In primul rand, trebuie sa avem grija sa consumam cat mai multe alimente care pot ajuta ficatul sa proceseze estrogenul si sa previna patrunderea lui in exces in sistemul circulator. Printre acestea se numara strugurii rosii, negri, fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in zinc, ceapa, usturoi, etc.
Coaja strugurilor contine resveratrol, substanta care imbunatateste functia hepatica si, astfel, contribuie la neutralizarea nivelului ridicat de estrogen. Vitamina C din fructe si legume proaspete domoleste enzima 5-alfa-reductaza responsabila pentru conversia androstendionei si testosteronul in estrogen.
Broccoli, conopida si varza contin o substanta activa numita di-indolina, cunoscuta pentru proprietatea ei de a favoriza metabolismul estrogenului. Alimentele bogate in zinc inhiba enzima aromataza care transforma testosteronul in estrogen. Cele mai generoase surse de zinc sunt carnea de vita, miel, curcan, produsele lactate, arahidele, fasolea, orezul brun.
Mango si ananas sunt bogate in mangan, care, alaturi de zinc, participa la echilibrarea balantei hormonale. Ceapa, usturoiul si galbenusul de ou sunt furnizoare de sulf, element esential pentru sanatatea ficatului, organul care, asa cum mentionat deja, raspunde de procesarea estrogenului.
Semintele de in si de susan contin compusi numiti lignani. Potrivit Institutului Linus Pauling din cadrul Universitatii din Oregon, SUA, acesti lignani au actiune anti-estrogen, pentru ca interfereaza cu enzimele implicate in producerea de estrogen.
Dieta Anti-Estrogen Sau Cum Sa Echilibrezi Balanta Hormonala
Cresterea nivelului de estrogen, peste limita normala provoca migrene, modificari de dispozitie si scaderea libidoului, oboseala, fenomene de feminizare in cazul barbatilor, obezitate si chiar o crestere a riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Recomandări
Trending