Chiftele de post în 7 rețete care îți lasă apă în gură
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Atunci când aveți poftă de ceva bun, dar nu știți ce să alegeți, vă spunem noi: chifteluțele de post sunt cea mai bună variantă! Fie ca gustare sau ca fel principal însoțite de o garnitură, vă vor face să vă bucurați de alegerea dumneavoastră!

Mai mult decât atât, aduc numai beneficii: chiftele de post sunt hrănitoare, se pot face din absolut orice, de la cartofi, năut și până la avocado, dovlecei, morcovi, vinete, mazăre, broccoli și nu numai!

Puteți folosi ingrediente pe care le aveți în casă și cu care nu știți ce să faceți. Sau puteți alege în funcție de preferințe! Un singur lucru ar fi de notat aici: să nu uitați să adăugați condimentele necesare pentru că ele oferă gustul clasic de chiftea.

Iar. de departe, avantajul numărul 1 al chiftelelor de post este că se prepară foarte repede. Și, cu toate că rețeta clasică implică prăjirea, ce le face să fie cu adevărat delicioase, puteți opta să le coaceți pe foaie de copt la cuptor. Vor fi puțin mai uscate, dar la fel de bune!

Cum gătim chiftelele de post

Chiftelele de post pot fi prăjite, sotate, coapte, fierte, la grătar sau gătite în sos de roșii (marinate). Este doar o chestiune de preferințe.

Cea mai comună metodă de a găti chiftele de post este o combinație de prăjire și coacere. După ce se dă o formă chiftelelor, se prăjesc câteva minute în ulei de măsline într-o tigaie încinsă, doar până capătă o crustă. Apoi, se coc la cuptor pentru 20-30 de minute până sunt complet făcute. Acea crustă nu este doar delicioasă, dar ajută și ca acestea să rămână închegate.

Din ce sunt făcute chiftele de post

Există multe modalități de a face chiftele fără carne folosind diferite tipuri de cereale, legume, fasole și leguminoase.

Pentru a obține textura “cărnoasă” perfectă, este indicat să se folosească o combinație de ciuperci și năut. Astfel, se va crea o textură grozavă și vor fi și suficient de umede pentru a fi coapte fără să se usuce vreun pic.

De ce se pot destrăma chiftelele de post?

De obicei, atunci când chiftelele nu sunt bine închegate, liantul este problema. Majoritatea rețetelor de chifteluțe presupun utilizarea pesmetului.

Dar nici prea mult pesmet nu este indicat și nici prea puțin pentru că nu va fi un aluat omogen, care să reziste fără să se destrame.

Cum procedăm pentru a nu se împrăștia chiftelele de post

O soluție pentru asta ar fi să folosiți cartofi sau orice combinație de cereale, cum ar fi orez sau quinoa, pesmet, griș sau făină.

Pot fi adăugate și semințe de chia pentru ca aluatul să fie legat. Indiferent de ingredientele pe care le alegeți, asigurați-vă că aceste componente vă vor ajuta să faceți chifteluțe delicioase care nu se împrăștie în tavă.

Rețete de chiftele de post

Iată câteva rețete de chiftele vegetariene sau de post ce se pot face rapid.


1.

Chiftele de post cu vinete și ciuperci

Ingrediente

  • pulpa de la 3 vinete medii, mărunțită
  • 6 ciuperci Champignon, mărunțite
  • 3 căței de usturoi, pisați
  • 2 linguri semințe de susan
  • aproximativ 4 linguri de făină
  • 2 linguri de tărâțe de psyllium (sau pesmet)
  • 2 linguri de mărar, tocat
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de sumac
  • 1/2 linguriță de chimion
  • sare și piper, după gust
  • un strop de ulei

Mod de preparare

Pentru început, trebuie mărunțite pulpa de vinete și ciupercile.

Apoi se pun 2 lingurițe de ulei într-o tigaie și se călesc vinetele, ciupercile, usturoiul, condimentele și mărarul. Și este indicat să acoperiți tigaia cu un capac, lăsându-le la foc mediu pentru aproximativ 7 minute, amestecând din când în când. Iar pentru încă 5 minute se lasă apoi la călit fără capac.

După aceea, se transferă această compoziție într-un bol sucifient de mare, se adaugă făina de năut/orez, susanul, tărâțele de psyllium măcinate și se amestecă până rezultă un aluat omogen.

Din nou, se încinge o tigaie unsă cu ulei, se tapetează cu puțină făină și se prăjesc chiftelele în jur de 2-3 minute pe fiecare parte până se rumenesc. Iar la final, se așează pe o farfurie pe care se pun șervețele sau proasoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.


2.

Chiftele de post din cartofi cruzi

Ingrediente

  • 5 cartofi medii
  • 3 căței de usturoi
  • 1-2 linguri făină
  • pătrunjel verde
  • sare/piper după gust

Mod de preparare

Se curăță cartofii, se dau prin răzătoarea cu găuri mari, apoi se lasă puțin la scurs.

Se pun într-un bol, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și usturoiul pisat și se condimentează. În funcție de cum este aluatul de subțire, se pune făină până se leagă și apoi se amestecă până devine un aluat omogen.

Următorul pas este să luăm câte puțin din compoziție, să le formăm în mâini și să le dăm prin făină.

La final, se prăjesc în uleiul bine încins și se scot tot pe șervețele. Se pot servi atât calde, cât și reci.


3.

Chiftele de post din cartofi fierți

Ingrediente

  • 600 g de cartofi fierți
  • 8 căței de usturoi
  • 2 linguri de făină
  • pesmet
  • sare/ piper, după gust
  • mărar

Mod de preparare

Se fierb cartofii cu coajă, apoi se lasă la răcit și se curăță. Se zdrobesc bine cu un pasator (chiar se pot pasa) sau se dau prin răzătoare când sunt calzi.

Se amestecă cu usturoiul zdrobit, sarea, piperul, mărarul tocat mărunt, 2 linguri de pesmet și tot 2 linguri de făină.

Se va forma un aluat omogen din care se vor forma biluțele de chiftele între mâini apoi se vor aplatiza. Se dau prin pesmet și se prăjesc pentru câteva minute în ulei încins.

Ca și la alte rețete de chiftele se scot pe farfurie, pe servețele pentru a îndepărta excesul de ulei.


4.

Chiftele de post cu orez si cartofi, la cuptor

Ingrediente

  • 6 cartofi
  • 50 g de orez
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de pesmet
  • o legătură de pătrunjel
  • 4 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare/piper

Mod de preparare

Cartofii se fierb în coajă, apoi se lasă la răcit. Separat, se pune la fiert și orezul și se ia de pe foc atunci când arată ca un pilaf.

Morcovul se curăță de coajă, se dă prin răzătoare, iar ceapa se toacă pe cât se poate de mărunt. Într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei, se călesc morcovul și ceapa, apoi se adaugă apă cât să le acopere și se lasă la foc mic până se va evapora.

Într-un castron mare, se zdrobesc cartofii sau se dau prin răzătoare, apoi se amestecă cu orezul, legumele, pesmetul, verdeața și condimentele.

Chifteluțele pe care le formați se așează apoi pe o hârtie de copt, într-o tavă și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute până se rumenesc. În funcție de tipul de cuptor, le puteți întoarce pentru a căpăta o crustă aurie pe ambele părți.


5.

Chiftele de post cu cartofi si ciuperci

Ingrediente

  • 2 cartofi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 cepe
  • un praf piper
  • 80-90 grame de ciuperci
  • 2 linguri de orez
  • 3 linguri de făină
  • un praf sare
  • ulei
  • un praf de boia

Mod de preparare

Pentru această rețetă, cartofii se curăță și se fierb fără coajă. Separat, se fierbe și orezul, iar ceapa se călește puțin, până își schimbă culoarea și devine aurie.

Apoi, cartofii fierți se scurg bine de apă, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat mărunt și ciupercile date prin mașina de tocat. Atunci când compoziția este omogenă, se adaugă sare, piper și boia după preferințe.

Chifteluțele se formează în palme, apoi se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins. Se scot pe un platoul acoperit cu prosoape de hârtie pentru a se scurge de ulei și se servesc calde împreună cu alte garnituri.


6.

Chiftele de post cu dovlecei

Ingrediente

  • 2 dovlecei (sau zucchini)
  • 1 morcov mediu
  • 1 ceapă
  • 1/2 legătură de mărar
  • 2-3 linguri de făină
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit
  • sare, piper, după gust

Mod de preparare

Dovlecelul se spală bine, fără a-l curăța de coajă, apoi se dă prin răzătoare și se lasă la scurs bine într-o sită pentru a înlătura excesul de apă. Puteți adăuga un praf de sare peste acesta.

Dacă vi se pare că nu este îndeajuns de scurs, îl puteți stoarce bine cu mâinile și apoi să îl puneți într-un castron. Și vă sugerăm asta, deoarece dovlecelul conține foarte multă apă și veți avea nevoie de mai multă făină pentru aluat. Ceea ce n-ar fi bine, pentru că făina poate schimba și gustul chifteluțelor, dar în egală măsură, poate provoca și dureri de stomac.

Următorul pas este ca usturoiul, ceapa și morcovul curățate și spălate să fie date prin răzătoare. Împreună cu mărarul tocat se adaugă în castron peste dovlecel. Apoi, se pun făina, sarea, piperul și boiaua de ardei (dulce sau picantă, în funcție de aroma pe care doriți să o aibă chifteluțele dumneavoastră).

Toată compoziția se amestecă bine și se formează chifteluțele, care se prăjesc în ulei încins, la foc mediu. Atenție, pentru chifteluțele de dovlecei nu aveți nevoie de foarte mult ulei pentru prăjit.

După ce s-au rumenit pe ambele părți, le puteți așeza pe o farfurie pe care ați pus șervețele de bucătărie. Și cu siguranță, sunt bune de servit calde!


7.

Chiftele de post cu soia

Ingrediente

  • 100 g de soia granule
  • 1 cartof
  • 2 linguri de făină albă
  • 5 căței de usturoi
  • 3 linguri de apă
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper, după gust
  • 1/2 linguriță de boia
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

În primul rând, se pun granulele de soia la fiert, cu sare și piper, în jur de 30 de mine. Apoi se lasă la scurs, pentru a nu rămâne apoase (se pot stoarce chiar și cu mâna).

Într-un bol, se pun usturoiul pisat, cartoful curățat și dat prin răzătoare, sare, piper, boia, ulei și apă. Se adaugă soia și făina și se amstecă foarte bine până când compoziția devine omogenă.

Înainte de a face chiftele, trebuie să vă umeziți mâinile cu apă rece, apoi veți forma biluțe sau le veți aplatiza între palme și le prăjiți până devin aurii. La fel, le scoateți pe o parfurie cu șervețele pentru a absorbi excesul de ulei.

Acest tip de chifteluțe se pot servi, cu muștar, ketchup, sos se usturoi sau pot fi marinate în sos de roșii.

Un lucru este cert: orice tip de chifteluțe veți alege din aceste rețete vor fi delicioase pentru că sunt făcute din legume!

Cu ce se pot servi chiftelele de post

Orez - o garnitură simplă, perfectă pentru o masă sățioasă.

Cartofi prăjiți – delicioși la prânz sau cină, vor fi alegerea cea mai bună lângă chiftele din legume.

Sparanghel prăjit – chiar dacă este foarte bun lângă friptură, pește sau pui, merge și cu chifteluțe, mai ales pentru o cină ușoară.

Broccoli sotat – savuros cu piure de cartofi sau cartofi prăjiți, dar și cu chiftele pentru o masă foarte sănătoasă.

Fasole verde sotată cu usturoi - această rețetă este foarte simplă, aveți nevoie doar fasole verde, ulei de măsline și usturoi tocat, însă va fi un fel de mâncare aromat mai ales dacă alegem să punem pe farfurie și chifteluțele din legume.

Spaghete - se realizează la fel de simplu, tot din usturoi tocat, sare, piper negru și fulgi de chili roșu, ce vor face ca spaghetele dumneavoastră simple să fie savuroase. Și câteva chiftele lângă vor fi delicioase!