O rețetă delicioasă de escalop de porc foarte crocant, cu o crustă de pesmet, ce se prepară în doar câteva clipe.
Escalopul de porc este extrem de bun și se poate servi cu salată de varză sau cu o salată verde proaspătă. Rețeta poate fi adaptată și iese la fel de savuroasă și cu pui.
Ce este escalopul?
Un escalop este, de fapt, o felie subțire de carne slabă care a fost bătută mai întâi cu un ciocan de carne pentru a crește dimensiunea suprafeței și pentru a o face mai fragedă. Adesea, escalopul este trecut prin pesmet și prăjit, apoi umplut și rulat, servit cu sos sau chiar sub formă de ruladă.
Escalopul oferă bucătarului o mare versatilitate pentru a pregăti destul de repede o mulțime de feluri de mâncare gustoase și, prin urmare, este declarat favorit în orice bucătărie.
Indiferent dacă vă decideți să treceți escalopul prin pesmet și să îl prăjiți sau să îl umpleți cu o combinație de arome delicioase ori să îl înăbușiți într-un sos cremos, escalopul va fi fraged de fiecare dată, în orice combinație.
Ce carne este cea mai bună pentru escalopul de porc?
Mușchiul de porc, cotletul și pulpa sunt perfecte pentru a prepara escalopul. Carnea este slabă și fragedă și se va ține bine atunci când este bătută și subțiată.
Care este diferența dintre șnițel și escalop?
Limba și cultura din care provin și… cam atât. Snițelul provine din „Schnitzel”, cuvântul german pentru o felie de carne subțire, pregătită pane și apoi prăjită.
În schimb, „escalope” este termenul francez pentru același tip de felie de carne, gătită în același mod.
Singura diferență, minoră de altfel, este că escalopul nu trebuie să fie neapărat prăjit, deși de obicei este.
De asemenea, condimentele specifice și pregătirea pot diferi, la fel ca și tipul specific de carne.
Cum se "lipește" pesmetul de carne?
Există două moduri:
- Înmuiați carnea de porc în ou și apoi în pesmet
- Puneți carnea de porc în lapte înainte de a o trece prin pesmet
Ingredientele sunt foarte simple pentru acest fel de mâncare, tot ce aveți nevoie ar fi:
- 800 g de mușchi de porc sau 8 bucăți (2 pentru fiecare, fiind o rețetă pentru 4 persoane). Totul depinde de apetitul dumneavoastră, dar cu siguranță, după ce îl veți încerca, veți mai dori în plus
- 150 g de pesmet, puteți folosi și pesmet Panko deoarece vă va oferi un volum mai mare și o textură mai crocantă
- veți avea nevoie și de puțin lapte pentru a înmuia carnea și ulei vegetal pentru a o prăji
Rețeta de escalop de porc
Ingrediente
- 800 g de mușchi de porc feliat
- 150 g de pesmet
- 150 ml de lapte
- 50 ml ulei vegetal
- 10 g de usturoi tocat
- 5 g de semințe de fenicul
- 5 g de boia dulce
- 3 g de pătrunjel tocat
- 2 g de oregano
- 2 g de cimbru
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Tăiați grăsimea de pe mușchiul de porc (pentru a nu deveni moale în timpul gătitului), apoi cu ajutorul unui ciocan pentru carne aplatizați feliile până se ajunge la grosimea de 3 mm. Așezați escalopul într-un bol și turnați laptele. Lăsați-l să se îmbibe bine, minimum 10 minute.
Între timp, pregătiți aluatul aromat, amestecând într-o farfurie mare pesmetul cu usturoiul tocat, semințele de fenicul, boiaua dulce, pătrunjelul tocat, oregano și cimbru.
După aceea, se scoate fiecare bucată de escalop din lapte, una câte una, păstrând feliile cât mai umede. Se pun individual în pesmetul aromat, împingând în jos cu vârful degetelor pentru a se acoperi cât mai bine cu pesmet.
Se pune pe foc o tigaie mare și se toarnă uleiul, iar atunci când acesta este fierbinte se scutură excesul de pesmet de pe escalop și se așează cu grijă în tigaie.
Lăsați-l pe foc până feliile de carne devin aurii pe ambele părți, apoi așezați-le pe câteva foi de hârtie de bucătărie și asezonați cu sare și piper înainte de servire.
Trucuri pentru cel mai bun escalop de porc
- Este ideal să mâncați escalopul cald, dar este bun și rece, într-un sandviș cu salată și maioneză (sau alte sosuri pe care le preferați).
- Nu supraîncălziți tigaia deoarece se poate arde pesmetul. Așadar, este mai bine să o țineți la foc mic și să lăsați carnea de porc să se gătească încet.
- O variantă mai sănătoasă poate fi obținută la cuptor, prin coacerea escalopului cu doar un strop de ulei de măsline timp de 18 minute la 180 de grade Celsius.