Gemul de gutui și mere, fără zahăr, este una dintre cele mai savuroase și mai iubite arome ale toamnei. Vezi ingredientele și modul de preparare.
Gemul de gutui și mere fără zahăr are o aromă deosebită și este perfect pentru diminețile de toamnă sau de iarnă, întins pe felii de pâine cu unt sau pe biscuiți, lângă o cană cu ceai sau lapte cald, dar și lângă o ceașcă de cafea.
Această rețetă nu conține zahăr, astfel că este recomandat ca merele folosite să fie cât mai dulci și aromate. Alături de gutui, ele vor da un gust deosebit preparatului ce merită încercat de persoanele care încearcă să consume cât mai puțin zahăr rafinat sau chiar deloc.
Rețeta de gem de gutui fără zahăr
Ingrediente
- 5 gutui
- Două – trei mere dulci
- 30 de mililitri de suc de lămâie
Mod de preparare
Mai întâi, trebuie să curățați gutuile și merele de coajă. Îndepărtați cotorul cu sâmburi și tăiați fructele în bucăți mai mici, astfel încât să poată fi ușor mărunțite într-un blender sau robot de bucătărie. Altfel, le puteți da pe răzătoare.
Indiferent de metoda pe care o alegeți, transferați gutuile și merele mărunțite într-o oală încăpătoare cu fundul și pereții groși. Aprindeți aragazul la foc mic și adăugați 20 - 30 de mililitri de apă, pentru ca fructele mărunțite să nu se lipească. Amestecați din când în când.
După 20 de minute, când fructele ar trebui să fie fierte, adăugați sucul de lămâie proaspăt stors. În cazul în care preferați un gem mai fin, pasați întreaga compoziție, timp de câteva minute, cu ajutorul unui blender vertical.
Păstrați gemul obținut în acest mod în borcane de sticlă sterilizate, într-un loc răcoros. Dacă vreți să vă puteți bucura de el un timp mai îndelungat, fierbeți borcanele la bain-marie timp de 30 - 40 de minute. După ce le scoateți din apă, acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. A doua zi, borcanele pot fi puse în cămară, eventual cu etichete pe ele, cu data la care au fost umplute.
Motivele pentru care este recomandat consumul de gutui
Consumul de gutui este recomandat deoarece acestea conțin 70% apă și săruri minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru, dar și vitaminele A, B, C și PP. Aceste fructe ajută la reglarea tensiunii arteriale și chiar la combaterea anxietății.
În plus, gutuile au puține calorii. Mai exact, 100 de grame de gutuie crudă are doar 57 de calorii. Coaja acestor fructe conține cantități mari de fibre, astfel că ajută digestia și mențin starea de sațietate pentru mai mult timp.
În afară de aceste lucruri, gutuile au proprietăți antiinflamatoare, contribuie la reducerea ridurilor, tratează greața și vărsăturile, stimulează circulația, dar și creșterea părului și poate preveni reacțiile alergice, dar și boala secolului, datorită cantității mari de antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi.
De ce este recomandat consumul de mere
La rândul lor, merele au un conținut mare de apă – de peste 80%, și puține calorii. Ele sunt bogate în acizi organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, fosfor, magneziu, calciu, iod și potasiu, dar și flavonoizi și fibre.
Consumul de mere echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale, previne formarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi. Aceste fructe sunt recomandate în caz de răceală, gripă, bronșită sau infecții urinare. Ele pot scădea colesterolul și tensiunea arterială ridicată.
Mai mult, la efectele benefice pe care le au merele asupra sistemului cardiovascular se adaugă și cele asupra sistemului nervos, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui și implicit asigură buna oxigenare a creierului.
Printre alte beneficii ale consumului de mere se numără prevenirea apariției bolii Alzheimer, a diabetului de tip doi sau a osteoporozei, precum și contribuția la menținerea greutății și mai ales la întărirea sistemului imunitar.