Această rețetă de macrou cu cartofi și sos de usturoi este ușor de făcut, sănătoasă și plină de gust. Ideală pentru oricine vrea o masă rapidă și echilibrată.

Macroul este un pește foarte sănătos. Are un conținut ridicat de omega-3, care ajută la sănătatea inimii și a creierului. E mai ieftin decât somonul, dar la fel de bun din punct de vedere nutritiv. Spre deosebire de alte specii de pești, macroul are un nivel scăzut de mercur, ceea ce îl face sigur pentru consum frecvent. În plus, este un pește accesibil, ușor de găsit, congelat, în orice supermarket.
Cartofii completează perfect această rețetă. Sunt sățioși, versatili și merg de minune cu peștele. În loc să-i prăjești, îi vei coace la cuptor cu puțin ulei de măsline și condimente. Așa devin crocanți la exterior și moi în interior, fără să absoarbă prea mult ulei. Dacă vrei să reduci timpul de coacere, poți să-i fierbi ușor înainte, vreo 5-7 minute, și apoi să-i bagi la cuptor.
Sosul de usturoi este punctul forte al preparatului. E cremos, aromat și adaugă un plus de savoare peștelui și cartofilor. Spre deosebire de maioneza clasică cu usturoi, aici folosim iaurt grecesc. Este mai ușor, mai sănătos și are un gust echilibrat. Dacă vrei să-i dai un plus de prospețime, poți adăuga și puțin mărar sau zeamă de lămâie.
Această rețetă este ideală pentru zilele în care nu ai chef să petreci mult timp în bucătărie, dar vrei totuși o masă bună.
Ingrediente
Pentru pește și cartofi
- 2 bucăți de macrou proaspăt sau congelat
- 4 cartofi medii
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- Zeama de la o jumătate de lămâie
Pentru sosul de usturoi
- 4 căței de usturoi
- 150 grame iaurt grecesc
- 1 linguriță muștar
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
Spală macroul și șterge-l bine cu un șervețel de bucătărie. Dacă folosești pește congelat, lasă-l la dezghețat în frigider cu câteva ore înainte. Taie cartofii cuburi medii sau felii groase.
Gătirea cartofilor
Pune cartofii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Adaugă ulei, sare, piper, boia și cimbru. Amestecă bine. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-35 de minute.
Gătirea macroului
Așează macroul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presară sare, piper și stropește-l cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Pune tava în cuptor, lângă cartofi, și coace timp de 20-25 de minute.
Prepararea sosului de usturoi
Pisează usturoiul și amestecă-l cu iaurtul, muștarul, uleiul de măsline, sarea și piperul. Omogenizează bine.
Servirea
Scoate macroul și cartofii din cuptor. Așază-le pe farfurie și pune sosul de usturoi alături. Se poate adăuga salată verde pentru un plus de prospețime.