Sosul Chipotle este un sos mexican și o modalitate ușoară de a adăuga o aromă afumată și picantă oricărui fel de mâncare. Această rețetă este incredibil de ușor de făcut.

Sos chipotle - ce este, cum se prepară și cu ce se mănâncă

Sosul Chipotle este o modalitate ușoară de a adăuga o aromă afumată și picantă oricărui fel de mâncare. Poate fi stropit peste tacos sau poate fi transformat într-un sos cremos.

Oricum ar fi, această rețetă este incredibil de ușor de făcut cu ajutorul a doar câteva ingrediente de bază, pe care cel mai probabil le aveți deja.

Când vine vorba de a adăuga arome preparatelor, sosurile și condimentele sunt esențiale. Iar dacă vorbim de rețete de inspirație mexicană, este greu de învins sosul Chipotle pentru acea textură cremoasă, picantă și care creează dependență.

Dacă nu l-ați mai preparat niciodată acasă, noi vă arătăm cât de ușor este!

Ce gust are sosul Chipotle?

Aroma afumată și picantă a sosului Chipotle provine de la ardeii iuți afumați, care sunt frecvent folosiți în bucătăria mexicană.

Deoarece ardeiul Chipotle are și o ușoară dulceață, aceste sosuri pot fi ușor dulci. Multe sosuri Chipotle conțin arome acide și picante din suc de lime, coriandru și usturoi.

Ce sunt ardeii Chipotle în sos Adobo?

Secretul acestui sos de casă este reprezentat de ardeii Chipotle în sos Adobo. Dar ce este acesta mai exact? Ei bine, este o combinație de ingrediente. Ardeii Chipotle sunt jalapeńo roșii care au fost afumați și uscați. Iar Adobo este un sos catifelat, picant și dulce făcut din ardei iute uscat.

Împreună, formează un mix picant, condimentat și incredibil de gustos, motiv pentru care sunt vânduți la borcan în acest fel.

Puteți folosi ardeii Chipotle pentru o iuțeală afumată intensă. Sau folosiți o lingură de sos pentru o dulceață subtilă, picantă. Inutil să mai spunem că este un produs de bază extrem de versatil, pe care ar trebui să îl aveți la îndemână dacă vă place mâncarea condimentată.

Care sunt ingredientele principale pentru prepararea sosului Chipotle

Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de câteva ingrediente pe care s-ar putea să le aveți deja la îndemână.

Apoi, tot ce trebuie să faceți este să le amestecați într-un robot de bucătărie până când compoziția este netedă și cremoasă. Nici că se poate mai ușor!

  • Maioneză: Acesta este ingredientul de bază pentru orice sos Chipotle.
  • Smântână: Adaugă un plus de cremozitate și o ușoară aciditate.
  • Ardei Chipotle în sos Adobo: Ingredientul cheie care dă acestui sos aroma sa afumată și picantă.
  • Suc de lime: Aciditatea echilibrează aroma picantă.
  • Usturoi și sare: Ajută la îmbinarea tuturor aromelor.

Rețeta de sos Chipotle

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 60 g maioneză
  • 230 g smântână
  • 2 ardei Chipotle în sos Adobo
  • 1/2 lime, suc
  • 1 cățel de usturoi
  • sare după gust

Mod de preparare

Într-un robot de bucătărie, adăugați maioneza, smântâna, ardeii Chipotle, sucul de lime, usturoiul și un vârf de cuțit de sare.

Procesați până când sosul devine omogen și cremos.

Testați gustul pentru a vedea dacă trebuie să mai adăugați suc de lime sau sare.

Hai și tu în comunitatea nostră de Instagram și avem pentru tine cele mai interesante rețete, informații culinare și cele mai apetisante imagini.

Variații ale rețetei de sos Chipotle

Dacă aveți nevoie să vă încadrați într-un anumit regim sau să schimbați aromele, mai jos sunt câteva opțiuni.

  • Dacă vreți un sos fără lactate, înlocuiți smântâna cu smântână de caju.
  • Pentru un sos vegan, folosiți smântâna de caju și o maioneză vegană.
  • Condimentați sosul adăugând o jumătate de ardei Chipotle în plus în robotul de bucătărie.

Se poate folosi pudră de Chipotle?

Dacă nu găsiți ardei Chipotle, o versiune uscată și măcinată funcționează la fix! Rețineți doar că un ardei Chipotle uscat este echivalent cu 1/2 linguriță de pudră de Chipotle.

Dacă vi se pare că nu este suficient, puteți oricând să mai adăugați puțin și să amestecați din nou.

Cei mai buni înlocuitori de ardei iute Chipotle în sos Adobo

Paprika afumată

Pentru rețetele în care există deja roșii, înlocuirea ardeilor Chipotle cu paprika afumată este adesea suficientă. Începeți cu 1-2 lingurițe de paprika afumată și adăugați mai mult după cum este necesar.

Dacă doriți și ceva picant, se poate adăuga orice ardei iute proaspăt sau uscat, după gust.

Paprika afumată + roșii

Dacă în rețetă aveți doar ardei Chipotle și sosul Adobo, veți avea nevoie de niște paprika afumată și de roșii pentru sos.

Un sos cu roșii pentru paste, din comerț, care conține ceapă ar fi o idee. Dar pasta de roșii, piureul sau roșiile din conservă vor merge la fel de bine. Doar înlocuiți acestea 1:1 cu sosul Adobo.

Dacă aveți doar ketchup, e mai bine decât nimic. Începeți totuși cu o cantitate mică, deoarece ketchupul este semnificativ mai dulce decât Adobo.

Sfaturi pentru depozitare

Pentru a depozita sosul Chipotle. Puneți-l într-un recipient ermetic și păstrați-l în frigider până la 1 săptămână.

Pentru a păstra resturile de ardei Chipotle. Deoarece ardeii și sosul au o aromă puternică, cel mai probabil veți folosi doar un sfert din conservă.

Așa că vă recomandăm să congelați resturile într-o pungă sau într-un recipient de sticlă care să reziste la congelator. Se vor păstra timp de aproximativ 3 luni și se pot decongela cu ușurință ori de câte ori sunteți gata să îl folosiți.

Beneficiile sosului Chipotle

Ardeii iuți din sosul Chipotle au un conținut ridicat de fibre, foarte benefice pentru sistemul digestiv. Fibrele alimentare impulsionează mișcările intestinale și ajută alimentele să treacă ușor prin tractul digestiv, stimulează mișcarea peristaltică și chiar cresc secreția de bilă și sucuri digestive.

Capsaicina, o componentă prezentă în Chipotle, poate avea efecte anticancerigene împotriva cancerului pancreatic, fiind asociată cu distrugerea celulelor canceroase. Nivelurile ridicate de capsaicină au fost asociate cu o scădere a răspândirii celulelor canceroase și a metastazelor.

Ardeii Chipotle au fost, de asemenea, asociați cu o reducere a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Ardeiul Chipotle este o sursă bogată de vitamina C, iar acest antioxidant natural ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies 10 porții. O porție de sos Chipotle are 85 calorii.

  • Calorii

    85kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    2g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    9g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    14mg

  • Sodiu

    92mg

  • Potasiu

    32mg

  • Vitamina A

    295IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    25mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.