Rețeta clasică franțuzească de sos Remoulade. Cremos, gustos și versatil, acest sos se poate folosi la aproape orice în bucătărie.

Sos Remoulade - Cum se face și cu ce să îl mănânci

În momentele în care vrei să îți răsfeți papilele gustative sau să îți impresionez musafirii cu un preparat inedit, merită să încerci această rețetă tradițională din Franța.

Sosul remoulade îi duce pe mulți cu gândul la sosul tartar, dar este o variantă îmbunătățită, fiind făcut dintr-o bază de maioneză în care se adaugă bucăți de murături și capere cornichon, muștar cremos Dijon, lămâie proaspătă și pătrunjel.

În general, sosul remoulade se servește ca garnitură sau chiar condiment pentru preparatele din pește, fructe de mare sau carne roșie, însă merge la fel de bine combinat cu rădăcină de țelină rasă pentru a face salată de țelină cu sos remoulade, o salată delicioasă pe care o vei regăsi în paginile meniurilor multor bistrouri cu specific francez.

Ce este sosul Remoulade

Sosul remoulade este un sos rece clasic francez ce are ca bază maioneza. Se găsește și în supermarketuri, gata preparat, dar sigur că cel mai bun este cel făcut de voi, în casă. Această rețetă tradițională se face în doar câteva minute, iar preparatul poate fi păstrat în frigider până la două săptămâni.

Sos Remoulade vs. Sos tartar vs. Sos Aioli - Care este diferenta?

Există o asemănare considerabilă între remoulade și sosul tartar, în condițiile în care sosul tartar este considerat un fel de remoulade. Cu toate acestea, există unele diferențe, inclusiv o varietate mai mare de ierburi în remoulade (inclusiv tarhon), includerea tradițională de hamsii și adăugarea de castraveți cornichon în remoulade față de murăturile dulci din sosul tartar.

Per total, cele două sunt destul de similare, deși există diferențe de aromă în fiecare pe care vei dori să le scoți în evidență în anumite feluri de mâncare.

În schimb, sosul aioli este de obicei mult mai simplu (deși există multe variații) și în forma sa de bază include usturoi, sare și piper.

Pe lângă remoulade-ul franțuzesc clasic, există alte două variante:

  • remoulade din Louisiana (care include ingrediente precum țelină, pătrunjel, ceapă verde, muștar creol și sos iute)
  • remoulade danez (care include adaosuri de turmeric, conopidă tocată fin, castraveți și varză)

Cum se face sosul remoulade

Puneți maioneza într-un bol împreună cu toate celelalte ingredientele rămase.

Nimic nu se compară cu aroma adevăratului muștar francez de Dijon. Vă recomandăm cu tărie să utilizați muștarul Maille Dijon, care se găsește în multe țări din afara Franței, inclusiv în România.

Se amestecă până când ingredientele formează o compoziție omogenă. Acoperiți și lăsați la frigider până când este gata de servire.

Rețeta de sos Remoulade

Preparare 5 minute
Timp total 5 minute

Ingrediente

Pentru a prepara sos remoulade, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • 225 grame de maioneză de calitate
  • două linguri de murături tocate fin
  • două linguri ierburi amestecate tocate fin (tarhonul este tradițional și recomandat; în plus, puteți include pătrunjel, arpagic și cervil)
  • o lingură de capere tocate foarte fin
  • o lingură de muștar de Dijon adevărat
  • o lingură de oțet de vin alb
  • un fileu mic de hamsii tocat foarte fin (opțional)
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Puneți maioneza într-un bol împreună cu ingredientele rămase. Se amestecă până când acestea formează o compoziție omogenă. Acoperiți și lăsați la rece cel puțin câteva ore înainte de a fi servit.

Pentru cea mai bună aromă, lăsați sosul să se răcească la frigider timp de 24 de ore înainte de a-l utiliza, pentru a lăsa timp să se contopească total aromele.

Păstrați la frigider într-un recipient ermetic. Va rezista până la două săptămâni.

Dacă ești în căutarea inspirației culinare perfecte, atunci suntem pagina pe care trebuie să o urmărești!
Dă-ne follow pe Instagram! @temananc.ro

Cum se folosește sosul remoulade

Sosul remoulade este foarte versatil și se potrivește bine cu o mare varietate de feluri de mâncare.

Este perfect pentru:

  • pește prăjit
  • sandvișuri
  • scoici, creveți, calamari, stridii, homar fiert
  • cartofi prăjiți
  • inele de ceapă
  • cartofi copți
  • hamburgeri
  • hot dog
  • salată de ton
  • salată de ouă
  • salată de cartofi sau cu o pungă de chipsuri!

Calorii și valori nutriționale

O lingură de sos Remoulade are 86 calorii.

  • Calorii

    86kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    1g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    9g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Colesterol

    5mg

  • Sodiu

    121mg

  • Potasiu

    5mg

  • Vitamina A

    12IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    2mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.