Sosul de mărar și smântână, la care se poate adăuga și usturoi, este specific zonei Banatului. Vezi ingredientele și pașii de preparare.

Sos de mărar și smântână

Acesta sos cald de mărar dă un plus de savoare multor preparate, precum orice tip de carne sau pește la grătar ori la cuptor, orice fel de legume sau piure de cartofi și altele.

Pregătirea acestui sos de mărar și smântână este cât se poate de simplă, necesită doar câteva ingrediente și durează foarte puțin. De altfel, este recomandat să-l pregătiți chiar înainte de a servi masa, astfel încât să ajungă cald în farfuriile cu bunătățile lângă care doriți să îl savurați.

Cum se prepară sosul de mărar și smântână

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • O legătură de mărar
  • 300-400 ml de lapte cald
  • Două linguri de făină
  • 50 de grame de unt
  • O lingură de ulei de floarea-soarelui
  • O linguriță de oțet sau iaurt
  • Sare și piper, după gust
  • Doi căței de usturoi - opțional
  • Nucșoară, după gust - optional

Mod de preparare

Modul de preparare este simplu și rapid. Începeți prin a pune untul și uleiul într-o cratiță, pe aragaz, la foc mic. Se lasă până când se încinge uleiul și se topește untul. Opțional, puteți adăuga usturoi tocat mărunt.

Adăugați făina și amestecați rapid cu un tel, până când se omogenizează bine. Aveți grijă să nu ardeți făina! Se toarnă laptele cald și se amestecă bine, ca să nu formeze cocoloașe. Sosul va începe să se îngroașe. Se lasă să dea câteva clocote, pentru aproximativ zece minute. Amestecați din când în când cu telul, ca să nu se prindă.

Spălați bine mărarul, scurgeți-l bine de apă și tocați-l mărunt. Apoi, adăugați mărarul tocat peste sosul de făină și lapte. Amestecați bine cu un tel și mai lăsați pe foc pentru aproximativ două minute, cât mai dă în două clocote.

Opriți focul, adăugați sare, piper și nucșoară, după gust, dacă doriți, și o linguriță de oțet. Serviți sosul de mărar cald, imediat ce este gata.

Cum poate fi servit sosul de mărar

Sos de mărar și smântână pus peste somon la cuptor
Sos de mărar și smântână pus peste somon la cuptor cu garnitură de cartofiși cartofi

Sosul de mărar poate fi servit alături de cartofi la cuptor sau cu o friptură de porc sau de vită suculentă, la tigaie, la cuptor sau chiar la grătar. Merge de minune și pe cartofi natur sau piure, ba chiar și pe sărmăluțe în foi de viță.

Acest sos de mărar este excelent și lângă carnea de pui la grătar, dar și cu legumele preferate gătite la cuptor sau la grătar. Mai ales dacă adăugați și usturoi, acest sos se potrivește excelent alături de ciuperci.

Ponturi pentru pregătirea celul mai bun sos de mărar

Este important să gătiți sosul de mărar la foc mic, deoarece altfel el se va prinde de fundul oalei. La fel de important este să nu-l scăpați din ochi, ci să amestecați din când în când în el.

În plus, puteți adăuga mai mult mărar decât o legătură, dacă preferați. În cazul în care vi se pare că sosul este prea gros, mai adăugați puțin lapte, până când obțineți consistența care vă place.

În această rețetă, în loc de oțet, puteți adăuga iaurt. Însă, atenție! Adăugați-l doar după ce stingeți flacăra de la aragaz. Dacă preferați un sos de mărar mai dulce, adăugați o linguriță de zahăr.