Cu alte cuvinte, cand mananci un tip de hrana, dezvolti un apetit scazut pentru acea hrana in comparatie cu alte alimente cu gusturi, texturi si culori diferite.

Satietatea senzoriala specifica explica de ce este o provocare sa eviti sa mananci la un bufet. Este de asemenea motivul pentru care intotdeauna pare ca ai loc pentru desert.

Deci, ce poti face pentru a evita incheierea unei mese cand te simti incomfortabil de plin? Iata trei tehnici pentru a combate dorinta creierului de a avea totul, astfel incat sa poti mentine un echilibru sanatos:

Varietatea
Din fericire, consumul unei varietati de alimente la o singura masa este bine pentru tine: este o strategie inteligenta pentru crearea unui echilibru intre macronutrienti (un echilibru bun de proteine, grasimi si carbohidrati) si expunerea corpului la un spectru larg de vitamine, minerale si antioxidanti.

Incearca sa eviti capcana de a manca o cina formata din alegeri mai putin sanatoase, urmate de desert. Este esential ca fiecare alegere sa fie una inteligenta.

Desertul
Daca ti-e pofta de ciocolata sau mergi la un restaurant renumit pentru produsele de patiserie, ai grija ca felul principal sa fie unul simplu. Cele mai multe deserturi sunt bogate in carbohidrati, deci este logic sa creezi un echilibru prin reducerea sau omiterea carbohidratilor in masa principala.

Gandeste-ti masa
Planificarea este o modalitate esentiala pentru a impiedica mintea sa faca alegeri care nu sunt atat de potrivite pentru corpul tau. Daca iesi la cina, cauta meniul inainte, decide ce o sa comanzi (cand nu esti infometat), inclusiv daca vei lua sau nu desert si mentine-ti decizia odata ce ajungi la restaurant.

Si daca decizi in prealabil ca vrei sa te bucuri de o masa indulgenta, este o alegere constienta, mai degraba decat un impuls sau o reactie emotionala.

Aceste modificari nu inseamna restrictie, ci este vorba despre echilibru si de faptul ca te vei simti mai bine, chiar daca nu esti concentrat pe pierderea in greutate.