Clătitele americane (pancakes) de post sunt ușoare, foarte pufoase și sunt făcute cu câteva ingrediente simple pe care, cel mai probabil, le aveți deja prin bucătărie!

Clătite americane de post - rețetă vegană

Noi suntem convinși că vor deveni unul dintre preparatele preferate pentru mic dejun.

Ce le face atât de bune?

Există o mulțime de rețete ușoare de clătite... deci ce face le face tocmai pe acestea atât de bune?

Praf de copt: Interacționează cu lichidele și cu oțetul de mere, iar reacția chimică are ca rezultat clătite aerate, foarte moi, pe care nu te poți abține să nu le devorezi!

Mese rapide: Vestea bună este că aceste clătite se pot congela. Asta înseamnă că în diminețile aglomerate, trebuie doar să scoateți câteva, să le încălziți și sunteți gata cu cel mai gustos mic dejun.

Pot fi personalizate: Cu ingrediente precum sare de mare și zahăr, aceste clătite simple, gata în 30 de minute, sunt dulci și aromate de la sine. Dar puteți adăuga toppinguri/siropuri pentru a le personaliza după bunul plac!

Puteți încerca gem de zmeură, sirop de arțar, frișcă vegană și multe altele – puteți fi cât de creativi vreți!

Când au aparut clătitele

Clătitele datează din epoca neolitică, aproximativ 10.000 de ani î.Hr., epocă în care oamenii coceau pe pietrele fierbinți un amestec creat din semințe măcinate și apă, iar rezultatul era o pâine nedospită destul de asemănătoare cu turtele din zilele noastre.

Ce ingrediente folosim pentru clătitele americane de post

Clătitele americane de post sunt o masă foarte ieftină. Nu există ingrediente sofisticate sau speciale. Mai mult, probabil le aveți deja în cămară.

Lapte de soia: Laptele de soia este de preferat, dar orice alt lapte vegetal, cum ar fi cel de ovăz sau de migdale, va funcționa la fel de bine.

Oțet de mere: Sucul de lămâie este de asemenea bun. Orice acid pe care îl veți folosi va interacționa cu laptele și îl va transforma într-un fel de sana vegetală.

Făină universală: Se poate folosi și făină integrală sau fără gluten. Este important să o cântăriți pentru că dacă folosiți prea multă făină, clătitele vor ieși dense în loc să fie ușoare și pufoase.

Praf de copt: Acest ingredient este secretul clătitelor pufoase!

Sare de mare: Îmbunătățește și a adăuga aromă clătitelor! Se poate folosi și sare obișnuită dacă nu aveți sare de mare.

Zahăr: Cel mai la îndemână este zahărul granulat alb, dar puteți adăuga orice fel de zahăr, sau sirop de artar sau agave.

Unt vegetal: Se poate înlocui cu alte uleiuri precum uleiul de cocos. Nu uitați să folosiți suplimentar pentru tigaie!

Cum se prepară clătitele americane de post

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

Ingredientele sunt pentru 6 clătite.
  • 240 ml lapte de soia sau orice lapte vegetal
  • 2 lingurițe oțet de mere sau suc de lămâie
  • 120g făină universală
  • 1 lingură praf de copt
  • 1/2 linguriță sare de mare
  • 1 lingură zahăr granulat, sau sirop de arțar sau agave
  • 1 lingură unt sau ulei vegan + extra pentru tigaie

Mod de preparare

Aluatul de clătite de post este ușor de făcut și este gata în doar 15 minute.

Apoi, în alte 15 minute, veți avea clătite pufoase și aurii. Singurul inconvenient este că va trebui să vă abțineți să vă înfruptați din ele măcar până adăugați siropul de arțar.

Amestecați laptele vegetal și sucul de lămâie sau oțetul într-un castron mic. Lăsați deoparte aproximativ 5 minute și este gata.

Într-un castron mare, se cerne făina, praful de copt și sarea. În acest fel, clătitele vor fi pufoase.

Adăugați zahărul, untul topit/ulei și sana în ingredientele uscate și, folosind o spatulă, amestecați ușor aluatul până se omogenizează. Este în regulă (și normal) dacă se formează câteva cocoloașe mici.

Încingeți o tigaie la foc mediu și ungeți cu ulei de cocos sau unt vegan.

Turnați aproximativ 50 ml de aluat în tigaie pentru o clătită. Așteptați până când încep să se formeze niște bule deasupra. Se mai lasă să se gătească aproximativ 2-3 minute și apoi se întoarce. Gătiți încă 2-3 minute până când aluatul este ușor rumenit.

Repetați pentru restul clătitelor. Serviți-le fierbinți și stropite cu sirop de arțar deasupra. Bineînțeles că puteți adăuga topping-urile preferate.

Poftă bună!

Hai și tu în comunitatea nostră de Instagram și avem pentru tine cele mai interesante rețete, informații culinare și cele mai apetisante imagini.

Sfaturi pentru cele mai bune clătite americane de post (vegane)

Clătitele sunt foarte simplu de făcut odată ce țineți cont de câteva sfaturi importante.

Utilizați praf de copt activ

Testați praful de copt pentru a vă asigura că este încă activ. Este foarte ușor de testat și este un ingredient cheie pentru a obține clătite frumoase și pufoase!

Nu amestecați prea mult aluatul

Pe bune. Aluatul de clătite amestecat doar până cât este omogenizat este secretul pentru clătitele ușoare și pufoase.

Cerneți ingredientele uscate

Cernerea ingredientelor ajută cu adevărat la obținerea unor cătite pufoase. Dacă nu aveți strecurătoare sau sită le puteți prepara și fără a cerne ingredientele.

Cântăriți ingredientele

Deși clătitele nu necesită o precizie la fel de mare precum un tort, noi vă recomandăm totuși să cântăriți ingredientele pentru a asigura consistența perfectă a aluatului.

Lasați ingredientele umede să ajungă la temperature camerei

Asigurați-vă că toate ingredientele umede sunt la temperatura camerei. Laptele de soia rece nu se amestecă foarte bine.

Dacă nu aveți timp, puteți să îl încălziți puțin în cuptorul cu microunde, astfel încât să fie la temperatura camerei.

Sugestii de servire - Cele mai bune toppinguri pentru clatitele americane de post

Există multe moduri în care se poate savura o clătită.

Acestea sunt doar câteva dintre topping-urile noastre preferate. Puteți folosi unul sau mai multe. Fiți creativi și dați frâu liber imaginatiei.

  • sirop de arțar
  • frișcă vegană
  • unt de arahide
  • chipsuri de ciocolată vegană
  • zahăr și zeamă de lămâie
  • ciocolată vegană, unt de arahide și banane
  • frișcă vegetală și căpșuni
  • dulceață de mango
  • dulceață de zmeură

Puteți adăuga și fructe proaspete. Preferatele noastre sunt căpșunile, dar și zmeura, afinele, murele și feliile de banane se potrivesc perfect cu acest desert.

Depozitare și reîncălzire

Clatitele americane de post se pot ține la frigider, într-un recipient ermetic, sau acoperite cu folie de plastic, timp de 4-5 zile.

Se reîncălzesc în cuptorul cu microunde. Nu uitați să adăugați dulceață sau sirop de arțar deasupra înainte de a le mânca!