Hummusul este un preparat din Orientul Mijlociu ce este folosit în mod obișnuit tartinat sau ca sos. În plus, este un aliment popular și reprezintă o alegere bună atunci când vreți să pierdeți în greutate ori pentru a vă menține sănătos.
Caloriile hummusului sunt substanțiale, dar pentru că este făcut din ingrediente nutritive, acesta oferă organismului nutrienți esențiali. Mai exact, atunci când mâncați hummus, îi oferiți corpului grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși și foarte puțin zahăr.
Câte calorii are hummusul
O lingură de 15 grame de hummus are:
- Calorii: 39
- Grăsimi: 2,7 grame
- Sodiu: 72,1 miligrame
- Carbohidrați: 3 grame
- Fibre: 0,9 grame
- Zaharuri: 0,04 grame
- Proteine: 1,2 grame
- Fier: 0,5 miligrame
- Magneziu: 6,8 miligrame
- Zinc: 0,3 miligrame
- Folați: 17 micrograme
Beneficiile humusului pentru sănătate
Hummusul a fost mult timp văzut ca un aliment sănătos datorită ingredientelor sale simple și bogate în nutrienți. Alegerea unui hummus de înaltă calitate sau prepararea acestuia folosind grăsimi nesaturate și ingrediente minime va oferi și mai multe beneficii pentru sănătate.
Bogat în proteine
Năutul este o sursă bună de proteine, iar hummusul poate fi o opțiune bună pentru vegani sau vegetarieni care caută surse alternative de proteine.
Scade riscul bolilor de inimă
Consumul de hummus poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL), reducând astfel riscul de boli de inimă.
Scade riscul de cancer
Consumul regulat de năut poate fi asociat cu un risc mai mic de cancer colorectal și de sân. De asemenea, hummusul conține antioxidanți și compuși antiinflamatori care pot reduce riscul de cancer.
Scade riscul de diabet
Consumul de hummus poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Bogat în fibre
Năutul și semințele de susan sunt surse bune de fibre, iar hummusul poate ajuta la menținerea sănătății intestinale și la prevenirea constipației.
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Hummusul conține calciu și magneziu, minerale importante pentru sănătatea oaselor.
Poate ajuta la pierderea în greutate
Consumul de hummus poate ajuta la menținerea senzației de sațietate, ceea ce poate reduce pofta de mâncare și poate ajuta la controlul greutății corporale.
În general, s-a demonstrat că includerea humusului în dietă reglează nivelul zahărului din sânge după masă, nivelul colesterolului, controlează apetitului și aportul zilnic de alimente în comparație cu alte opțiuni alimentare comune.
Îmbunătățește sănătatea mintală
Tahini, un ingredient principal în hummus, este o sursă bună de triptofan, un aminoacid care ajută la producerea de serotonină, un neurotransmițător care poate îmbunătăți starea de spirit.
Alergii la hummus
Aveți grijă când mâncați hummus dacă sunteți alergic la năut sau susan.
De regulă, hummusul din magazin, este făcut cu ingrediente adăugate, așa că citiți cu atenție eticheta. Năutul este din categoria leguminoaselor, precum soia si alunele, care conțin alergeni obisnuiti. Alergia la năut se datorează unei reacții încrucișate la persoanele care au o alergie la soia, mazăre, linte sau alune.
Așadar, dacă aveți o alergie la oricare dintre aceste alimente sau dacă aveți simptome asociate după ce ați mâncat hummus sau năut, cel mai bine este să consultați un medic și apoi să evitați să le mai consumați.
Hummus în dietă
Mulți oameni își fac griji și se întreabă dacă „îngrășă humusul” atunci când își încep dieta. Acest lucru este total greșit, deoarece humusul poate fi o gustare excelentă pentru a ajuta efectiv la pierderea în greutate.
Acest lucru se datorează faptului că grăsimile mononesaturate vă ajută să pierdeți în greutate - în special grăsimea de pe abdomen.
Vă veți simți mai plin atunci când mâncați grăsimi sănătoase, spre deosebire de cele nesănătoase. În plus, datorită fibrelor din hummus (din năut), vă veți simți sătul mai mult timp - ceea ce este întotdeauna un bonus, indiferent dacă sunteți sau nu la dietă.
In general, o portie standard de hummus este de aproximativ 2 linguri (30 de grame), care furnizeaza in jur de 60-80 de calorii.
Dacă doriți să consumați hummus ca o gustare, 2 linguri pot fi o alegere bună. Dacă doriți să includeți hummusul într-un sandviș sau într-un alt fel de mancare, poate fi necesar să ajustați porția în funcție de necesitățile calorice ale mesei.
De asemenea, trebuie să fiți atenți la caloriile și conținutul de grăsimi din hummusul cumpărat din magazin. Unele hummusuri pot conține aditivi nesănătoși sau prea mult ulei, ceea ce poate crește conținutul de calorii.
Cum se pregătește hummusul
Hummusul este ușor de făcut chiar și acasă. Dacă aveți un blender sau un robot de bucătărie, amestecul durează doar câteva minute. Puteți chiar să îl faceți după gustul dumneavoastră ajustând ingredientele:
- Dacă doriți să reduceți grăsimea din hummus, folosiți mai puțin ulei (sau fără ulei). În schimb, unii bucătari folosesc supă de pui.
- Dacă doriți să reduceți sarea din hummus, clătirea năutului din conservă va reduce semnificativ și sodiul adăugat.
- Pâinea ori pita reprezintă un aliment ce se mănâncă de obicei cu hummus. Pita poate fi sănătoasă și este și o sursă completă de aminoacizi esențiali dacă este făcută din cereale integrale.
- De asemenea, legumele tocate sunt o garnitură grozavă pentru hummus.
- Puteți folosi hummus tartinat pe o lipie sau în sandvișul preferat. Astfel puteți înlocui maioneza sau orice alt sos și să întindeți în schimb un strat subtire de hummus.
- De asemenea, hummusul poate fi folosit și ca un sos, dar ar trebui să-l combinați cu un aliment crocant cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii, cum ar fi țelina verde, ridichiiile sau morcovii.
Una dintre cele mai inteligente modalități de a folosi hummusul este cu ouăle fierte tari. Scoateți gălbenușul și înlocuiți-l cu o lingură de hummus pentru o alternativă savuroasă de ouă umplute.