximativ 3,4 g de grăsime.

Proteine

O singură porție de smântână nu este o sursă semnificativă de proteine, furnizând sub un gram.

Vitamine și minerale

O singură porție de smântână nu aduce niciun aport substanțial de vitamine sau minerale.

Beneficii pentru sănătate

Smântâna nu aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Cea mai bună variantă rămâne smântâna produsă în mod tradițional.

Iată o privire mai atentă asupra modului în care acest aliment poate ajuta organismul.

Sănătatea inimii

Relația dintre lactatele integrale și sănătatea inimii a fost intens dezbătută. În timp ce USDA recomandă lactatele fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi pentru a reduce aportul de grăsimi saturate, alți experți sugerează că aceasta ar putea să nu fie cea mai bună strategie pentru reducerea riscului de tulburări cardiometabolice.

Unele studii au constatat o asociere inversă între consumul de produse lactate fermentate (inclusiv produse lactate acide) și mortalitatea sau riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, smântâna nu este complet fermentată, deci nu este clar dacă acest beneficiu se aplică.

Sănătatea intestinală

Dacă alegeți smântână care conține culturi vii, puteți beneficia de conținutul probiotic, deoarece conține mai multe tulpini de bacterii benefice.

Consumul de alimente care conțin probiotice ajută la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat, despre care s-a demonstrat că îmbunătățește mai multe domenii ale sănătății, inclusiv sistemul imunitar.

Smântână în dietă

În general, produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi sunt considerate o alegere înțeleaptă pentru persoanele care caută să atingă sau să mențină o greutate sănătoasă.

Unele studii au arătat că o creștere a numărului de porții de lactate cu conținut scăzut de grăsimi la patru sau cinci pe zi poate fi benefică pentru pierderea sau menținerea greutății.

Cu toate acestea, recomandarea se bazează pe faptul că produsele lactate furnizează, de obicei, nutrienți esențiali, cum ar fi calciul și vitamina D. Smântâna, așa cum este consumată în mod obișnuit, nu aduce un aport semnificativ al acestor nutrienți.

Alergii

Cei care au alergie la lapte nu ar trebui să consume smântâna. Simptomele unei alergii la lactate includ erupții cutanate, urticarie, mâncărimi și umflături și pot deveni mai severe, până la probleme de respirație sau pierderea cunoștinței.

Efecte adverse

Smântâna conține lactoză, astfel încât, dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți dezvolta simptome dacă consumați smântână. Acestea includ greață, crampe, gaze, balonare și diaree.

De asemenea, dacă luați un antibiotic, consultați medicul pentru a vedea dacă este sigur să consumați produse lactate pentru că acestea pot interacționa cu anumite antibiotice.

Versiunile integrale ale smântânii pot fi bogate în grăsimi saturate. Dacă vă îngrijorează potențialele efecte adverse ale grăsimilor saturate asupra sănătății, discutați cu un nutriționist. Părerile celor care au studiat potențialele beneficii și dezavantaje ale produselor lactate integrale sunt împărțite.

Tipuri de smântână

În general, găsiți de la smântână cu grăsime integrală (25% grăsime din lapte) până la smântână light (10,5% grăsime din lapte) sau variante fără grăsime. Puteți găsi, de asemenea, smântâni aromatizate cu ingrediente precum arpagic sau ceapă.

Depozitare

Smântâna trebuie păstrată în frigider. Ambalajele au inscripționată o dată limită până la care se poate consuma produsul. Puteți congela smântâna în recipientul original timp de până la șase luni.

Cum se mănâncă

Smântâna este un topping gustos pentru preparate precum cartofii la cuptor, mâncărurile mexicane și alte alimente picante. De asemenea, este o bază perfectă pentru sosuri. În timp ce majoritatea oamenilor asociază smântâna cu mâncăruri sărate, o puteți servi și peste deserturi, cum ar fi clătitele sau papanașii.

Gătitul cu smântână poate fi dificil, deoarece se poate închega la temperaturi ridicate. Dacă o folosiți, de obicei este mai bine să îndepărtați mâncarea de pe foc înainte de a o adăuga.