Sosul de merișoare este foarte ușor de preparat și aproape că nu este nevoie de nicio pregătire. Este excelent cu friptură de curcan, gâscă, pui, porc sau vită.

Sos de merișoare pentru friptură

Acest sos se prepară din merișoare proaspete sau congelate și este gata în 20 de minute. Are o culoare frumoasă, așa că nu numai că va da un gust special mesei de prânz, dar va face preparatul să arate sofisticat.

O rețetă tradițională de sos de merișoare este atât dulce, cât și acrișoară. Este excelent cu friptură de curcan, pui, gâscă și chiar cu șuncă.

Este foarte ușor de preparat și aproape că nu este nevoie de nicio pregătire.

Poate fi făcut ca un sos fin sau ca unul cu bucăți de fructe și se poate păstra în congelator până la o lună.

Ingrediente pentru sosul de merișoare

Credeți sau nu, acest sos de casă se prepară rapid, cu doar trei ingrediente ușor de găsit. Iată de ce veți avea nevoie:

  • Merișoare proaspete - optați pentru merișoare proaspete care sunt ferme și fără imperfecțiuni. Cele mai deschise la culoare sunt cele mai bune pentru sos, deoarece conțin mai multă pectină și consistența va fi mai groasă. Dacă folosiți fructe congelate nu este nevoie să le dezghețați înainte.
  • Zahăr - zahărul alb face mai mult decât să adauge dulceață: absoarbe lichidul și, atunci când este încălzit, îngroașă sosul.
  • Suc de portocale (opțional) - toate sosurile de afine încep cu o bază lichidă. Dacă nu vă place sucul de portocale, îl puteți înlocui cu suc de rodie sau chiar cu vin roșu.

Cum se prepară sosul de merișoare

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 200 g de zahăr
  • 250ml apă
  • 340 de grame de merișoare proaspete sau congelate
  • Opțional: nuci pecan, coajă de portocală, stafide, coacăze, scorțișoară, nucșoară

Mod de preparare

Clătiți merișoarele

Puneți merișoarele într-o strecurătoare și clătiți-le. Alegeți și aruncați orice merișoare deteriorate sau învinețite.

Se fierbe apa cu zahăr

Puneți apa și zahărul într-o cratiță medie la foc mare și dați în fiert. Se amestecă până când se dizolvă zahărul.

Adăugați merișoarele, gătiți până când se sparg

Adăugați merișoarele în cratiță și lasați-le să fiarbă la foc mic timp de 10 minute sau până când cea mai mare parte a merișoarelor s-a spart.

Se amestecă ingredientele opționale, dacă se utilizează

După ce merișoarele s-au spart, puteți lăsa sosul de merișoare ca atare sau îl puteți îmbogăți cu alte ingrediente. Puteți adăuga 50 de grame de nuci pecan tocate, un vârf de cuțit sau două de coajă de portocală.

Unora le place să adauge stafide sau coacăze, sau chiar merișoare pentru un plus de dulceață. De asemenea, puteți adăuga condimente precum scorțișoară, nucșoară. Dacă adăugați condimente, începeți cu un vârf de cuțit din fiecare și adăugați mai mult după gust.

Se lasă să se răcească

Luați vasul de pe foc. Se lasă să se răcească complet la temperatura camerei, apoi se transferă într-un bol pentru a se răci la frigider. Rețineți că sosul de merișoare va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește.

Ce se mănâncă cu sos de merișoare

  • Se poate folosi pe post de gem întins pe pâine prăjită. Are un gust extraordinar cu unt de arahide, cu cremă de brânză sau ca atare.
  • Pur și simplu adăugați câte o lingură de sos de merișoare în iaurtul simplu până când obțineți intensitatea de aromă pe care o doriți.
  • Când sosul de merișoare este încălzit nu este la fel de gros ca atunci când este rece și devine un sos festiv și distractiv pentru înghețată și prăjituri.
  • Știm că sosul de merișoare merge cu curcanul. Dar se potrivește și cu pui, porc și vită. Încercați să coaceți pieptul de pui sau cotletele de porc și apoi ungeți-le cu sos de merișoare cu 5 minute înainte de a fi gata, sau mai devreme pentru un exterior mai caramelizat.
  • Folosiți-l oriunde folosiți în mod normal sosul barbeque pentru a adăuga instantaneu o notă aromată mâncărurilor preferatele.
  • Adăugați în maioneză.
  • Serviți cu clătite sau vafe.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun sos de merișoare

  • Adăugați la sfârșitul gătitului oricare dintre următoarele: nuci pecan, coajă de portocală, stafide, coacăze, merișoare, scorțișoară, nucșoară.
  • Pentru o aromă mai puternică de portocale, reduceți cantitatea de apă din rețetă la 125 ml și adăugați 125 ml suc de portocale.
  • Pentru un sos de merișoare cu conținut redus de zahăr, folosiți jumătate din cantitatea de zahăr, apoi gustați și mai adăugați câte puțin dacă este necesar. Reduceți, de asemenea, cantitatea de apă la 125 ml, adăugând mai mult după cum este necesar dacă sosul pare prea gros.

Cum se păstrează și se congelează sosul de merișoare

Lăsați sosul de merișoare de casă să se răcească complet înainte de a-l depozita. Acoperiți bolul de servire cu folie sau mutați-l într-un recipient etanș. Depozitați sosul de merișoare în frigider timp de până la 10 zile.

Puteți, de asemenea, să îl congelați. Lăsați-l să se răcească complet, apoi turnați-l în pungi cu fermoar. Stcoateți excesul de aer, sigilați, așezați-l la orizontală în congelator și congelați-l timp de până la un an.

Transferați sosul de merișoare congelat în frigider cu o seară înainte de a-l servi. Acesta ar trebui să se dezghețe peste noapte. Îl puteți reîncălzi pe aragaz sau în cuptorul cu microunde dacă vă place sosul de merișoare cald.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 70 grame de sos de merișoare are 105 calorii.

  • Calorii

    105kcal

  • Carbohidrați

    27g

  • Zaharuri

    24g

  • Fibre

    7g

  • Potasiu

    31mg

  • Vitamina C

    5mg

  • Calciu

    4mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.