Mierea îngrașă? Câte calorii are o lingură de miere

Mierea te poate ajuta să-ți echilibrezi dieta dacă știi să o folosești cu cap. E o sursă bună de zahăr natural și aduce câteva beneficii care merită luate în seamă.

Însă când vine vorba de siluetă, este mierea prieten sau dușman? Este posibil ca acest deliciu natural să fie, de fapt, o capcană pentru cei care încearcă să-și țină greutatea sub control? Dacă te-ai întrebat vreodată dacă mierea îngrașă, ai ajuns la locul potrivit. Vom dezvălui adevărul despre miere, zahăr și calorii, și ce efecte ar putea avea toate astea asupra taliei tale.

Calorii și valori nutriționale

O lingură de miere are:

Carbohidrați

Carbohidrații sunt cei care îi dau mierii caloriile, mai precis zahărul. Zahărul din miere e compus aproximativ în proporție de 50% din glucoză și 50% din fructoză. Indicele glicemic al mierii e estimat la aproximativ 60. O linguriță are o încărcătură glicemică de cam 3.5. Dacă vrei un termen de comparație, indicele glicemic al zahărului este 65.

Deci, când vine vorba de impactul asupra nivelului de zahăr din sânge, mierea și zahărul de masă sunt destul de asemănătoare.

Dacă te îngrijorează gestionarea nivelului de zahăr din sânge, aceste informații sunt bune de știut. Practic, mierea nu e neapărat o opțiune mai sănătoasă decât zahărul obișnuit dacă te uiți strict la indicele glicemic și la conținutul de zahăr.

Proteine

Mierea are doar o cantitate infimă de proteine. O lingură de miere conține aproximativ 0.1g de proteine, ceea ce e practic insignifiant când vine vorba de a-ți satisface necesarul zilnic de proteine.

Vitamine și minerale

Mierea conține vitamine și minerale, inclusiv vitaminele B, calciu, cupru, fier, zinc și altele. Acestea provin în principal din sol și din plantele care produc nectar. Calitatea mierii și conținutul său de minerale depind de unde a fost crescută și cum a fost procesată.

În general, mierea mai închisă la culoare are mai multe vitamine și minerale decât cea deschisă. Dar, trebuie să ținem cont de faptul că mierea se consumă de obicei în cantități mici. Asta înseamnă că nu o să te ajute prea mult în a-ți atinge necesarul zilnic de vitamine și minerale.

Deci, în timp ce mierea adaugă un pic de varietate și câțiva micronutrienți la dieta ta, nu te aștepta să-ți satisfacă nevoile zilnice de vitamine și minerale.

Cantitatea zilnică recomandată de miere

Ca orice aliment, un aport excesiv de miere are consecințele sale, mai ales într-o societate care abuzează de consumul de zahăr.

Mierea este un îndulcitor natural. Dar asta nu înseamnă că putem să o consumăm fără limite.

Recomandarea pentru o persoană sănătoasă, fără probleme de greutate și care nu își bazează dieta pe un consum excesiv de zaharuri, ar fi să ia maxim o linguriță mică de miere pe zi. Asta înseamnă aproximativ 7 până la 10 grame de miere.

Un alt factor care poate varia cantitatea zilnică recomandată de miere este exercițiul fizic efectuat, metabolismul fiecărei persoane și dacă suferă de vreo boală sau afecțiune pe care mierea ar putea să o ajute în tratament.

Deci, dacă te gândești să incluzi mierea în dieta ta, fă-o cu moderație și ținând cont de nevoile și particularitățile corpului tău.

Beneficiile consumului de miere

S-a demonstrat că anumite tipuri de miere ar avea potențial terapeutic. Cu toate acestea, când vorbim despre beneficiile pentru sănătate, e important să le echilibrăm cu costul nutrițional, adică un conținut mare de zahăr.

Poate calma tusea

Cercetările sugerează că mierea ar putea ajuta la calmarea tusei. O analiză a șase studii care au abordat tratamentul tusei la copii a descoperit că o lingură de miere suprimă tusea la fel de eficient ca dextrometorfanul—substanța activă antitusivă găsită în Robitussin.

Mierea este adesea recomandată pentru tusea uscată și iritantă. Unul dintre motive este că mierea acționează ca un demulcent, ceea ce înseamnă că creează un strat protector în gât care poate calma iritația și reduce senzația de tuse.

Însă, trebuie să îți amintești că mierea nu e un substitut pentru tratamentul medical profesionist, mai ales dacă tusea este simptomul unei afecțiuni mai serioase sau dacă persistă pentru o perioadă lungă de timp.

Dacă ai o tuse care te deranjează și vrei să încerci o abordare naturală, adăugarea unei linguri de miere într-o ceașcă de ceai cald poate oferi un oarecare ameliorare. Dar, din nou, e important să ții cont de conținutul ridicat de zahăr și calorii dacă consumi mierea în cantități mai mari.

Atenție!

În cazul copiilor sub un an, e bine să eviți complet mierea, din cauza riscului de botulism infantil.

Poate regla tranzitul intestinal

Studiile sugerează că mierea ar putea avea un impact pozitiv asupra tratării sindromului de colon iritabil (IBS). Cercetătorii au concluzionat că fitochimicalele și flavonoidele din miere ar putea ajuta la îmbunătățirea proceselor digestive din organism. Cu toate acestea, până acum, studiile care susțin acest beneficiu sunt limitate ca dimensiune și scop.

De exemplu, un studiu efectuat pe șobolani a arătat că mierea brută a calmat stomacul și a redus simptomele de diaree și constipație. Mierea reduce severitatea și durata diareei virale mai bine decât tratamentul antiviral convențional. Dar acest beneficiu nu a fost replicat la oameni.

Deși există câteva dovezi preliminare care sugerează că mierea ar putea ajuta la reglarea tranzitului intestinal, nu sunt suficiente date concrete pentru a recomanda mierea ca tratament eficient pentru probleme digestive la oameni.

Dacă te confrunți cu probleme de acest tip, cel mai bine ar fi să consulți un medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Poate susține sănătatea reproductivă

Un tip de miere numit Regal Jelly are multiple efecte asupra sănătății aparatului reproductiv la femei. S-a constatat că Regal Jelly reduce simptomele sindromului premenstrual (PMS) și simptomele menopauzei.

Antioxidanții din acest tip de miere ar putea ajuta la reducerea daunelor oxidative asociate cu îmbătrânirea ovarelor. Studiile preliminare pe animale sugerează, de asemenea, că acesta ar îmbunătăți calitatea spermei la bărbați. Deși promițător, acest efect nu a fost încă dovedit la oameni.

Deci, chiar dacă există unele indicii care sugerează că Regal Jelly ar putea avea beneficii pentru sănătatea reproductivă, mai sunt necesare studii pentru a confirma aceste efecte, în special la oameni.

Ajută la vindecarea rănilor

Propolisul, un component al mierii, este format din 50% rășină, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% alte compuși organici. Propolisul suprimă activitatea radicalilor liberi și promovează sinteza de colagen, ambele fiind benefice pentru vindecarea rănilor.

Capacitatea propolisului de a ajuta la vindecarea rănilor a fost sugerată în cazul ulcerelor diabetice de la nivelul picioarelor și anumitor tipuri de acnee. În general, propolisul este considerat a avea proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, ceea ce îl face util în multiple contexte de vindecare.

Poate reduce riscul de cancer

Mierea ar putea suprima dezvoltarea cancerului în mai multe etape ale progresiei bolii. S-a demonstrat că mierea induce apoptoza (moartea celulară) a celulelor tumorale, reduce inflamația și inhibă creșterea tumorii în studii in vitro (în eprubetă).

În cazul studiilor pe oameni, acest beneficiu încă nu a fost dovedit. Deși mierea nu este un tratament eficient pentru cancer în sine, studiile preliminare sugerează nevoia de investigații suplimentare.

Deci, chiar dacă există indicii care sugerează un potențial al mierii în reducerea riscului de cancer, este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare pentru a valida aceste constatări.

Alergii

Mierea nu este un alergen comun. Cu toate acestea, s-au raportat cazuri de anafilaxie cauzate de miere.

Propolisul poate fi un alergen de contact pentru cei implicați în colectarea mierii. Dacă suspectezi o alergie la miere, cel mai bine e să mergi la un medic pentru o evaluare completă.

Chiar dacă mierea nu este în mod tipic o sursă comună de alergii, există totuși riscuri. Dacă ai avut vreodată o reacție alergică la polen sau la alte produse ale albinelor, s-ar putea să fii mai susceptibil la o alergie la miere.

Efecte adverse

Academia Americană de Pediatrie sfătuiește părinții să nu dea miere copiilor în primul an de viață. Mierea este o sursă potențială de spori care pot cauza botulism, o afecțiune gravă la sugari.

Dacă ești sub un regim alimentar cu puțin zahăr sau cu puțini carbohidrați din motive medicale, ar trebui să îți limitezi consumul de miere. Mierea este aproape zahăr pur.

Cu toate că are asociate unele beneficii pentru sănătate, mierea tot crește nivelul de glucoză din sânge și trebuie luată în considerare atunci când calculezi aportul total de carbohidrați.

Tipuri de miere

Există foarte multe soiuri de miere, fiecare provenind de la surse unice de flori sau din condiții climatice diferite. Exemple includ mierea de trifoi, mierea de flori sălbatice, mierea de flori de portocal, mierea de hrișcă, mierea de avocado și mierea de lucernă.

Mierea cumpărată din magazin poate fi brută sau pasteurizată.

  • Mierea brută vine direct din stup și nu este procesată, încălzită sau pasteurizată. Caloriile din mierea brută sunt la fel ca cele din soiurile pasteurizate.
  • Mierea pasteurizată este filtrată și procesată pentru a crea un produs cu aspect limpede, care este mai ușor de ambalat și turnat.

Pasteurizarea poate elimina unele dintre mineralele asociate cu beneficiile pentru sănătate ale mierii. Dacă eticheta alimentară specifică "miere pură", asta înseamnă că nu au fost adăugate alte substanțe în timpul procesării alimentare.

Cum o folosești

Mierea este un îndulcitor versatil și una dintre cele mai bune alternative la zahăr, așa că există nenumărate moduri de a o utiliza în bucătărie. Cu toate acestea, unii bucătari întâmpină dificultăți când gătesc cu miere, pentru că poate fi cam dificil de turnat. Un truc util este să pulverizezi ulei de gătit pe lingură sau pe ceașca de măsurare înainte de a lua miere, astfel încât să alunece ușor și să nu facă mizerie.

Atunci când înlocuiești zahărul granulat cu miere în rețete, e important să ții cont de faptul că mierea are un gust mai puternic, o aciditate mai mare și un conținut mai ridicat de umiditate decât zahărul.

Experții în panificație recomandă utilizarea a aproximativ 120 până la 180 de grame de miere pentru fiecare 200 de grame de zahăr din rețetă.