Rucola. Beneficii, ce gust are si cum se mănâncă

Rucola este o plantă a cărei aromă fie o iubești, fie o urăști. Frunzele tinere au un gust dulceag, plăcut, în timp ce frunzele mature au o aromă ușor înțepătoare, piperată.

Este o plantă foarte populară pentru salate, fie folosită ca atare, fie în diferite mixuri. Textura este crocantă, asemănătoare cu cea a spanacului.

Ce gust are rucola

Spre deosebire de alte salate verzi cu gust mai neutru, rucola are o textură crocantă și o aromă ușor piperată. La fel ca pătrunjelul, rucola crudă poate fi mestecată pentru a scăpa de respirația urât mirositoare.

Calorii și valori nutriționale

20 de grame de rucola conțin în jur de 5 calorii și:

  • 0.516 g proteine
  • 0.132 g grăsimi
  • 27.7% vitamina K
  • 3.2% calciu
  • 2.5% vitamina C

Rucola mai conține și fier, folați, magneziu, potasiu și vitamina A, însă în cantități mai mici.

Ce proprietăți are rucola?

Există un studiu care afirmă că rucola este bogată în substanțe nutritive care combat cancerul. Dincolo de asta, este recunoscut faptul că această plantă este bogată în substanțe nutritive, fibre și compuși fitochimici.

În plus, are un conținut scăzut de zahăr și de calorii, dar este bogată în nutrienți vitali, cum ar fi:

  • calciu - ajută la coagularea sângelui și are un rol important în menținerea sănătății dinților, a mușchilor și a nervilor.
  • potasiu - un mineral și electrolit care ajută la buna funcționare a inimii și a nervilor. De asemenea, ajută mușchii să se contracte în mod normal. Combate efectele negative ale sodiului, motiv pentru care poate fi benefic pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
  • acid folic - o vitamină din grupul B care contribuie la calitatea materialului ADN. Este important pentru femeile care sunt însărcinate sau care plănuiesc să aibă un copil. Deficitul acestuia în sarcină poate duce la defecte de tub neural la bebeluș.
  • vitamina C - un antioxidant puternic, care contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar. Este important pentru sănătatea țesuturilor și pentru absorbția fierului în alimente.
  • vitamina K - ajută la coagularea sângelui.
  • vitamina A - un puternic antioxidant, care susține funcția imunitară, creșterea celulelor, vederea și sănătatea ochilor. De asemenea, contribuie la funcționarea rinichilor, a plămânilor și a inimii.

Beneficiile consumului de rucola

Consumul de rucola are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Menține sănătatea inimii

Rucola conține vitaminele C, K și acid folic, nutrienți benefici pentru funcționarea inimii.

Un studiu care s-a întins pe două luni a ajuns la concluzia că la persoanele care iau zilnic supliment de vitamina C scade cu 24% nivelul proteinei C-reactive, considerată un indicator pentru predispoziția la anumite boli de inimă.

Vitamina K contribuie la menținerea sănătății inimii prin faptul că ajută la fixarea calciului în oase, iar aceste nu se mai depune pe artere, blocându-le.

Îmbunătățește vederea

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A, protejează retina și elimină radicalii liberi. Pe lângă vitamina A, rucola mai conține și luteină și zeaxantină, ambele eficiente în a ține la distanță tulburările de vedere.

Reduce riscul de cancer

Există studii care susțin că glucozinolatul de sulf, prezent în frunzele de rucola, este un compus care inactivează substanțele chimice cancerigene și protejează ADN-ul. În plus, distruge celulele canceroase și le împiedică să se înmulțească.

Ajută digestia

Rucola conține fibre care favorizează digestia și protejează mucoasa intestinală, colonul și întregul aparat digestiv. Alimentele bogate în fibre pot reduce riscul de cancer de colon și colită ulceroasă.

Ajută la controlul tensiunii arteriale

Rucola ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor și previne diabetul. În plus, scade tensiunea arterială, un factor determinant pentru multe boli de inimă. Acest efect se datorează conținutului ridicat de potasiu.

Ajută la prevenirea diabetului

Frunzele de rucola conțin o cantitate mică de zahăr și carbohidrați, fiind un aliment excelent pentru cei care suferă de diabet sau sunt predispuși și trebuie să urmeze un anumit regim.

Îmbunătățește aspectul pielii

În medicina homeopată, rucola este folosită pentru a trata o serie de afecțiuni ale pielii, precum eczema, pielea uscată și acneea. În plus, rucola este o sursă importantă de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Îmbunătățește performanța sportivă

Rucola este o sursă excelentă de nitrați, de care corpul are nevoie pentru a transporta oxigenul la mușchi. Cercetările arată că aportul crescut de nitrați crește rezistența fizică în timpul antrenamentelor.

În plus, conține vitamina K, extrem de importantă pentru sănătatea oaselor și a cartilajelor.

Cum se spală rucola

Înainte de a prepara și servi rucola, în orice fel, este important să fie spălată corespunzător. Fie că a fost cumpărată vrac sau ambalată, de la piață sau de la supermarket, infiderent că producătorul scrie pe ambalaj că este spălată și gata pentru consum, nu strică niciodată o clătire în plus.

Îndepărtați frunzele deteriorate și pe cele putrezite. Spălați rucola sub un jet de apă rece, chiar înainte de a o pregăti și servi.

Nu este recomandat să o spălați cu mai mult timp înainte de a fi servită, pentru că mediul umed poate fi propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

Uscați frunzele de rucola cu prosoape de hârtie, înainte de a prepara salata sau folosiți un uscător pentru salate, dacă aveți așa ceva.

Cum se mănâncă rucola

Salată de rucola cu mozzarella și roșii cherry
Salată de rucola cu mozzarella și roșii cherry

Rucola este delicioasă în stare crudă, datorită texturii crocante și aromei ușor piperate. În afară de salate, rucola mai poate fi folosită ca topping pentru pizza, în sendvișuri sau în wrap-uri.

De asemenea, poate fi folosită în loc de busuioc, pentru a face pesto, fiind o plantă atât de aromată. Adăugați ulei de măsline, muguri de pin, parmezan, usturoi și puneți totul în blender.

Cum se păstrează rucola

Dacă aveți rucola pe care vreți să o păstrați mai multe zile la frigider, înveliți-o în hârtie și apoi puneți-o în pungă de plastic și depozitați-o în sertarul frigiderului.

Spălați rucola doar înainte de a o servi. Dacă este ambalată în pungi de plastic, în atmosferă protectoare, poate fi păstrată așa la frigider timp de 5 zile.

După ce ambalajul a fost deschis, este recomandat să fie consumată în 2-3 zile.

Contraindicații / riscuri ale consumului de rucola

Un stil de viață sănătos presupune o dietă echilibrată, care să conțină alimente din toate categoriile. Nu este recomandat să vă concentrați doar pe anumite alimente, datorită beneficiilor pe care le oferă și să le excludeți pe celelalte.

În ceea ce privește consumul de rucola, persoanele care iau tratament pentru fluidizarea sângelui ar trebui să evite să introducă în dietă dintr-o dată multe alimente bogate în vitamina K, cum este și rucola, pentru că această vitamină contribuie la coagularea sângelui.

Dacă faceți smoothie-uri care conțin rucola, acestea trebuie consumate rapid sau depozitate corespunzător pentru că, în caz contrar, nitrații se transformă în nitriți și contaminează sucul.

Consumul de alimente bogate în nitrați poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi nitroglicerina sau tratamentul pentru angină.

Rucola în sarcină

Femeile însărcinate ar trebui să aibă o alimentație bogată în fier, acid folic, calciu, proteine, magneziu, zinc și vitamine. Toți acești nutrienți se găsesc în cantități generoase în rucola, așa că aceasta poate fi consumată pe tot parcursul sarcinii, dar este important să se regăsească în dietă mai ales în primele săptămâni după concepție.

Rucola în dietă

Rucola este recomandată în dietă, pentru că are un conținut scăzut de calorii și ajută la menținerea greutății sub control.

Are o cantitate mare de fibre, ceea ce favorizează digestia, și puțini carbohidrați, motiv pentru care poate fi consumată în cantitate mare, fără să vă faceți griji că îngrașă.

Ce trebuie să mai știi despre rucola

Este rucola la fel de sănătoasă ca spanacul?

Există diferențe notabile între substanțele nutritive pe care le conțin cele două plante.

Rucola are de cinci ori mai multă vitamina B5 decât spanacul, însă acesta din urmă are de trei ori mai multă vitamina A, E și K.

Spanacul este câștigător, așadar, la capitolul vitamine.

Cât timp poate fi păstrată rucola în frigider?

Rucola se poate păstra până la cinci zile în frigider, în pungă de plastic sau de hârtie.

Rucola se consumă crudă sau gătită?

Pentru a profita la maximum de substanțele nutritive pe care le conține rucola, este bine să o consumați în stare crudă.

Se poate găti rucola la microunde?

Puteți pune rucola, usturoi, ulei de măsline, sare, piper și o lingură de apă într-un vas la microunde. Lăsați timp de 45 de secunde sau un minut, după care amestecați bine totul și savurați.

Pot mânca rucola în fiecare zi?

Rucola poate fi consumată în siguranță zilnic, iar acest lucru vă asigură aportul recomandat de calciu, potasiu și acid folic, precum și cantități importante de vitamina A și C.

Ce se întâmplă dacă mănânc prea multă rucola?

Există puține studii care să sugereze că rucola este dăunătoare pentru sănătate.

Cu excepția cazurilor în care urmați tratamente pentru fluidizarea sângelui sau alte medicamente care pot interfera, puteți consuma rucola în siguranță, cât de des doriți.

Se poate congela rucola?

Pentru a congela rucola, procedați la fel ca în cazul spanacului: spălați frunzele, opăriți-le și puneți-le la congelator, în pungi de plastic.

Pot lua salmonella sau E.coli de pe rucola?

Consumul de rucola fără să fie spălată corespunzător poate duce la îmbolnăvire. Norovirusul, E.coli și salmonella au fost legate de consumul de rucola.

Spălați cât mai bine frunzele, în apă cu bicarbonat de sodiu, înainte de a le consuma.

Trebuie să știți însă că unele bacterii precum E.coli nu dispar decât prin preparare termică.