Cât de sănătos este caju

Caju este sărac în zahăr și bogat în fibre, grăsimi sănătoase pentru inimă și proteine ​​vegetale.

De asemenea, caju este o sursă bună de cupru, magneziu și mangan - nutrienți importanți pentru producerea de energie, pentru imunitate, pentru sănătatea creierului și a oaselor.

Ce este smântâna de caju?

Smântâna de caju este o cremă de consistența iaurtului, care poate avea o ușoară granulație, dar în mod surprinzător are doar o aroma fină caju.

Pentru a obține acest sos delicios, trebuie doar să lăsați nucile caju la hidratat peste noapte. Crema devine cu adevărat magică dacă o îndulciți cu curmale sau o aromatizați cu puțin suc de lămâie.

Smântâna de caju ușor îndulcită poate înlocui cu succes frișca pentru deserturi. Versiunea neîndulcită poate adăuga cremozitate supelor de legume, poate fi un dressing delicios pentru legume sau cereale și poate avea chiar dublă întrebuințare (cu câteva îmbunătățiri minore), ca sos pentru legume crude sau chipsuri.

Ce gust are smântâna de caju?

Surprinzător, smântâna de caju nu are un gust de caju. Gustul rețetei de bază este un amestec de arome: 10% nuci, 30% unt și 60% parfum de vanilie.

Este greu să-i definești gustul exact, mai ales că o poți condimenta exact cum vrei. Cu un strop de suc de lămâie, devine o cremă asemănătoare cu smântâna. Cu câteva curmale (sau sirop de arțar) și puțin extract de vanilie, este o frișcă pentru desert cu mireasmă incredibilă.

Ideea este că, până și rețeta de bază garantează o smântână delicioasă.

Este smântâna de caju mai sănătoasă decât smântâna clasică (din lapte)?

Din punct de vedere nutrițional, smântâna de caju este un aliment bogat în calorii și grăsimi, la fel ca smântâna clasică. Dar cea mai mare parte a grăsimii din nuci este de tipul nesaturat, mai sănătos pentru inimă, în timp ce smântâna din lapte este o sursă semnificativă de grăsimi saturate.

Cum să faci acasa smântână de caju

Smântână de caju este incredibil de ușor de făcut. Caju-ul crud este înmuiat în apă pentru cel puțin o oră, dar de preferat, peste noapte. Dacă vreți cremă de caju îndulcită, adăugă și o curmală. Apa în care au fost înmuiate se aruncă, iar caju-ul hidratat se amestecă cu apă proaspătă și puțină sare.

Crema rezultată trebuie să fie catifelată, cu o consistență asemănătoare iaurtului și poate fi păstrată la frigider până la o săptămână.

Cât timp și de ce ar trebui să hidratați caju

Rețetele de smântână de caju variază foarte mult în ceea ce privește sfaturile despre hidratarea nucilor. Prin înmuierea în apă rece (mai degrabă decât în apă fierbinte, după cum se sugerează în alte rețete) veți obține o cremă cu gust mai fin, ideală pentru a fi transformată în frișcă sau chiar în sos de brânză. Hidratarea înmoaie caju, iar acest lucru garantează obținerea unui sos catifelat.

Cu cât caju este hidratat mai mult timp, cu atât mai cremoasă va fi smântâna! O oră este minim, ideal este să fie lăsat peste noapte. Atunci când este hidratat corespunzător, caju ar trebui să se despartă atunci când îl strângeți între două degete.

Aruncați apa în care au fost înmuiate ingredientele. În timpul procesului se elimină acidul fitic și inhibitorii de enzime din caju, făcând crema mai gustoasă și mai ușor de digerat.

Cum să transformi smântâna de caju în sos vegan cu brânză, sos vegan Alfredo și frișcă vegană

Dacă vă întrebați ce altceva puteți face cu acest sos minunat de caju în afară de a-l mânca pe pâine, trebuie să va spunem că posibilitățile sunt multiple.

Puteți folosi acest sos aproape oriunde ați folosi smântână ca garnitură sau sos, dar poate fi și un înlocuitor pentru alte produse lactate precum brânza și untul.

Iată câteva idei:

  • Adăugați fulgi de drojdie uscată inactivă, suc de lămâie și un praf de piper cayenne pentru un sos de brânză
  • Adăugați usturoi tocat, amestecați din nou până la omogenizare și apoi adăugați paste linguine fierte pentru un sos Alfredo vegan.
  • Transformați crema de caju în dressing Cezar vegan cu usturoi tocat și drojdie uscată inactivă, suc de lămâie și piper negru
  • Pasta de caju îndulcită poate fi răcită și apoi bătută ușor cu un blender pentru o alternativă vegană la frișcă

De ce punem curmale pentru îndulcire?

Puteți îndulci crema de caju cu o varietate de îndulcitori lichizi, în funcție de dieta pe care o urmați.

Zahărul granulat este adesea omis de vegani din cauza procesării, iar multe persoane evită mierea.

Siropul de arțar este o opțiune grozavă, dar schimbă și gustul preparatului, care va avea și o aroma ușoară de arțar.

Cel mai simplu este să folosiți una sau două curmale pentru îndulci smântâna și veți obține o frișcă vegană delicioasă.

Ce să faceți cu pasta de caju

Crema de caju de bază, neîndulcită, fără brânză este unul dintre preparatele pe care este bine să le aveți la îndemână.

Se poate folosi pe pâine prăjită în loc de unt sau într-un sandviș sau un wrap în loc de maioneza.

Merge perfect și cu fulgi de ovăz sau se poate adăuga în piureul de cartofi pentru aromă și cremozitate.

Se poate folosi în omletă sau în smoothie-ul de dimineață. Se poate chiar congela, iar cuburile pot fi transformate într-un milkshake vegan cremos, cu ajutorul unui pahar de lapte de caju.

Ingrediente pentru smântâna de caju

  • Caju crud
  • Apă
  • Sare

Variații de arome pentru smântâna de caju

Iată câteva modalități în care puteți adăuga aromă rețetei de bază pentru smântână de caju.Puteți adăuga doar unul sau mai multe, în funcție de preferințe!

Important este să adăugați câte puțin și apoi să gustați din când în când pentru a fi siguri că obțineți aroma pe care o doriți.

Opțiuni savuroase

  • usturoi
  • suc de lămâie sau lime
  • ceapă deshidratată
  • pudră de usturoi
  • mărar

Opțiuni dulci

Cum se determină corect proporția dintre caju și lichid (apă)

Cel mai bun raport dintre caju și lichid depinde de modul în care folosiți smântâna de caju.

În funcție de gros vreți să fie sosul, iată raportul recomandat pentru 135 de grame de caju crud.

Smântână de caju foarte groasă

  • Folosită pentru: Sos sau ca cremă în deserturi
  • Raport: 135g caju, 80 ml apă

Smântână groasă de caju

  • Folosită pentru: Sos, ca ingredient în mâncăruri, adăugată în supe, curry și sosuri de paste
  • Raport: 135g caju, 120 ml apă

Smântână de caju semi-groasă

  • Folosită pentru: Sos sau ingredient în mâncare, adăugată în supe, curry și sosuri de paste
  • Raport: 135g caju, 180 ml apă
De reținut

Dacă utilizați o cană de blender mică (1 litru sau mai mică), puteți face o smântână de caju groasă sau foarte groasă.

Dar dacă aveți un recipient mai mare pentru blender (1,5 - 2 litri), va fi foarte dificil să faceți acest lucru – aveți nevoie de cel puțin 120 ml apă pentru 135 de grame de caju.

De asemenea, rețineți că smântâna de caju se îngroașă destul de mult pe măsură ce stă în frigider.

La ce folosim smântâna de caju

Odată ce ai făcut smântâna, posibilitățile sunt nesfârșite. Iată câteva utilizări:

  • Adaugă smântâna peste musli - Dacă îți place ca musli-ul să fie gros și consistent, și nu vrei să folosești iaurt sau alte lactate, încearcă să folosești smântână de caju.
  • Ca topping pentru fructe de pădure sau alte fructe proaspete
  • Sos cremos pentru paste – Smântâna de caju va da un plus de savoare sosurilor pentru paste, datorită aromelor sale fine
  • Se adaugă în supe sau tocane
  • Ca sos dulce pentru felii de măr - Adăugați niște scorțișoară, ghimbir sau cardamom (sau o combinație a tuturor celor trei) peste smântana de caju și apoi o puteți folosi ca un sos pentru felii de mere sau pere.
  • Dressing pentru legume - Crema de caju este perfectă pentru legumele care se servesc cu sosuri cremoase de brânză.

Cum se păstrează smântâna de caju și cum se congelează?

Cum se păstrează

Păstrați crema de caju într-un borcan de sticlă la frigider timp de până la o săptămână.

Cum se congelează

Se toarnă într-un recipient sigur pentru congelator și se păstrează timp de 4 până la 6 luni. Se dezgheață în frigider. Textura devine puțin groasă, dar gustul este încă grozav. Amestecați bine înainte de utilizare.

Rețeta de smântâna de caju

Preparare 5 minute
Timp total 5 minute

Ingrediente

Rețeta de bază

  • 135 grame caju crud, nesărat
  • 120-180 ml apă (vezi mai sus proporția de apă )
  • 1/4 linguriță sare de mare

Opțiuni de arome savuroase (alegeți una sau mai multe)

  • usturoi
  • suc de lămâie sau lime
  • ceapă uscată
  • pudră de usturoi
  • mărar

Opțiuni de arome dulci (alegeți una sau mai multe)

  • scorțișoară
  • sirop de arțar sau nectar de agave
  • curmale
  • vanilie

Variații ale rețetei

Varianta 1:Pentru smântâna de caju, varianta clasică:

  • 135 grame caju crud, nesărat
  • 120-180 ml apă (vezi mai sus proporția de apă )
  • 1/8 linguriță sare kosher
  • 1 linguriță suc de lămâie proaspăt stors

Varianta 2: Pentru smântână de caju îndulcită:

  • 135 grame caju crud, nesărat
  • 1 curmală uscată, fără sâmburi
  • 120-180 ml apă (vezi mai sus proporția de apă )
  • 1/8 linguriță sare kosher

Varianta 3: Pentru smântână de caju cu aromă de brânză:

  • 135 grame caju crude, nesărate
  • 120-180 ml apă (vezi mai sus proporția de apă )
  • 1 lingură drojdie inactivă
  • 1 linguriță suc de lămâie proaspăt stors

Varianta 4: Smântână de caju cu usturoi

  • 135 g caju crud
  • 120 – 180 ml apă (vezi mai sus proporția de apă )
  • 2 căței de usturoi, tocați mare
  • 1/2 linguriță sare de mare + mai mult, după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1/2 linguriță praf de ceapă

Mod de preparare

Hidratați caju: Puneți caju (și curmalele, dacă folosiți) într-un bol mediu și adăugați 500 ml de apă. Puneți deoparte descoperit la temperatura camerei timp de 10 până la 12 ore. Nucile caju sunt gata când se despart atunci când sunt apăsate între două degete.

Scurgeți apa în care a stat caju-ul și adăugați apă proaspătă. Adăugați caju-ul scurs bine (și curmale, drojdie inactivă, sau lămâie, sau usturoi, sau alte ierburi dacă folosiți), 120-180 ml apă și sare într-un blender.

Amestecați bine, pană când pasta se omogenizează complet, aproximativ 3 minute.

Depozitare sau utilizare: Utilizați imediat sau transferați într-un recipient ermetic și lăsați-l la frigider până la 1 săptămână.

Calorii și valori nutriționale

Smântâna de caju are 878 calorii / rețetă.

  • Calorii

    878kcal

  • Proteine

    27g

  • Carbohidrați

    82g

  • Zaharuri

    30g

  • Fibre

    12g

  • Grăsimi

    57g

  • Grăsimi saturate

    10g

  • Sodiu

    613mg

  • Potasiu

    1402mg

  • Vitamina A

    3367IU

  • Vitamina C

    94mg

  • Calciu

    155mg

  • Fier

    11mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Ce trebuie să mai știi despre smântâna de caju

Pot folosi caju prăjit în loc de caju crud?

Nu se poate folosi caju prăjit din două motive

  1. Caju crud are o aromă neutră, ceea ce îți dorești în smântâna de caju; caju prăjit are o aromă care va schimba gustul preparatului final.
  2. Atunci când nucile de caju crude sunt hidratate, acestea se îngroașă și se comportă ca agenți de îngroșare puternici. 

Ce fel de blender să folosesc pentru a face smântână de caju?

Un blender de mare putere este cea mai bună alegere.

Deși puteți face cremă de caju într-un robot de bucătărie, aceasta nu va deveni la fel de netedă ca într-un blender de mare putere.

De asemenea, va dura mai mult până se amestecă.

Poți încălzi crema de caju?

Crema de caju rezistă foarte bine la încălzire și coacere - fără să se taie - așa că o puteți folosi aproape oriunde.

Peste tacos sau cartofi copți! În quesadilla sau un sandviș în loc de brânză!

Cum să folosești smântâna de caju

Avantajul, în ceea ce privește smântâna de caju este versatilitatea, mai ales când aveți atât de multe variații de arome din care să alegeți.

Mai jos este un rezumat al modalităților prin care puteți încorpora smântâna de caju în alimentația zilnică.

  • Dressing peste legumele coapte
  • Faceți un sos cremos de paste.
  • O alternativă la smântână. Pentru a obține acel gust caracteristic de smântână, adăugați puțin oțet de mere la rețeta de bază.
  • Alături de cereale
  • Adăugați în piureul de cartofi, supe sau paste pentru un plus de savoare.
  • Pe post de sosuri sau crème tartinabile. Servește crema de caju ca sos pentru quesadilla, în burritos sau tacos.
  • În preparatele la cuptor. Înlocuiți smântână din lapte cu cremă de caju în rețetele de legume gratinate sau budinci.
  • Cu fulgi de ovaz sau terci. Adăugați smântână de caju în fulgi de ovăz gătiți pentru un real răsfăț la micul dejun.
  • O alternativă la maioneză. Utilizați smântână de caju pe post de cremă tartinabilă în sandvici sau în wrap-uri.