Budinca de tapioca este un desert clasic ce conține perle mici de tapioca, lapte, zahăr, ouă și esență de vanilie. Se pregătește în doar 30 de minute și este un deliciu perfect ca desert, dar și ca mic dejun.

Budincă de tapioca - ce este și cum se prepară

Ce este budinca de tapioca

Tapioca este un amidon provenit din rădăcinile plantei de manioc, originară din Brazilia. Mai exact, tapioca este ceea ce rămâne atunci când faci făină de manioc din rădăcina de manioc. Portughezii au adus-o pe corăbiile lor și au răspândit-o în toată Africa, Asia și Indiile de Vest.

Tapioca poate lua mai multe forme, dar perlele mici sunt cele ce se folosesc pentru a face budinca de tapioca. Perlele de tapioca sunt de obicei opace atunci când sunt crude, dar devin moi și translucide atunci când sunt gătite.

Bilele mai mari de tapioca sunt popularele boba ce se găsesc în băuturile boba și în ceaiul cu bule din toată Asia de Sud-Est, iar acum din întreaga lume, inclusiv din România.

Nu toate perlele de tapioca sunt făcute la fel. De ce? Pentru că tapioca vine în diferite mărimi și forme, culori și texturi. Pentru această budincă, este bine să căutați perlele de tapioca mici, nefierte.

Rețeta de budincă de tapioca

Gătire 30 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 90 de grame de tapioca cu perle mici
  • 700 de mililitri de lapte
  • Un sfert de linguriță de sare
  • Două ouă mari
  • 100 de grame de zahăr
  • O linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Amestecați tapioca, laptele și sarea într-o tigaie la foc mediu spre mare. Amestecați până când compoziția ajunge la punctul de fierbere. Reduceți focul și gătiți la cea mai mică temperatură posibilă, fără să acoperiți tigaia, adăugând zahărul treptat, până când perlele de tapioca se umflă și budinca se îngroașă.

În funcție de tipul sau marca de tapioca pe care o folosiți și dacă ați înmuiat în prealabil perlele de tapioca, așa cum este recomandat pe unele ambalaje, timpul de fierbere poate varia între 5 și 45 de minute, la o temperatură foarte mică.

Atenție! Este important să amestecați din când în când, pentru ca perlele de tapioca să nu se lipească de fundul cratiței.

Separat, într-un castron, bateți ouăle. Apoi, adăugați o parte din tapioca fierbinte, amestecând foarte încet, pentru a egaliza temperatura celor două compoziții, cu scopul de a evita gătirea ouălor.

Adăugați încet amestecul rezultat la tapioca din tigaie. Măriți focul la mediu și amestecați timp de câteva minute până când obțineți o budincă groasă.

Atenție! Nu lăsați amestecul să fiarbă. Altfel, crema de ouă cu tapioca se va închega. Lăsați budinca să se răcească timp de un sfert de oră. Amestecați esență de vanilie.

Serviți budinca fie caldă, fie rece, după cum preferați.

Tips & Tricks

Citiți instrucțiunile de pe pachetul de tapioca pe care îl cumpărați. Unele pachete de tapioca cu perle mici necesită o înmuiere peste noapte în apă. Dacă pachetul are această cerință, reduceți cantitatea de lapte din rețetă de la 700 de mililitri la 600 de mililitri.

Sfaturi și trucuri pentru cea mai bună budincă de tapioca

Dacă doriți să faceți o budincă de tapioca mai ușoară și mai pufoasă, dar totuși bogată, separați ouăle. Folosiți gălbenușurile de ou pentru a le amesteca mai întâi în tigaia cu tapioca.

Odată ce budinca se îngroașă, bateți albușurile într-un bol separat până când se formează o spumă tare. Luați tigaia cu budincă de tapioca de pe foc și încorporați albușurile bătute în budincă. Apoi, lăsați budinca la răcit și adăugați esența de vanilie.

Pentru ca budinca de tapioca să nu iasă prea lichidă, asigurați-vă că folosiți lapte integral. Grăsimea din lapte este necesară pentru a obține o textură cremoasă.

Pentru o textură mai groasă, gătiți perlele de tapioca puțin mai mult decât este indicat pe ambalaj. Perlele absorb lichidul și astfel puteți obține o budincă frumoasă și groasă.

Păstrați temperatura scăzută și continuați să amestecați în timp ce gătiți pentru a evita arderea și pentru ca perlele de tapioca să se gătească simultan.

Nu uitați să amestecați ouăle cu o parte din budinca de tapioca fierbinte înainte de a le adăuga la restul compoziției din tigaie. Altfel, ouăle se vor găti.

Un alt aspect pe care trebuie să îl luați în considerare este acela că budinca de tapioca se va îngroșa mai mult pe măsură ce se va răci, așa că o veți putea servi răcită direct din frigider dacă preferați o budincă mai densă.

Cum puteți modifica rețeta clasică de budincă de tapioca

Budincă de tapioca cu mango
Budincă de tapioca cu bucăți de mango proaspăt

Pornind de la rețeta clasică de budincă de tapioca puteți face unele modificări, astfel încât să obțineți numeroase variante ale acestui preparat, după propriul gust.

  • pentru o versiune fără lactate, puteți înlocui laptele cu lapte de cocos sau un alt lapte vegetal.
  • puteți găti această budincă fără ouă sau folosind un singur ou în loc de două. Pentru o versiune cu ciocolată, tot ce trebuie să faceți este să adăugați în budinca fierbinte pudră de cacao și/sau fulgi de ciocolată.
  • dacă vă plac stafidele aurii sau brune ori alte fructe uscate, cum ar fi ananas, curmale, merișoare și altele, le puteți amesteca în budinca de tapioca fierbinte, la finalul procesului de gătire.
  • puteți orna budinca de tapioca folosind puțină scorțișoară măcinată, fulgi de nucă de cocos prăjită, nucșoară proaspăt rasă sau fructe proaspete cum ar fi banane, mere, afine, zmeură ori fructe confiate, cum ar fi caise, curmale, merișoare, stafide, ananas și așa mai departe.

Cum se păstrează budinca de tapioca

În cazul în care ați făcut prea multă budincă de tapioca, nu vă îngrijorați. Acest preparat este foarte ușor de păstrat. Trebuie doar să o lăsați deoparte până când ajunge la temperatura camerei, iar apoi să o acoperiți cu folie alimentară de plastic și să o puneți la frigider.

În plus, budinca de tapioca este una dintre puținele budinci ce se congelează foarte bine. O puteți congela în recipiente individuale, sigure pentru congelator. Când vă hotărâți să o serviți, trebuie doar să o lăsați la dezghețat peste noapte în frigider.

Puteți păstra budinca de tapioca în frigider până la cinci zile și până la trei luni în congelator.